Kamerakamp

Blixt och massor av megapixel, för nu utmanar mobilerna på allvar din kompaktkamera. Kameramobilernas mästare gör upp i supertest.

Publicerad Senast uppdaterad

Trots att mobiler med fem megapixlar idag utgör den absoluta gräddan av kameramobilerna på marknaden så skiljer sig telefonerna ganska mycket åt. Det är egentligen bara en av de fyra telefonerna som är en rent uttalad kameramobil och det är Sony Ericssons K850. Den kan visserligen mycket annat liksom de övriga, men presenteras lämpligast som just en kameramobil, särskilt som den för tydlighetens skull fått tillnamnet Cybershot.

De övriga telefonerna kräver en mer komplicerad presentation och faktum är att det ibland känns som de kaxigt nog utrustats med fem megapixel lite i förbifarten. Det här gör självklart att utgången av detta kameratest blir extra spännande.

Nokias N95 har numera ett par månader på nacken medan resten av deltagarna är rykande färska från fabrikerna. Trots Nokias tidiga lansering känns det som N95 hållit måtten och än idag är en kompetent telefon jämfört med dagens konkurrenter. Bortsett från kamerafunktionen är ju N95 även utrustad med till exempel turbo-3g, w-lan och gps, vilket än idag är en relativt unik kombination i en mobiltelefon.

Samsungs G600 har funnits till salu i Storbritannien en tid, men kommer nu även till Sverige. Den sticker ut främst genom att egentligen inte utmärka sig. Den är helt enkelt, trots sina biffiga fem megapixlar liten och smidig och vinner allra mest gentemot konkurrenterna just på sitt format.

Trots att även LG Viewty är en mobil med fem megapixel är det något helt annat som drar blickarna till sig när det gäller den telefonen. Precis som omtalade Iphone, Touch, Prada och Armani är det här en mobil som ska styras med fingrarna. Visst följer det med en penna, men den behöver man ytterst sällan och tanken är helt enkelt att man ska klara sig bra med bara fingrarna. Att telefonen sedan även är utrustad med turbo-3G gör inte saken sämre.

LG Viewty med pekskärm utmärker sig bland annat med riktigt bra bloggfunktioner.

I det här testet är det dock kamerorna som står i fokus och det kan vara på sin plats att dra upp riktlinjerna. Utvecklingen har gått snabbt inom mobilbranschen och kamerorna som byggts in är inget undantag. De första mobilkamerorna var antingen en liten klump man anslöt i botten på sin telefon eller i bästa fall inbyggd direkt i telefonen. På den här tiden var färgskärm en lyx och på de mobiler med färgskärmar som fanns kunde du med lite tur urskilja vad dina bilder föreställde. Med lite tur gick det att se mer om du lyckades föra över din bild till en dator, i värsta fall upptäckte du ännu fler brister i bildkvalitén.

Då var upplösningen en bråkdels megapixel, idag har vi kommit upp i fem. Värt att poängtera är dock att det är betydligt mer än megapixlar som avgör hur bra bilden blir. Det enda megapixlarna är ett mått på är storleken på bilden, hur många olika bildpunkter som den består av. För du över din bild till en dator ser du snabbt att en bild på fem megapixel lätt kan fylla hela skärmen medan en bild från en äldre mer primitiv kameramobil bara blir en liten fyrkant i mitten av skärmen.

Bildkvalitet och färgåtergivning bestäms däremot av objektiv och till stor del av bildhanteringen i telefonen så i teorin kan många megapixlar betyda bara en stor dålig bild. Det kommer vi in på närmare när vi testar kamerorna i de här fyra telefonerna. Vi börjar med att testa vilken bildkvalitet de kan prestera utomhus i dagsljus.

Landskap och detalj

Zoom är fortfarande ovanligt bland kameramobiler och anledningen är att en riktig zoom tar plats i kamerahuset eller resulterar i ett objektiv som sticker ut, vilket kan vara ganska otympligt i en mobiltelefon som man ska ha med sig alltid. Ingen av de mobiler vi testar här har riktig optisk zoom utan bara så kallad digital zoom. Det är endast ett sätt att beskära bilden och på det sättet komma närmare ett motiv, men med försämrad kvalitet som följd. Ändå kan många megapixlar vara bra, till exempel om du har en liten bit av bilden som du vill ha. Då kan du i efterhand helt enkelt beskära bilden och ändå få en passande bit bild kvar som du kan använda.

