Sony Ericsson K800

Kameran är givetvis i centrum i K800 i och med det nya namnet Cybershot. Men det är inte allt som är nytt. Utan att egentligen revolutionera innehållet har Sony Ericsson lyckats packa in massor av nya funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Om kameran är anledningen till att många kommer att köpa K800 så är det inte nödvändigtvis det som imponerar mest. En stor utveckling jämfört med en föregångare som K750 är skärmen. Den är ordentligt högupplöst, vilket innebär att allt från menyer till bilder, text och illustrerade detaljer känns skarpa och väldigt detaljrika. Annars är menyerna inga nyheter, bara uppklädda i en lite nyare kostym än tidigare och med lite fler funktioner och möjligheter.

Många av nyheterna kretsar kring internet och då gäller det både sätt att skicka upp innehåll som bilder och e-post och olika sätt att själv ladda ner nyheter. Ett samarbete med Google och deras bloggtjänst Blogger gör att man enkelt kan skapa och ladda upp bilder till en egen moblogg där. Faktum är att det är så enkelt att det kan vara svårt att undvika att skapa en egen moblogg där man kan publicera sina bilder.

Valet "Skicka till blogg" kan man få upp när man tagit en bild och är det första gången man skickar en bild skapas bloggen samtidigt som man får ett sms med instruktioner från Blogger. Där står bland annat hur man hittar sin blogg och vad man ska göra för att kunna logga in och anpassa den.

Även i webbläsaren är Google representerade. Sökmotorn är den officiella i telefonen och därför kan man söka efter sidor direkt i webbläsaren, utan att först uppsöka Googles sida. Sedan kan man hos Google välja om man vill söka bara mobila sidor, även fullstora sidor och om man vill att Google ska översätta de upphittade sidorna till ett mobilvänligt format.

Därmed ska dock inte webbläsaren i K800 räknas ut, för den kan visa både mobilanpassade sidor och fullstora varianter. De mobilanpassade sidorna blir ibland för små i telefonens högupplösta skärm och texten går visserligen att zooma in vid behov, men bara samtidigt som man även förstorar upp bilderna.

Smidigast hade nog varit att själv kunna ställa in en minsta textstorlek. Ett annat sätt att lösa problemet är givetvis att förmå utvecklare av webbsidor att anpassa dem även till K800.

När man använder telefonen för att surfa på fullstora sidor dyker man på en del problem även om inget av dem egentligen kan skyllas på tillverkaren. Det första är storleken, alltså tiden det tar att ladda ner sidan.

Eftersom de stora nyhetssidorna i dag ibland är uppåt 1 megabyte i storlek med annonser och bilder innebär det en hel del i både nedladdningstid och pengar för överföringen. Det är med andra ord sällan motiverat att gå in på någon av dessa sidor med hjälp av mobilen. Däremot är det inga större problem att visa sidan i telefonen när den väl är nedladdad.

Konstiga sidor

Vissa sidor visas konstigt, men för det mesta klarar webbläsaren i telefonen att göra sidan rättvisa. Man kan välja att visa den i vanligt format eller att låta telefonen anpassa sidan till den lilla skärmen. Då blir visserligen telefonen rätt seg att arbeta med och det tar tid att bläddra ner på sidan, men sidan visas läsbart och man får allt innehåll i en lång spalt. Man slipper alltså att bläddra i sidled. Däremot laddas fortfarande hela sidan ner över mobilnätet och det tar både tid och kostar en del pengar.

Kanske är då RSS ett både smidigare och mera kostnadseffektivt sätt att läsa nyheter i mobilen. RSS är ett sätt att servera innehåll från bloggar och såväl internationella som utländska nyhetsskällor, och K800 är en av de första telefonerna med funktionen inbyggd. Den är inte dåligt inbyggd heller för det här är den smidigaste RSS-läsare jag sett inbyggd i en mobil.

När man surfar in på en sida som erbjuder RSS-flöden kommer en liten ikon upp i skärmens ena hörn. Den ikonen kommer upp när man surfar på fullstora sidor, men framöver får man hoppas att det kommer även mobilanpassade RSS-flöden.

För RSS i mobilen har ett problem. Det är bilderna som ofta ligger med i postningarna och mycket sällan är särskilt mobilanpassade. Det tar helt enkelt onödigt mycket tid och pengar att ladda ner RSS-flöden. Beroende på bildinnehållet tenderar RSS-flöden att vara mellan 30 och 300 kilobyte och ett tiotal flöden blir därför snabbt megabyte i nedladdning. En möjlighet att avstå bilder skulle göra RSS-läsningen mer plånboksvänlig.

