Stora skärmar i tunn förpackning

Jämförande test: Surfplattor

Vi testar nio surfplattor – från budget till topprestanda.

Publicerad:

15 maj 2015 - 11:21

Uppdaterad:

15 maj 2015 - 11:21

De senaste månaderna har bjudit på många nya surfplattor. Apple och Google har lanserat uppdaterade versioner av sina mobila system samtidigt som Microsoft satsar på att samma Windows ska fungera i alla typer av enheter. Vi har testat nio olika surfplattor – från miniplattor och billiga phablets till enheterna som gör anspråk på att kunna ersätta din laptop.

Apple Ipad Air 2


Ipad med 9,7-tumsskärm har blivit något av en klassiker. Den nuvarande modellen är förvånansvärt lätt att förväxla med den snart fem år gamla ur-Ipaden, men runt skärmen har kanterna smalnat av, enheten har blivit tunnare och de olika komponenterna har blivit vassare för varje generation. Air 2 är den tunnaste plattan i testet med en tjocklek på bara 6,1 mm. Kombinerat med metallskal och den nya antireflexbehandlade skärmen är det svårt att inte imponeras av byggkvaliteten. 

Prisskillnaden är stor mellan olika versioner av Ipad Air 2. Den enhet vi fick låna för test kostar närmare 7500 kr. För det får man 4G-modem och 128 Gbyte minne. Om du klarar dig med wlan och 16 Gbyte minne kostar plattan knappa 4000 kr. 

Ios 8 har flera nya funktioner som Icloud Drive, Healthkit och Homekit. Icloud Drive innehåller webbversioner av Pages, Number och Keynote – som alltså fungerar även på andra operativsystem. Google och Microsoft ligger fortfarande långt före när det gäller program i molnet, men Icloud Drive är ett steg i rätt riktning. Alla Ipads från generation 2 och framåt går att uppdatera till Ios 8, så för att hitta funktioner som är unika för Ipad Air 2 behöver man titta på hårdvaran. Mycket har uppdaterats jämfört med den första Ipad Air-modellen. Systemchipet A8X är snabbare än det mesta på marknaden, plattan har mer arbetsminne, skarpare kamera och stöd för ny wlan-teknik. Prestandan är bättre, men det som öppnar för helt nya funktioner är små finesser som fingeravtrycksläsare och barometer.

Plus:
Bra kamera
Prestanda och kvalitetskänsla.

Minus:
Få nya funktioner.

Apple Ipad Mini 3


Steget från Ipad Air till Ipad Air 2 är inte så stort, men Ipad Mini 3 innehåller faktiskt ännu färre nyheter jämfört med sin föregångare. Måtten är identiska, prestandan är oförändrad och barometern lyser med sin frånvaro. Bortsett från att Ipad 3 finns i en ytterligare färg – guld – är fingeravtrycksläsaren den enda nyheten. Som uppgradering är plattan en besvikelse och prisskillnaden på omkring 1000 kr gör det svårt att rekommendera Mini 3 framför Mini 2 för en förstagångsköpare. Om man blundar för alternativ och prislapp är Ipad Mini 3 – precis som sina föregångare – en riktigt trevlig surfplatta. Skärmen har samma upplösning som Ipad Air 2 och fungerar med samma appar – bortsett från det fåtal som kräver barometer. Jämfört med andra mindre plattor känns Ipad Mini 3 med 4:3-skärm mer som en surfplatta än som en phablet. Svårare att greppa med en hand och ger svarta kanter när man tittar på film, men formatet lämpar sig väl för webb och nyttoappar.

Ipad Mini 3 har en 5-megapixelkamera och ger inte alls lika bra bilder som Ipad Air 2 eller Iphone 6. I konkurrensen med andra surfplattor är den dock fortfarande bland de bättre och Ios 8 har en utmärkt kameraapp med bland annat manuella inställningar och timelapse-video.

Plus:
Kvalitetskänslan.
Fingeravtrycksläsare.

Minus:
Nästan identisk med Ipad Mini 2

.

.

 

.