När vi tar en vanlig landskapsbild kan vi titta närmare på detaljrikedomen och om telefonen helt enkelt klarar av att utnyttja de fem megapixel den faktiskt utrustats med. Här blir det även tydligt om några svagheter finns och det märker vi till exempel i fårgåtergivning och i kontraster till exempel mellan himmel och byggnader i det här fallet där störningar kan visa sig.

Vi börjar med att titta närmare på bilden från Nokia N95. Det är den telefon som lyckats få med mest av färgskiftningarna i himlen medan däremot andra delar i bilden istället blivit lite för mörka. Alla telefoner med kamera använder någon form av programvara i telefonen för att bearbeta den information som kommer från bildsensorn i telefonen. Tydligast brukar man märka det på lätt olikfärgade områden som får en tendens att gegga ihop helt och få se ut lite som en oljemålning med utsmetade kontraster.

Utan att beskylla just N95 för detta kan man konstatera att den telefonen tycks ha en av de mer omfattande efterbearbetningarna, Man märker det när man tar en bild genom att den bild man tagit först visas i skärmen för att sedan ersättas med den färdiga, och får man förmoda, bearbetade bilden som ofta har starkare kontraster och förändrade färger.

Nokia N95. Klicka på bilden för full upplösning.

Sony Ericssons K850 har i sin bild fått en mer jämn färgåtergivning där himlen är mera blek och visar mindre färgövergångar samtidigt som även resten av bilden har mindre tydliga kontraster än de N95 visar upp.

De svagare kontrasterna i bilden från Sony Ericsson gör att man får bättre färgåtergivning i bilden men tittar man på detaljerna i till exempel övergången mellan takås och himmel så ser man brister i både N95-bilden och i bilden från K850. Just områden med starka kontraster mellan ljust och mörkt är något som de flesta kameramobiler har problem med och ett område där man ser stora förbättringar om man går över till en vanlig kompaktkamera.

I bilden från K850 tycks taket i övergången mot himlen få en lätt lila ton och dessutom får himlen precis över taket en liten siluett av taket, som en skugga i luften. Det här har att göra med efterbearbetningen där telefonen försökt skärpa kontrasterna. På det här området tycks dock Sony Ericsson och Nokia varit de som lyckats bäst med kombinationen av det som bildsensorn lyckats fånga och telefonen sedan bearbetat och presenterat.

Sony Ericsson K850. Klicka på bilden för full upplösning.

LG KU990 eller Viewty som den även kallas känns lite svår och ta bilder med eftersom det lite udda formatet kan göra det svårt att hålla kameran stilla när man tar sin bild. Samtidigt är det alltid svårt att avgöra exakt hur bra bilden blir direkt på mobilens skärm, även när den är så stor som i LG-mobilens fall.

En fingranskning i dator på större skärm visar att detaljerna långt bort i bilden är lite suddigare än på bilderna från de båda tidigare mobilerna. Den tydligaste skillnaden är dock i övergången från taket på byggnaden till den betydligt ljusare himlen. Här märker man tyvärr att kanten på huset går igen ytterligare en gång som en kraftig skugga i blått som tycks sträcka sig ett par meter upp, ovanför husets taknock. Samtidigt ser färgerna på himlen inte ut som de ska och istället för svaga övergångar mellan ljusblått och vitt har det blivit en flammig himmel som inte överensstämmer med motivet som det såg ut.

LG KU990 Viewty. Klicka på bilden för full upplösning.

I bilden från Samsung G600 har himlen fått ovanligt få skiftningar och detaljerna på huset i mitten av bilden är svåra att urskilja. Det verkar lite som om G600 har en tendens att mer än de övriga telefonerna smeta ut olika detaljer och färger, för stora delar av huset har fått en jämngrå ton medan kontrasten mot himlen däremot ser ut som ett kraftigt svart streck, trots att något sådant inte existerar i verkligheten.

Samsung G600. Klicka på bilden för full upplösning.

