Bäst på tio tum

Supertest: Bästa surfplattan

Börjar det bli dags att inhandla en ny surfplatta? Vi har testat sju surfplattor med skärmstorlek på runt tio tum.

Publicerad:

10 feb 2014 - 12:00

Uppdaterad:

10 feb 2014 - 12:36

Om du ska köpa en ny surfplatta så handlar valet inte bara om pris och prestanda, utan i mångt och mycket också om vilket operativsystem som du föredrar. I praktiken står valet för de flesta idag mellan Ios och Android. Microsoft tycks fortfarande inte riktigt ha lyckats locka de stora användarskarorna när det gäller surfplattor med Windows RT. Ios har en ganska låst och kontrollerad, men samtidigt lättlärd, miljö att erbjuda, medan Android är mer av ett öppet system och varierar en hel del beroende på modeller och tillverkare.

I den här testen har vi ställt sju olika surfplattor med tiotumsskärmar mot varandra för att se vilken surfplatta som ger mest valuta för pengarna just nu. 

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition


Samsungs Galaxy Note är till utseendet förvillande lik sin systerplatta Galaxy Tab 3, som också finns med i det här testet. Baksidan av enheten är dock utrustad med någon sorts skinnliknande material, vilket gör att plattan ger ett mindre plastigt intryck än Galaxy Tab 3. En stor skillnad mellan dessa plattor är också att Note-plattan är försedd med en medföljande pekpenna.

Pekpennor har trots ständiga flottiga fingeravtryck på pekskärmen aldrig blivit någon hit när det gäller smarta telefoner, kanske för att det är för krångligt att behöva använda båda händerna i situationer då vi snabbt vill ha tillgång till telefonens funktioner. Surfplattor används däremot ofta i mer avslappnade situationer och då är pekpennan ett bra komplement till fingrarna. Inte minst går det att skriva snabbt med den på surfplattan, eftersom inmatningsfunktionerna på plattan känner igen ord och bokstäver även om du som undertecknad har en mycket svårläst handstil.

Surfplattan är försedd med både en kamera för videosamtal och en kamera för att ta bilder med. För att komma till kameran får du bläddra fram till appmenyn på surfplattan, du kan alltså inte nå kameran direkt med en knapp från verktygsfältet. Medan den medföljande kameraappen har en hel del imponerande funktioner såsom HDR- och panoramamöjligheter samt möjligheten att välja den bästa bilden ur en bildserie, så tycks Samsung dock inte ha lagt något större krut på den fysiska kameran. Så fort det blir lite tuffare ljusförhållanden har den trots foto­lampan svårt att få till bilderna. 

Touchwiz heter det skal som Samsung försett Androidsystemet med och redan från början finns ett flertal widgetar inlagda på hemskärmen. Det är färgglatt och fint, i alla fall om du tycker om att läsa nyheter från New York Times och Bloombergs Businessweek. Gör du inte det kan du med fördel plocka bort en hel del av de widgetar som ligger förinstallerade på systemet.

Skärmen har bra bildåtergivning och ljusstyrka och har i 2014-versionen av surfplattan fått rejält mycket bättre upplösning jämfört med tidigare varianter. 2560 × 1600 pixel ger gott om utrymme inte minst om du vill nyttja de funktioner som finns för att kunna köra flera appar samtidigt på skärmen. Enheten klarar utan problem att spela upp även högupplösta filmer medan du arbetar med andra saker på skärmen samtidigt. 

Plus
Bra funktioner i kameraappen
Smidig textinmatning med pekpennan

Minus
Touchwizgränssnittet är försett med för de flesta användare oönskade widgetar på hemskärmen

.

.

 

.