Annons

Träningsklocka med extra allt

Motorola Motoactv i test

Motorola har gjort en träningspartner och musikspelare med precis alla funktioner som tänkas kan. Den kan vansinnigt mycket men känns samtidigt pinsamt inlåst på andra fronter.

Publicerad Uppdaterad

Att träna med mobilen är inget nytt. Tillsammans med telefonens inbyggda gps finns det en uppsjö av appar för att logga, mäta och göra siffror av allt från löpning och promenerande till bergsklättring och skid­åkning. Medan apparna gör ett fantastiskt jobb med det de är utvecklade för är det tyvärr väldigt få som erbjuder något om du vill ta nästa steg i din träning, oftast på grund av restriktioner hos telefonen.

Nästa steg är givetvis fler mätpunkter i form av sensorer som pulsmätare, stegräknare, kadensmätare för cykeln och så vidare. Men i dagsläget är det bara Sony Ericsson som officiellt har stöd för den trådlösa tekniken som många av dessa sensorer använder sig av, ant+. Dessutom kan det kännas lite riskabelt att vara ute med telefonen i regn och rusk (och svett) eftersom de flesta inte tål vatten så bra. Det är här Motorola Moto­actv kommer in i bilden.

Ipod nano überdeluxe

I paketet hittar du ett clips-fäste, vilket för tankarna till Apples Ipod nano, men du kan även köpa till andra sorters fästen för att anpassa till din träning.

Liknelsen med Ipod Nano är inte helt konstig heller, eftersom det finns en inbyggd musikspelare i Motoactv för att hålla dig road under träningspassen. Till skillnad från Nano har dock Motoactv begåvats med bluetooth för att kunna köra trådlösa hörlurar, vilket är fantastiskt smidigt även om du kan ansluta vanliga hörlurar om du så önskar. 

Just som mp3-spelare fungerar Motoactv riktigt bra och det är aldrig några problem med vare sig trådlös uppkoppling, inställningar eller navigering. Just navigeringen påminner mycket om en smartphone med svepningar på pekskärmen som främsta inmatnings­metod. Ljudet från Motoactv är dessutom klart godkänt, även om volymen gärna kunde ha fått vara lite högre.

Om du har en telefon från Motorola kan du även koppla samman dessa för att få notifieringar om nya sms och telefonsamtal direkt till klockan. Detta går dock bara med Motorolas egna telefoner i dagsläget, vilket känns lite synd och gör funktionen nästan fånigt begränsad.

Träningskamrat

Men telefonkoppling och musikspelare är bara halva sagan. Motoactv har även inbyggd gps och stöd för träningssensorer via såväl ant+ som det nya Bluetooth Smart (bluetooth 4.0) som är tänkt att fungera på ungefär samma sätt. I och med det kan du koppla in pulsmätare och liknande till enheten och dra ut på träningsrundor, lite som gps-klockorna från exempelvis Polar och Garmin, men med en mp3-spelare. Tyvärr ingår inga sensorer i priset, utan sådana får du köpa till. 

Du kan ställa in Motoactv för träning inom­hus eller utomhus och det finns profiler för löpning, promenad, cykling och inomhus­maskiner som trappmaskin och crosstrainer. Både inomhus och utomhus mäter enheten ganska exakt och du kan även ställa den till att mäta din aktivitet under hela dagen om du vill. 

När du sedan är klar laddas alla data upp via wifi så snart du kommer inom räckhåll för dina förinställda nätverk. På Motorolas webbtjänst kan du sedan se alla träningspass och data för att enkelt kunna förbättra din träning.

Det är verkligen en kombinerad musikspelare och träningsklocka med extra allt. Just därför är det inte så konstigt, men synd, att batteriet max räcker i två dagar innan du behöver ladda. Med ett pris på 2 500 kronor för den billigaste modellen känns det även som om vi gott kunde ha fått ett pulsband eller liknande med i paketet, för det blir ganska dyrt att bygga på med Motorolas egna tillbehör och alla fristående sensorer

Motorola Motoactv

System: Android, modifierat av Motorola

Mått: 46×46×9,6 millimeter 

Skärm: 1,6 tum

Pris: 2500 kronor

Betyg: 7/10