Det är i den här fingranskningen som man tydligt upptäcker att detaljer i alla bilder skiljer sig rätt väsentligt från hur motivet man tog bild av faktiskt ser ut.

För skärpa i motiv som är närmare kameran behövs autofokus, vilket alla dessa fyra kameror är utrustade med, liksom ett speciellt läge för makro. Det är alltså möjligheten att ta riktiga närbilder, ofta på tio och tjugo centimeters avstånd. Just makroläget brukar vara ett enkelt sätt att visa upp fördelarna med en kamera, det är helt enkelt lätt att imponeras av detaljrikedomen i den här typen av bilder. Här märker vi också mindre skillnader i resultaten från de olika kamerorna. Alla medverkande har helt enkelt lyckats rätt bra med att avbilda vårt lilla stilleben utomhus i dagsljus.

Sony Ericsson K850. Klicka på bilden för full upplösning.

När jag zoomar in i bilderna för att studera detaljerna tycker jag att Samsung och Sony Ericsson är de som klarar blad och nypon bäst med de båda andra visar alltför skarpa kontraster i lövet och dålig skärpa på berget som är bakgrund i det här motivet. Skillnaden mellan de olika telefonerna i det här momentet är dock liten och det är säkert inget som man upptäcker om man inte gör som jag och just går in och studerar detaljerna.

Samsung G600. Klicka på bilden för full upplösning.

Nycklarna i närbilden visar sig vara ett svårt objekt för de här kamerorna, särskilt som de blänker i ljuset och därför verkar flera kameror ha svårt att återge hela färgskalan just här. Det är Sony Ericsson K850 som lyckas bäst med att få med färgerna utan allt för mycket områden där ljuset frätt igenom så områden blir helt kritvita.

Nokia N95. Klicka på bilden för full upplösning.

Bilden från Samsung G600 är den som innehåller minst färginformation medan LG i bilden på nycklarna tycks ha chansat lite och lagt en ljusblå ton över allt det som Samsung valt att göra nästan helt vitt. I det här fallet känns det som en chansning som gick hem för LG:s del även om det givetvis är ett riskfyllt sätt att producera bra bilder. Nokia N95 är den telefon som placerar sig efter K850 när det gäller nycklarna. Den har fått bra färgåtergivning på större delen av nycklarna, men har fått kapitulera på en bit där det blivit helt kritvitt.

LG KU990 Viewty. Klicka på bilden för full upplösning.

Ska man sammanfatta och bedöma tycker jag bristerna i landskapsbilderna där himlen ibland fått en helt onaturlig skarp flammighet väger tyngre än bristerna i närbilden där det mer handlade om saker man förmodligen inte märker förrän man på allvar zoomar in i detaljer, vilket man mycket sällan gör.

Betyg: Landskap och detalj

LG KU990 Viewty3

Nokia N954

Samsung G6003

Sony Ericsson K8504

Mörker

Om närbilderna var ett område där det var liten skillnad mellan de olika telefonerna visas betydligt större variation när vi beger oss in i mörkret. Det roliga ur testsynvinkel är att det här finns många faktorer att laborera med men tyvärr är det sällan lika roligt och lyckat när man tittar på bildresultatet. Först och främst handlar resultatet här om vilken typ av belysning som används.

På tidigare mobilkameror var fotolampa det vanligaste och det är först på senare tid som vi fått telefoner med riktigt, så kallad Xenon-blixt. Skillnaden är alltså att fotolampan ger ett fast sken från led-lampor medan blixten laddas för att sedan fyra av sitt ljus på ett ögonblick. Någon solklar kvalitetsskillnad finns dock inte i resultaten.

I vårt test har Sony Ericsson och LG riktig blixt medan Nokia N95 och Samsung G600 använder sig av fotolampa. För- och nackdelar blir till viss del tydligare när vi i ganska mörka förhållanden tar en närbild på en maträtt. Här visas tydligt att det är skillnad på blixt i en kamera och på samma teknik i en annan.

För när man använder LG Viewty tycks det nästan bara finnas ett läge på blixten, vilket gör att närbilder blir helt oanvändbara. Trots att vi ställer in den på makroläge tycks blixten fyra av full styrka och det är inte alls bra för bildresultatet i det här fallet. Följden blir att bilden till stor del blir helt kritvit och någon möjlighet att använda den här bilden finns helt enkelt inte.