Det är under Meddelanden i menyn som man hittar RSS-läsaren och där samsas den med meddelanden och en synnerligen kompetent e-postklient. Funktionerna är inga revolutioner, men en trevlig finslipning av tidigare funktioner. Det som först märks här och i resten av menyerna är att den högupplösta skärmen gör allt väldigt snyggt och skarpt.

Proffsig mejl

Utseendemässigt ser e-postklienten ut som en liten webbmejl med all information man kan vänta sig. Det gäller även själva hanteringen av e-post. För när man nu skickar ett e-postmeddelande märker mottagaren inte av att det kommer från en mobiltelefon. I Sony Ericssons tidigare modeller har ibland e-post man svarar på fått besynnerliga radbrytningar, men det slipper man alltså i K800.

Den klarar både pop3 och imap, den senare till och med i ett pushmail-läge som gör att man direkt får reda på när ett nytt meddelande inkommit. Den utnyttjar en serverfunktion som heter imap-idle och resultatet blir alltså en ständigt uppdaterad inkorg i mobilen, liksom en rätt saftig mobilräkning om man inte är försiktig. Hur som helst är det en smidig funktion som är mycket välkommen. Kostsamma funktioner går ju alltid att undvika för den som vill det.

Hela mejlfunktionen ger ett proffsigt intryck och det är inte bara den högupplösta skärmen som bidrar till det. Det känns som om hela systemet blivit utvecklat och mer datorlikt. Till det kan man till exempel räkna att det blivit lättare att flytta information från en del av systemet till en annan. Man klipper helt enkelt och klistrar text från en del av systemet till en annan.

Tittar vi närmare på telefonen som multimediemaskin är det självklart kameran som utmärker sig. Egentligen är det inte främst den extra megapixel som tillkommit som gör mest. I stället är nog blixten den mest välkomna nya funktionen, för den gör onekligen att K800 kan ta bilder man absolut inte kunnat ta framgångsrikt med tidigare blixtlösa mobiler.

Utöver den nyheten finns även alla de nya funktioner som tillkommit i kameraväg. Förutom Auto-läget finns sju olika inställningar för olika motiv. De anpassar inställningarna till exempelvis porträtt i skymning, sportbilder eller för att ta landskapsbilder.

De här snabbvalen hittar man på småknapparna vid skärmen; smidigt att man inte behöver gå in i menyerna för att göra de inställningar man gärna vill göra precis i fotoögonblicket. På den andra snabbknappen hittar man Bestpic, den funktion Sony Ericsson själva verkar mest stolta över. Bestpic innebär att telefonen registrerar bilder konstant från det ögonblick då telefonen fokuserat motivet. När sedan kameraknappen tryckts ner registreras de fyra senaste bilderna och de fyra kommande, totalt åtta bilder i tät följd.

Det är alltså ett sätt att ta bilder i situationer där det är svårt att pricka ögonblicket då man vill ta sin bild. Nu serveras man alltså en bildserie på åtta bilder och då kan man välja att spara den bästa (därav namnet, Bestpic) eller att helt enkelt spara alla åtta bilder om man blev nöjd med dem alla.

K800 mot riktig kamera

Ska man våga sig på att jämföra K800 med vanliga mobilfria kameror är nog risken för besvikelse stor, för trots Cybershot-emblem, riktig blixt, autofokus och megapixlar sätter storleken, eller snarare bristen på storlek begränsningar.

De bilder jag upplevt att K800 har problem med är till exempel där motivet är i motljus. Blixten kan inte fyras av på beställning, så om telefonen bedömer att blixt inte behövs kan man som fotograf inte påverka det beslutet. I mörka miljöer där man använder blixten kan K800 däremot närma sig en pocketkamera i bildresultat och i dagsljus under bra förhållanden presterar K800 också bra. Alla bilder visas skarpt på telefonens skärm.

Anders Wånell, testansvarig på tidningen Kamera&Bild, har specialgranskat kameran i K800. Läs hans omdöme här.

Om vi tittar närmare på andra medieformer är det sällan högupplöst skärm som är flaskhalsen. Video till exempel via 3G-nätet är inte särskilt högupplöst, däremot användbart ibland och eftersom K800 är en 3G-telefon kan den visa strömmande video, sköta videosamtal i 3G-nätet och lyssna på musik. Strömmande musik via mobilnätet funkar fint och vill man titta på tv-klipp kan man visa dem liggande för att få så stor bild som möjligt.

