Kopia som står på egna ben

Samsung Galaxy Ace i test

Samsung Galaxy Ace är en uppenbar Iphone 4-kopia på utsidan, under skalet är den både bättre och sämre än förlagan. Mobil har testat.

Publicerad Uppdaterad

Jag undrar verkligen hur man tänkte på Samsung när man bestämde att Galaxy Ace skulle se ut som den gör. Vem är det som ska lura vem egentligen? Tror Samsung att köparna undermedvetet associerar Ace men den dyrare Iphone 4 och därför blir mera benägna att köpa Ace. Eller ska kunderna lockas av möjligheten att kunna lura sina vänner och bekanta, som vid en hastig blick skulle kunna tro att de faktiskt har skaffat en Iphone 4?

För utseendet kan omöjligt vara en tillfällighet. Galaxy Ace har en exklusivare föregångare i Galaxy S och redan när den lanserades var det många som reagerade på dess likhet med de dåvarande Iphone-modellerna. I första hand gällde det telefonens yttre, men även Samsungs eget gränssnitt uppvisade en del likheter med Apples operativsystem.

Om man sedan har i minnet att Apple ändrade formgivningen då man lanserade Iphone 4 och jämför de ändringarna med skillnaderna mellan Galaxy S med Galaxy Ace så blir det nästan löjligt.

Samma metall-list runt telefonens kant och samma platta baksida istället för den välvda formen på baksidan som både Galaxy S och tidigare Iphone-modeller har.

Till försvar för de som designat telefonens yttre ska man säga att den känns gedigen. Särskilt gillar jag den räfflade baksidan som ger ett bra grepp. Den har dessutom ett format som känns alldeles lagom. Det är inga problem att hålla den i en hand och samtidigt nå över hela skärmen med tummen. Jag gillar också att Samsung placerat knappen för att tända och släcka skärmen på sidan av telefonen, perfekt placerad för tummen eller pekfingret, istället för att välja den något mindre ergonomiska placeringen på ovansidan som flera andra tillverkare.

Om man bortser från det utseende-mässiga plagiatet är det ändå bra att Samsung kommer med en mobil som åtminstone på papperet är en mellanklass-mobil för de som är prismedvetna men samtidigt vill ha en relativt avancerad mobil.

Skärmstorleken på 3,5 tum gör att den får räknas till de lite större mobilerna. Men trots det har Samsung valt upplösningen 320x480 bildpunkter, som är den standard-upplösning som användes i de allra första Android-mobilerna. Skärmens storlek och upplösning är två av de saker som skiljer Galaxy Ace från sin dyrare släkting Galaxy S.

Upplösning hänger ihop med hur saker och ting visas på skärmen och här visar sig en få svagheter hos telefonen. I likhet med en del andra billigare Samsung-mobiler är det som att webbläsaren inte riktigt hänger med i alla lägen. På webbsidorna gäller det att verkligen zooma in på en liten del av sidan för att texten ska se bra ut, vilket inte är nödvändigt på mer högupplösta telefoner. Trots att telefonen har Android 2.2 går det heller inte att spela upp flash i webbläsaren.

Om man fortsätter jämförelsen med Galaxy S så hör det till saken att Ace ger samma upplösning när man tar stillbilder med kameran, det vill säga 5 megapixel. En klar fördel är att Samsung sett till att utrusta Ace med en fotolampa, något som den dyrare S saknar.

När det gäller videoinspelning imponerar Ace verkligen inte, högsta möjliga upplösning är 320x240 bildpunkter och då tar kameran 15 bilder per sekund.

Med Samsungs eget Touchwiz-gränssnitt går det att flytta runt appar och genvägar lite som man vill, vilket ger lite fler möjligheter till personlig anpassning än många andra Android-mobiler.

Samsung har förinstallerat några egna appar, bland annat Office-appen Think Free Office. Den kan hantera Word, Excel och Powerpoint-filer och man kan båda öppna och redigera befintliga filer samt skapa egna på telefonen. Filerna kan lagras på minneskortet eller i det lagringsutrymme på 1 gigabyte som man får tillgång till om man registrerar sig.

Mata in text i Think Free eller i andra appar kan man göra med ett Swype-tangentbord, där man drar fingret på skärmen, över de bokstäver som ingår i ordet. Man måste passera bokstäverna i rätt ordning men det är inte så noga att man prickar in varje bokstav.

Funktionen är ganska bra på att gissa vad det är man försöker skriva och vid osäkerhet får man först upp fyra förslag som man kan välja mellan, är inget rätt finns ytterligare fyra förslag från systemet. Givetvis kan man även välja att knappa in orden bokstav för bokstav. Då kanske telefonens vanliga skärmtangentbord är att föredra. Det ser ut som - just det, ett Iphone-tangentbord.

En annan app som Samsung har försett telefonen med är media-appen AllShare. Med hjälp av den kan man strömma mediafiler via wlan från telefon till andra enheter. Det krävs dock att enheten som ska ta emot mediaströmmen har stöd för DLNA-standarden.

Samsung står också för fm-radion, en snyggt designad app där man av någon anledning tror att användarna ska ägna mest uppmärksamhet åt att skruva på frekvensratten. Det är nämligen ratten och stora siffror som visare den aktuella frekvensen som tar upp större delen av skärmen. Därför finns det bara plats för fyra snabbbvalsknappar och informationen om vilken station man lyssnar på visas med liten text. För att provlyssna får jag plocka fram ett par egna hörlurar, för av någon underlig anledning har Samsung bestämt sig för att man inte ska få med något headset när man köper Ace, mycket märkligt med tanke på att den kostar över 3000 kronor.

Ace är en som sagt en mellanklassmobil som inte direkt utmärker sig på något sätt, annat än att den är löjligt lik Iphone 4. Prismässigt kan den inte tävla med motsvarande modeller från ZTE och Huawei, men vill man ha lite högre kvalitetskänsla och ser utseendet som en fördel är den kanske värd pengarna.

Å andra sidan

Elias Nordling: Telefonen känns väldigt lätt i handen, vilket i och för sig är ett plus, men bidrar till att den känns plastig. I synnerhet som den så uppenbart kopierar den betydligt mer kvalitativa Iphone 4. Kopieringen tar sig direkt absurda former. Till exempel försvinner touch-knapparna för bakåt och meny helt när man inte använder dem, även när man gör saker när man kan behöva komma åt dem. Varför? För att då blir det bara en knapp i mitten – som på Iphone! Annars tycker jag att skärmen känns som telefonens svaghet. Den svarar bra på tryck, men den känns inte helt skarp och när man skrollar känns det som grafiken grötar ihop sig.

Frågor och svar

Android-telefoner brukar vara mera kraftfulla ju större de är, gäller det Ace?

Prestandamässigt imponerar den inte, ibland ser man att grafikhanteringen inte räcker till när man förflyttar sig snabbt i menyer.

Kan man koppla All Share till alla datorer som har Wlan?

Nej, det måste vara en dator eller router med stöd för DLNA-standarden.

Är det en bra surfmobil?

Nej, att skärmen är 3,5 tum räcker inte, upplösningen är blygsamma 320x480 och webbläsaren kunde hantera innehållet på webbsidorna bättre. Dessutom saknas flash i webbläsaren, trots att version 2.2 av Android stödjer det.

Testbild

Blixten funkar helt ok när det är mörkt i rummet, som upplättningsblixt när telefonen får problem med motljus funkar den inte.