LG KU990 Viewty. Klicka på bilden för full upplösning.

Slutsatsen att riktig blixt är fel i det här fallet går dock inte att dra. Först testar vi att ta samma bild utan blixt och då visar sig ljusförhållandena vara lite för dålig för att kameran riktigt ska kunna uppfatta motivet. Det är då ytterst svårt att lägga märke till detaljerna och därför en bild som inte blir särskilt användbar. Det här visar sig alltså vara ett svårt motiv för LG:s Viewty.

Telefonerna med blixt kastar dock inte in handduken, för Sony Ericsson K850 har även den en riktig blixt och visar sig klara situationen betydligt bättre. Faktum är att den anpassar styrkan på blixten efter avståndet till motivet, vilket verkar vara receptet för framgång. K850 är den bästa mobilkameran i det här fallet och klarar återgivningen snäppet bättre än Nokias N95 vars lampa lyser upp lite väl mycket för bildens bästa.

Sony Ericsson K850. Klicka på bilden för full upplösning.

Även den presterar dock ett gott resultat och både Nokia och Sony Ericsson klarar sig betydligt bättre än de båda övriga konkurrenterna. K850 vinner på bättre skärpa i detaljerna och på att den lyckats få bra färgåtergivning över hela bildens yta. Bilden från N95 har inte bara lite sämre skärpa. Det syns även att lampan gett ett stark ljus i bildens främre delar medan bakre delarna blivit lite mörkare. K850 har istället en mer väldistribuerad ljussättning över hela bilden.

Nokia N95. Klicka på bilden för full upplösning.

För Samsungs del slutar det med en tredjeplacering. G600 får till en rätt okej färgåtergivning i mitten av bilden men i övriga delar märks att telefonen fyrat av ljus från lämpan lite väl överdrivet vilket gör att färgskalan i bilden som helhet blir lite ljusblå och inte alls verklighetstroget, vilket givetvis är det främsta bedömningskriteriet.

Samsung G600. Klicka på bilden för full upplösning.

Ännu går det dock inte att pusta ut, för den här typen av närbilder ger ingen fullständig dom över telefonernas prestation i mörker. För även om närbilder i mörker tydligt visar för- och nackdelar är kanske bilder i mörker på lite mer avstånd mer vanliga. Även när vi ska ta bilder av människor på ungefär 1-2 meters avstånd visar telefonerna rätt skiftande resultat. Här är det dock enklare att generellt berömma kamerorna med blixt, men det handlar inte om någon helhjärtad hyllning.

När det gäller färgerna så verkar blixten ge mer naturliga hudfärger, medan bilderna från de två kamerorna med fotolampa, N95 och G600, i olika grad tenderar att bleka hudfärger. Men vi börjar med att titta närmare på de båda kamerorna med blixt. Det första jag märker med LG Viewty i mörker är att den på gott och ont verkar rätt lättanvänd. Orsaken är helt enkelt blixten som fyrar av på samma styrka. Det gör att resultatet blir mindre känsligt för var du väljer att fokusera med telefonens autofokus.

Medan K850 anpassar sin blixt till det område i bilden där du fokuserar gör alltså inte Viewty det. Resultatet kan bli att bilden från K850 blir lite suddig och mörk när du råkar pricka lite fel, vilket kan hända när det är lite mörkt. Dock blir bilderna från K850 bättre om du siktar rätt och det ska givetvis premieras. För rent generellt ger den anpassade blixten betydligt bättre färgåtergivning. Det är K850 som ger mest naturliga ansiktstoner och tack vare sin blixt presterar även Viewty bra ansiktstoner, med förutsättningen då att personen råkar befinna sig på lagom avstånd från blixten.

Navigationen i K850 är långt ifrån smidig.

När vi tittar närmare på bilderna från N95 och G600 märks snabbt att det helt enkelt inte krävs. Man ser mycket tydligt att det skiljer sig åt markant i resultatet mellan de båda trots att det handlar om fotolampa i båda fallen.

