Tillbehörstest

Test: Fittap

Fäst NFC-taggarna på träningsflaskan och förenkla loggandet av din träning.

Publicerad Uppdaterad

Fitbit tillhör den nya generationens stegräknare som laddar upp alla data automatiskt till företagets webbtjänst och ger dig en detaljerad översikt över din träning. Årets modell, Fitbit One  kan dessutom ladda upp data via mobilen, vilket gör det hela lite smidigare än den kombinerade synkroniserings- och laddstation som varit alternativet tidigare.

Fitbits webbtjänst låter dig även logga all annan typ av träning: vad du äter, hur mycket vatten du dricker och hur du sover, och det är där Fittap med tillhörande gratisapp kommer in i bilden. Nämnas bör att du givetvis kan registrera ett konto hos Fitbit även om du inte har deras stegräknare.

Låt oss säga att du har ett ganska inrutat träningsliv, där du springer din kvällsrunda på ungefär samma tid varje dag och ditt gymbesök tar ungefär lika lång tid varje gång. Då klistrar du fast nfc-taggarna från Fittap på något som används i samband med träningen, som vattenflaskan eller cykeln du pendlar till jobbet med. Istället för att behöva gå in i den förhållandevis tidsödande processen att skriva in allt manuellt varje gång drar du helt enkelt med en nfc-kapabel telefon över motsvarande nfc-tagg som du registrerat till olika aktiviteter och på så sätt har du loggat träningen, sömnen, vattenintaget eller maten på någon sekund istället för de minuter du normalt kan ägna åt saken.

Riktigt smidigt, och förhållandevis prisvärt, även om vi gärna hade sett ett litet fält för anteckningar på taggarna. Som det är nu blir det snabbt ganska svårt att hålla koll på vilken tagg som gör vad eftersom alla ser likadana ut. Samtidigt säger det sig själv att det hela blir väldigt begränsat eftersom du hela tiden loggar mot enbart en tjänst och med fasta värden, vilket inte är så skoj om du skulle plocka personbästa på kvällslöpningen. Förhoppningsvis utökas åtminstone stödet till att täcka in fler tjänster, som Runkeeper, Endomondo och Shapeup club.

Typ: dubbelhäftande NFC-taggar för ditt Fitbitkonto

Pris: Ca 70/130/200 kr för 5/10/20 taggar, appen och Fitbitkontot är gratis

Betyg: 8/10

Vad behöver jag mer? 

En NFC-telefon krävs och ett konto på Fitbits webbtjänst.