Papperslös skattjakt
Test av Magellan Explorist GC
Magellan Explorist GC är en gps med fokus på geocaching.
Explorist GC är en liten och billig friluftsgps med siktet inställt på ett specifikt användningsområde – Geocaching. Geocaching är en hobby som går ut på att placera ut och leta upp gömmor – cachar – runt om i världen. Man behöver sällan göra några längre utflykter för att kunna ägna sig åt denna skattjakt. Enligt sajten geocaching.com finns det över 1,1 miljoner gömmor globalt och inom en radio på 10 km från mitt kontor anger sökmotorn att det finns över 1000 stycken. Den som förväntar sig skattkistor blir i allmänhet besviken – den vanligaste typen av gömma är en vattentät burk, typ lunchlåda, som innehåller en penna och en loggbok. När man nått fram fyller man i loggboken och återställer gömman för nästa besökare.
Geocaching går att utöva med i stort sett vilken gps som helst som kan visa positionen i latitud och longitud, men Explorist GC har många funktioner som underlättar skattjakten. I förpackningen finns en värdecheck som ger 30 dagars medlemskap på geocaching.com och där finns alltså den stora databasen över världens gömmor. All programvara som behövs hämtas via sajten och sedan är det enkelt att välja ut de gömmor man vill leta upp och tanka över informationen till enheten via usb. Även om gömmorna har en exakt angiven position så behöver man ofta ytterligare ledtrådar eller tips från personer som hittat den tidigare och även denna information synkas och är lätt att komma åt på gps:en. Det är praktiskt att ha allt samlat i en vattentät enhet istället för att behöva skriva ut informationen från webben på papper. Skärmen har qvga-upplösning och fungerar bra i solljus, men texten blir väldigt liten jämfört med på dyrare konkurrenter som Garmin Oregon. Har man god syn är textstorleken fullt tillräcklig, men en värre miss tycker jag är att enheten saknar magnetkompass. Det är verkligen praktiskt när man navigerar till fots att slippa fundera över om kartan är rätt passad. Kartinnehållet består av Navteqs vägkarta – betydligt mer information än den baskarta som ingår de billigaste gps:erna från andra tillverkare. Vägnät och större vattendrag är bra referenspunkter, men ersätter naturligtvis inte en riktig terrängkarta när man kommer längre ut i vildmaken.
Explorist GC har ett väldigt enkelt gränssnitt som hanteras med en styrpinne och fyra funktionsknappar. Knapparna, precis som resten av enheten, är täckta med ett gummiskikt som ger en tålig känsla. Knapparna är tillräckligt stora för att fungera med handskar på, men styrpinnen är lite svårarbetad.
Geocaching-menyn hanterar alla gömmor som finns i enhetens minne och har riktigt bra sök- och sorteringsfunktioner. Det finns också möjlighet att skriva in noteringar och markera upphittade gömmor för att synka informationen till den publika loggen på geocaching.com. Att mata in text på Explorist GC är dock tidsödande – det fungerar ungefär som på ett gammalt arkadspel. För den som vill skapa en egen gömma går det att göra direkt från enheten. Menyvalet ”Lägg till geocache” beräknar positionen under två minuter för att vara säker på att enheten är på en fast plats och att satellitsignalen är bra. Sedan kan man mata in uppgifter som namn på gömman, terräng, storlek, svårighetsgrad och andra upplysningar. Gömman lagras i en fil som går att ladda upp till geocaching-sajten när enheten är kopplad till datorn.
Enheten är vattentät enligt IPX7-standarden och tål att sänkas ned i vatten. Batteriluckan har rejäla tätningar och hålls på plats av en metallskruv. Locket över usb-kontakten är inte lika förtroendeingivande, men totalt sett är kvalitetskänslan hög.
Prestanda
Trots ett ganska stort kartmaterial startar Explorist GC utan störande fördröjningar. Gps-mottagaren är av typen SirfIII och hittar satelliterna rimligt snabbt.
Batteritid
Tillverkaren uppger: 18 timmar
Kommentar: Explorist GC använder vanliga AA-batterier och håller många timmar på en uppsättning. Den klarar inte några 18 timmar med bakgrundsbelysningen aktiv, men enheten är klart strömsnålare än många konkurrenter.
Frågor och svar.
Behöver man betala på Geocaching.com för att använda enheten?
Nej, ett gratiskonto räcker för att ladda ned gömmor. Betalkonto ger fler funktioner och kostar ca 250 kr per år.
Går det att använda Explorist GC som navigator?
Nej. Den har vägkarta, men inga funktioner för vägbeskrivningar.
Finns det plats för minneskort med kartor?
Nej, men enheten har ett inbyggt minne på 2 Gbyte.
Alternativ
Garmin Dakota 20 ligger i samma prisklass och har användbara funktioner som pekskärm och magnetkompass. Garmins skärm har dock betydligt sämre upplösning.
Magellan Explorer GC
Typ: Tålig geocaching-gps
Vikt: 149 gram
Mått: 112 x 55 x 35 mm
Batteritid: 18 timmar
Minne: 2 Gbyte inbyggt
Anslutning till pc/mac: Ja, via usb
Bluetooth: Nej
Skärm: TFT, 320 x 240 pixel, 2,2 tum
Spel: Nej
Övriga funktioner: Waypointhanterare, färddator, inbyggd manual
Tillbehör: Usb-kabel ingår
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens webbplats: www.magellangps.se
Pris vid testtillfället: 2300 kr
Betyg
Form och knappar7
Skärm och menyer6
Funktioner7
Kartor6
Övrigt6
Totalbetyg64 %