N95 ger bra upplysning i hela bilden och bra ljus även i ansiktet, även om fotolampan tycks ge ett vitare och aningen hårdare ljus än det som kommer från blixten i så väl LG Viewty som från K850. Bilden från G600 däremot visar klara brister. Här blir ansiktet nästan helt vitt och det gör bilden helt oanvändbar.

Det är alltså i svagt ljus som många av dessa mobilkameror tydligast skiljer sig åt. Det går inte att kategoriskt säga att blixt är bättre än fotolampa, för givetvis finns der både teknikerna i många bättre och sämre utföranden. Ändå är det K850 som tar hem segern här eftersom den klarar både närbild och på lite avstånd, förutsatt då att man lyckas sikta rätt med kamerans autofokus.

Betyg Mörker:

LG KU990 Viewty3

Nokia N954

Samsung G6002

Sony Ericsson K8505

Inställningar

Även om man kunde önska att alla telefoner funkade bäst i auto-läge i alla förhållanden kan det givetvis vara bra att göra sina egna inställningar så man får bilden precis som man tänkt sig den. Dessa inställningar ska givetvis även vara enkla att göra snabbt, en klar utmaning för tillverkarna eftersom alla dessa kameror även är mobiltelefoner och några av dem betydligt mer än så.

Nokia N95. Klicka på bilden för full upplösning.

Ett generellt sätt att göra inställningarna enkla att överblicka är att använda den vanliga knappsatsen för genvägar till olika inställningar. Sony Ericsson har tagit detta koncept längst genom att ha lagt till synliga genvägar som lyser upp på knappsatsen när kameran är aktiv. Det är riktigt smidigt, för det gör att man slipper att lägga på minnet vad de olika knapparna har för betydelse i just det här fallet. Valen visas också mycket tydligt på skärmen så man ser vilken inställning man valt.

K850 ger utöver snabbknapparna även möjligheten att göra en hel del andra inställningar. Först och främst har man funktionen Bestpic som fungerar bra för att ta flera bilder i serie och välja den eller de mest lyckade. Här finns även en hel del motivprogram, makro, röda ögon-reduktion, självutlösare, vitbalans och flera andra möjligheter att påverka den färdiga bilden innan du knäpper av.

Samsung har lite av samma tanke med genvägar direkt från knappsatsen med siffror. Möjligheterna är snarlika och ett extra plus för att man kan få en förhandsvisning av till exempel vitbalans innan man gör sitt val. Däremot saknas extrafunktioner som Bestpic och andra specialfunktioner. Genvägarna är inte heller lika synliga som hos K850. Istället får man stega sig i ena änden av kameramenyn för att få en skiss över vilka knappar som gör vad. Det fungerar, men är inte alls lika smidigt även om man lär sig genvägarna man använder ofta.

Samsung G600. Klicka på bilden för full upplösning.

På KU990 har LG givetvis fått rikta in sig på en annan lösning eftersom den kameran helt saknar fysisk knappsats. Inställningarna sköts istället med en halvtransparent meny som kommer fram när man klickar en gång på skärmen. Via små direktknappar kan man bland annat stänga av och aktivera blixten, välja ett motivprogram och använda sekvenstagning. Vill man göra fler inställningar, till exempel aktivera makro så får man göra det ytterligare ett klick bort där resten av kamerainställningarna samlas.

LG KU990 Viewty. Klicka på bilden för full upplösning.

Tyvärr kan inställningarna i Viewty ibland vara lite motsträviga. Precis som K850 har Viewty en funktion för sekvenstagning där man kan välja ut den bästa bilden. Då ställs dock kameran automatiskt om till endast en megapixel i upplösning för att hinna med. Problemet är att när jag sedan inaktiverar sekvenstagningen är upplösning fortfarande på en megapixel. Det här är ett exempel och det gör att man ibland av misstag får sämre upplösning än man tänkt sig och tvingas till en del extra knappande i menyerna för att kontrollera att allt verkligen är rätt inställt.

Nokia N95 har trots sin knappsats mer gemensamt med Viewty eftersom inställningarna här finns i en lite halvgenomskinlig meny i kanten av bilden. Styr gör man med knapparna. Motivlägen, blixt och timer ligger högst upp medan mer ovanliga inställningar kommer längre ner. Bläddrar man på hittar man det man behöver, men det är lite konstigt att Nokia inte tänkt på sifferknapparna som möjliga genvägar.