För ljudet följer det med ett stereoheadset i kartongen, inte ett par in-ear-lurar som med Walkman-telefonerna, men ett par vanliga små hörsnäckor där micken sitter på sladden. De fungerar bra för såväl tal som ljud och video.

Bra ljud

Ljudet om man vill lyssna utan hörlurar kommer från en högtalare på baksidan. Det är bra ljud, men utan att imponera särskilt mycket. Annars bjuder K800 inte på några större överraskningar utvändigt. En vågformad metallinje löper utmed telefonens sida och separerar baksidans yta som känns svagt gummigaktig från fram-sidans mer släta yta.

Just panelen på framsidan visar faktiskt i praktiken vad Sony Ericssons designers berättade när vi i tidigare reportage behandlade vilka trender som var på väg inom mobildesign. Svaret var yta. Yta som man kan känna på, med struktur och organisk känsla och just det har man hittat i panelen på framsidan.

Det kan närmast jämföras med borstat aluminium, med den skillnad då att det inte är aluminium. Det ger även associationer till färgat trä med sina ådringar. Hur som helst ger det en känsla av hög kvalitet. Knapparna under skärmen är i hård plast, medan de mörka sifferknapparna under har en mer gummiliknande känsla.

Jag kan faktiskt inte komma på särskilt mycket att klaga på när det gäller K800 som helhet.

Uppdateras enkelt

Programvaran i telefonen kan upp-dateras genom att telefonen själv laddar ner aktuell programvara via mobilnätet. Två önskemål på den första uppdateringen när den kommer är 1) möjligheten att blockera bilder i RSS-läsaren och 2) få styra blixten manuellt för att klara bilder i motljus. En önskelista med bara två punkter betyder att K800 som helhet är en mycket imponerande telefon.

Det återstår att se om man lyckats åtgärda problemen med joysticken som lätt slets ut på Sony Ericssons tidigare modeller.

608775

Plus:

Smart T9 och mejl

RSS-läsare

Skärmen

Minus:

Foto i motljus

Batteritid

minus>

Kamera eller mobil. K800 ersätter ingen kamera fullt ut; så bra är den inte. Däremot blir bilderna ofta mycket bra och tillfällena då du skulle sakna din lilla kompakt-kamera säkert överkomligt få.

N73 och N93 är Nokias mobiler med 3 megapixel och Samsungs Z710 väntar även den i kulissen. Alla har auto-fokus och N73 även blixt.

Typ: 3G-mobil med fyrband

Vikt: 115 gram

Mått: 105 x 47 x 22 mm

Taltid: Upp till 2,5 timmar (3G)

Standbytid: Upp till 350 timmar

Minne: 64 Mbyte samt medföljande minneskort (Memory Stick Micro M2) på 64 Mbyte

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post

Anslutning till pc/mac: Ja, via

bluetooth, IR och USB

Röststyrning: Ja, röstuppringning och röststyrning

Ringsignaler: Polyfona signaler

72 stämmor, aac, mp3

Telefonbok: Namn, nummer, e-post, adresser och många andra uppgifter kan anges för varje kontakt

SAR-värde: 0,58 watt/kg

Skärm: 2,0 tums TFT-skärm med 262 000 färger och 240 x 320 pixel

Spel: Mini Golf, WTA Tennis

och Fotoquest Fishing följer med. Möjlighet att ladda in java-

program och -spel

Kamera: Ja, 3,2 megapixel med riktig blixt, autofokus, videofunktion och bildstabilisering

Övriga funktioner: Fm-radio med RDS, e-post, kalender, synkronisering, webbläsare, musik- och

filmuppspelning, miniräknare m m

Tillbehör: USB-kabel, Memory-stick Pro Micro (M2) minneskort på 64 Mbyte, handsfree och laddare medföljer

Uttag för extern antenn: Ja

Pris vid testtillfället: 4 400 kronor

SP Mark-test: 2 081 poäng totalt, bilder (PNG) 150 p, 3D-spel 6,7 FPS, JVM 2 138 p

Kommentar: Prestandan briljerar främst i bild-visning på den otroligt skarpa skärmen.

Tillverkaren uppger: Upp till 2,5 timmar

Batteriets taltid för oss: 3 tim 10 min

Kommentar: Svag, men trots det aningen längre än Sony Ericsson själva uppger.

Delbetyg:

Telefoni&data 9

Multimedia 9

System&program 9

Användarvänlighet 10

Prestanda&minne 8

Totalbetyg: 90%