https://www.mobil.se/tester/test-fitbit-alta
561266
Tester
Fitbits snygga stegräknare

Test: Fitbit Alta

● BILDSPEL
Fitbit har gjort en “old school”-stegräknare med lite mer högklassig design, men sätter käppar i hjulet för sig själva.

Fitbit lär vara med marginal störst i genren “wearables”, det vill säga smartklockor och sportarmband. De utmärker sig för att vara bäst i klassen på att mäta steg, bra batteritid, även med kontinuerlig och riktigt bra pulsmätning samt sömnmätning som är lika dålig som allt annat i branschen, och mycket begränsat stöd för notifieringar från mobilen.

Fitbit Alta skippar pulsmätaren och fokuserar helt på rörelsesensorn med ett par nya gimmickar som tillför värde, och en nära nog fatal brist.

Men framför allt är Alta tänkt att vara “Den snygga Fitbiten”. Det är kanske inte omedelbart uppenbart ur förpackningen, den nätta konstruktionen i plast och aluminium är visserligen trevlig men gummiarmbandet är rätt standard. Tanken här är att man ska kunna köpa upp sig i kvalitet på läder- eller metallarmband, och byta armband efter aktivitet. För det ändamålet har de konstruerat ett fäste som är lätt att öppna men sitter som en smäck. Bra idé, även om armbanden känns lite dyra i sammanhanget.

Skärmen är långsmal längs med armen, vilket innebär att du får välja mellan att se informationen på fel ledd, eller uppställd på högkant, ingetdera är helt tillfredsställande.

För att väcka armbandet för man antingen upp den för att titta på den, vilket i stort sett bara fungerar om du står upp och inte har jacka eller tröja som skymmer armbandet, eller så knackar du två gånger på den. För att bläddra mellan visningar knackar du en gång. Man har alltså valt bort knappar helt och förlitar sig på att rörelsesensorn ska kunna hantera styrningen. Det fungerar cirka 50 procent av gångerna, och jag längtar verkligen efter en riktig knapp, eller bara en touchtangent på skärmen. Det här var verkligen ingen bra lösning, och det utgör ett irritationsmoment som är nära nog en dealbreaker för mig.

Dessutom är det ju två olika displayer du ofta vill kunna nå snabbt: Klockan och antalet steg. Fitbit Charge har till exempel en knapp och du kan knacka på den, så får du snabbgenvägar till två funktioner. Det här är ett nerköp i jämförelse.

Steg räknar den i alla fall så bra som du kan hoppas på, med en utmärkt app i mobilen och en del nya funktioner jämfört med föregångarna. Den absolut bästa är att den håller reda på om du gått minst 250 steg i timmen (på timmar under dygnet som du själv väljer). Forskning visar ju att det inte räcker med att röra sig mycket vissa tider på dagen för att kompensera att du sitter stilla andra. Kroppen behöver kontinuerlig rörelse.

Har du inte fått dina 250 steg senaste timmen påminner Alta dig 10 minuter innan. Det är stor variation i påminnelserna, är du nära målet kan den till exempel säga “fixar du 45 steg till?”, det är kul och ger personlig touch. Jag önskar bara att jag kunde få välja själv hur långt innan den påminner. Rätt ofta är det för sent att göra nåt åt saken 10 minuter innan, om man är upptagen med annat.

Fitbit Alta kan också autodetektera om du motionerar. Den här funktionen är dock lite primitiv mot vad en del konkurrenter presterar. Sex olika träningsformer känns igen; gång, löpning, cykling, crosstrainer, sport och aerobics. Du måste hålla på med det i minst 10 minuter för att det ska registreras (förinställt är 15 min), och den registrerar en 15 min cykeltur av att jag knappar in den här artikeln. Bra är dock att den sätter upp mål för att du ska ha en minimimängd motion minst fem dagar i veckan.

Fitbit Alta lyckas på ett bra sätt utveckla vad man kan göra med bara en rörelsesensor, men avsaknaden av en knapp är ett onödigt irritationsmoment som sänker betyget två steg. En touchtangent hade inte påverkat designen negativt.

  • Fitbit Alta

    Typ: Aktivitetsarmband

    Pris: 1500 kronor

    Betyg:
    6/10