Medan alla dessa mobiler är utrustade med just kameror på fem megapixel skiljer de såg åt mer på andra områden. För om telefonen inte erbjuder särskilt många användningsområden för dina bilder förlorar du en del av nöjet med att fotografera. Ett exempel på smidig funktion som gör fotograferingen och hanteringen av bilderna i telefonen enklare är gyro. Det är helt enkelt en funktion som Sony Ericsson K850 och Nokia N95 har och som gör att telefonen känner av hur du håller den. Om du tar en stående eller en liggande bild så känner kameran av det och visar bilden i rätt läge när den sedan syns i skärmen.

Sony Ericsson K850. Klicka på bilden för full upplösning.

Sony Ericsson har även integrerat gyro i (bland annat) bildvisaren så om du visar bilder och vänder på telefonen så vänder även skärmbilden på sig för att ge bästa möjliga vy i skärmen. Däremot sparas bilderna inte vända utan visas bara på det här anpassade viset i telefonens skärm. Ska du till exempel skicka ett mms måste du gå in i programmet PhotoDJ och manuellt vända bilden för att mottagaren av ditt mms ska se bilden i rätt orientering. I Nokia N95 fixas det automatiskt medan det i LG:s och Samsungs kameramobiler krävs att man gör allt detta manuellt.

Betyg Inställningar:

LG KU990 Viewty3

Nokia N954

Samsung G6003

Sony Ericsson K8505

Hantering och funktion

En relativt viktig funktion både i kameror och i mobilkameror är att visa bilderna direkt när man tagit dem och det är säkert en del av förklaringen till att kompaktkameror idag utrustas med allt större och större skärmar.

Just visning av bilderna direkt i telefonen är faktiskt alla fyra telefoner riktigt duktiga på. Ändå finns det de som utmärker sig. LG Viewty har så klart en given fördel genom sin stora skärm. De har också fått till navigeringen för fingerstyrning bra och ovanför bilderna visas en halvtransparent navigering så man enkelt kan styra samtidigt som inget skärmutrymme går till spillo.

I N95 är skärmen faktiskt endast aningens mindre och där används ett grafiskt avancerat menysystem där bilderna snurrar runt i en cirkel på skärmen innan man väljer den man vill se. Telefonen kan vara lite långsam att visa bilderna, men ger man den lite tid så kommer bilderna fram. När de visas på skärmen är det en fördel att N95 har fysiska knappar så man kan styra bildvisningen den vägen samt även aktivera bildspel där foton visas automatiskt.

Bildspelet och mediavisaren i N95 hör till de mer spektakulära, och det i positiv bemärkelse.

Även K850 från Sony Ericsson har bra funktioner för bildvisning och ett minst lika spektakulärt menysystem för bildvisningen. Det är inspirerat av Sonys Playstation och erbjuder snabb bra visning och möjlighet att köra bildspel. Ett plus även för att man som jag tidigare nämnt kan snurra ett halvt var på telefonen för att bilderna ska ändra orientering från till exempel liggande till stående i skärmen. En smidig detalj är även granskningen som gör att man enkelt kan zooma in på detaljer i bilden och navigera sig runt för att försäkra sig om att bilden inte blev misslyckad.

Samsung har ingen speciellt påkostat bildvisningsfunktion i sin G600, men däremot ett menysystem som i sin helhet är snabbt och lättarbetat, något som även kommer bildvisningen till del. G600 är betydligt snabbare än alla de övriga på att bläddra bland femmegapixelbilder som trots allt brukar vara ungefär en megabyte per bild i storlek.

Om den du vill visa dina bilder för inte befinner sig på plats är mms ett alternativ och det är givetvis en funktion som man minst sagt förväntar sig ska fungera smärtfritt på alla dessa telefoner. Alla dessa fyra telefoner kan storleksförändra bilder du tagit så att du kan skicka dem som mms. Bilder på fem megapixlar är ju annars på ungefär en megabyte och så stora bilder kan man inte skicka som mms. En smidig förminskning är därför en förutsättning.

Nokia gör det här jobbet genom att inte bara klara storleksförändringen problemfritt utan genom att dessutom automatiskt vända bilden rätt, något ingen av de övriga klarar. Storleksförändringen klarar även Sony Ericsson K850 och LG Viewty bra och när LG har ett riktigt smidigt och snabbt sätt att rotera bilden tar det lite längre tid för K850, men det fungerar. Även Samsung G600 ska klara att vända och storleksförändra, men gör det inte alltid. Till exempel får vi flera gånger meddelandet att storleksförändring misslyckades, vilket helt enkelt gör bilden omöjlig att skicka som mms. G600 verkar helt enkelt inte kunna storleksförändra en bild som du själv först valt att rotera.

Utöver mms har bloggar och andra webbtjänster vuxit som fotodestination. Nokia och Sony Ericsson har varit med på tåget, men får här se sig lite överraskande omsprungna av LG. Från Viewty skickar man enkelt bilder till Blogger och filmer till Youtube tack vare LG:s relationer med Google som äger de tjänsterna. Allt det här är dessutom bra integrerat i menyerna och man kan ange alla uppgifter direkt i telefonen för att bilder ska hamna rätt och få den beskrivning man önskar.

Även Sony Ericsson K850 har bloggpostning till Blogger för text och bild, men saknar Youtubetillägget. Nokia har istället siktat in sig på Vox och på bildsajten Flickr, vilket tycks vara bra val. De har dock gjort anmälningen lite krångligare med koder som ska anges istället för att bara välja posta och skicka iväg sin bild. Det blir helt enkelt lite för många steg för att komma igång, även om det när man väl gjort det fungerar.

Alla dessa tre tillverkare har lyckats bättre än Samsung som helt saknar koppling till webbplatser för att posta det innehåll man skapar. Däremot kan även Samsung, liksom de övriga, användas för att via e-post skicka bilder, till exempel till Blogger och Flickr, men då får man inte samma enkelhet som de övriga erbjuder.

Betyg Hantering och funktion:

LG KU990 Viewty5

Nokia N953

Samsung G6002

Sony Ericsson K8504

Telefoni och annat

Visst är kameran viktig på en mobiltelefon med fem megapixel, men trots allt finns det annat som spelar roll. Dit räknas till exempel vad telefonen har för övriga funktioner och hur formatet är, för om du ofta lämnar telefonen hemma har du ingen nytta av att kameran i telefonen ger oslagbara bilder.

Visst finns det mycket man kan bedöma på de här telefonerna utöver själva fotograferingen, men mycket handlar givetvis om personliga val, för bortsett från de fem megapixlarna handlar det om relativt olika telefoner. Tittar vi först på datauppkoppling har alla utom Samsung-mobilen turbo-3g, medan G600 är en vanlig edge-mobil som inte ens är utrustad med 3g. Den sticker dock ut på andra sätt, främst genom ett format och en smidighet som ingen av de andra tre kan tävla med.

Menyerna och bildvisningarna i G600 är förvånansvärt rappa, trots att det handlar om relativt tunga bildfiler.

Sony Ericsson K850 är den telefon av dessa som har tydligast kamerafokus i varje fall i den bemärkelsen att den inte har så mycket andra stora kompetensområden. Så står det ju också Cybershot på skalet, även om den fungerar bra även för att till exempel lyssna på musik i.

Både Viewty och N95 har unika funktioner utöver kameran. I LG Viewty är det designen som står i fokus givetvis tack vare den stora tryckkänsliga skärmen och trots designfokus är det här även en telefon i framkant rent tekniskt, vilket annars är ovanligt.

I N95 finns en hel del att nämna. Här finns bland annat inbyggd gps och dessutom w-lan, två funktioner som samtliga de andra tre saknar. Dessutom är det här en smartphone, vilket gör att det finns goda möjligheter att ladda ner kompletterande program som utökar funktionaliteten. Den har alltså större möjligheter än övriga att utökas med funktioner och därmed förnyas även framöver.

Betyg Telefoni och annat:

LG KU990 Viewty4

Nokia N955

Samsung G6003

Sony Ericsson K8504

Vinnare: Sony Ericsson K850

Det är ingen självklar segrare, men när vi fokuserar på kamerafunktionerna är det ändå Sony Ericssons K850 som tar hem segern. Anledningen är främst en fin färgåtergivning i dagsljus kombinerat med blixt och därmed bra bilder även när det är lite mörkare. Hanteringen med synliga genvägar på knappsatsen lyfter upplevelsen kombinerat med till exempel Bestpic för att få till ögonblicksbilderna.

Källa

Typ:Turbo-3g, 3g, edge, trippelband gsm

Mått:103,5 x 54,4 x 14,8 mm

Vikt:112 gram

Skärm:3 tums TFT med 240 x 400 pixel, 262 000 färger

Stillbildskamera:5 megapixel, autofokus, xenon-blixt

Videokamera:Video i upplösning upp till vga 640 x 480 pixel

Minne:Upp till 100 Mbyte tillgängligt internt, plats för minneskort i Micro-sd-format

Pris:4 500 kr

Landskap och detalj:3

Mörker:3

Inställningar:3

Hantering och funktion:5

Telefoni och annat:4

TOTALT:18

Typ:Turbo-3g, 3g, edge, fyrband gsm

Mått:99 x 53 x 21 mm

Vikt:120 gram

Skärm:2,6 tums TFT med 240 x 320 pixel, 16 miljoner färger

Stillbildskamera:5 megapixel, autofokus, fotolampa

Videokamera:Video i upplösning upp till vga 640 x 480 pixel

Minne:

Pris:6 000 kr

Landskap och detalj:4

Mörker:4

Inställningar:4

Hantering och funktion:3

Telefoni och annat:5

TOTALT:20

Typ:Fyrband gsm, edge

Mått:101 x 47,8 x 14,9 mm

Vikt:89 gram

Skärm:2,2 tums TFT med 240 x 320 pixel, 16 miljoner färger

Stillbildskamera:5 megapixel, autofokus, fotolampa

Videokamera:Video i upplösning upp till vga 640 x 480 pixel

Minne:Ca 50 Mbyte tillgängligt internt, plats för minneskort i Micro-sd-format

Pris:4 500 kr

Landskap och detalj:3

Mörker:2

Inställningar:3

Hantering och funktion:2

Telefoni och annat:3

TOTALT:13

Typ:Turbo-3G, 3G, fyrband gsm

Mått:102 x 48 x 17 mm

Vikt:118 gram

Skärm:2,2-tums TFT, 320 x 240 pixlar, 262 000 färger

Stillbildskamera:5 megapixel, autofokus, xenon-blixt

Videokamera:Video i upplösning upp till vga 640 x 480 pixel, videlampa

Minne:

Pris:4 500 kr

Landskap och detalj:4

Mörker:5

Inställningar:5

Hantering och funktion:4

Telefoni och annat:4

TOTALT:22

Om Samsung G600 som är med i det här testet är en liten och främst smidig mobil så tar kommande G800 från Samsung ett annat angreppssätt. Tyvärr är den för nylanserad för att vi skulle hinna få med den på test.

Först och främst ser G800 mer ut som en kamera än en mobil. Skalet är i både robust och tålig metall och när man skjuter undan linsskyddet startar kamerafunktionen av sig själv.

G800 ska även ha bloggfunktioner så man kan skicka bilder och film till Flickr, Youtube och annat, då via en programvara från Shozu som Samsung lagt in i G800. För uppkopplingen kan det då vara bra att G800 även har turbo-3g och då blir en av de första mobilerna att klara den nya snabbaste hastigheten 7,2 megabit/s.

På kamerasidan är den även långt fram och blir förutom de fem megapixlarna även en av de absolut första mobilkamerorna med optisk zoom.

Samsung G800

Typ: Turbo-3G

Mått: 101,5 x 52 x 18,8 mm

Vikt: 129 gram

Skärm: 2,4 tums TFT med 240 x 320 pixel, 262 000 färger

Kamera: Fem megapixel, autofokus, blixt, ansiktsfokus, 3x optisk zoom, makro mm.

Övriga funktioner: RDS-radio, bloggfunktioner, musikspelare (wma, för windows media mm.

I butik: November 2007

Pris: Ca 5500 kr