https://www.mobil.se/tester/test-gear4-renew-sleepclock
519155
Tester
Tillbehörstest

Test: Gear4 Renew Sleepclock

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/635176.jpg?itok=fyY2WtS9', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/635176.jpg?itok=OX-dPYt5', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/635176.jpg', w: 690, h: 393, title: ' ' },]
En klockradio som ska få dig att sova bättre? Även om det låter för bra för att vara sant verkar det ändå finnas en viss poäng med det hela.

Olika appar och prylar som ska hjälpa dig att sova bättre, eller helt enkelt bara logga dina sömnrutiner, finns det ganska många av i dagsläget. Bland prylarna har väl Zeos sömnmonitor och sömnloggen hos Fitbit och dess likar synts oftast, men samtliga av dem kräver att du drar på dig ett armband, pannband eller något annat tillbehör bara för att sova. Samtidigt finns det de renodlade apparna som mestadels reagerar på ljud från den sovande, men som ändå kan ge dig en bild av hur du sover och således hur du kan förbättra din sömn och vakna piggare.

Renew från Gear4 är ett slags mellanting mellan ovanstående, då du slipper spänna fast någon pryl på dig. Istället är det en överdimensionerad klockradio med Iphonedocka (gamla kontakten, funkar med Iphone 5 via adapter) med en tillhörande app. Hela poängen med enheten är nämligen att att den via en slags radiovågor (exakt vad det är frågan om vill Gear4 inte berätta) mäter hur du sover, rör dig och andas och när du lämpligen kan väckas för att vakna så pigg som möjligt. Du ställer ingen exakt väckningstid, utan snarare ett väckningsfönster på en halvtimme. I och med att du går in och ut ur djupsömn rätt ofta under en natt ska det alltså finnas en gan- ska stor chans att klockan väcker dig vid en mer lämplig tidpunkt. Som väckningsljud kan du välja allt från radio till någon av dina egna låtar och något av de medföljande naturljuden.

 Trist nog fungerar dock inte klockan som ens ett vanligt alarm utan att en Iphone sitter dockad.

Piggare

Funkar det då? Vår testmiljö bestod av såväl en sambo i samma säng som en ettåring i rummet intill som vill ha uppmärksamhet med jämna mellanrum, så klockan hade ingen direkt lätt uppgift. Vi upplevde heller aldrig någon sprudlande energi av att vakna, men i ärlighetens namn så vaknade vi faktiskt något lättare än normalt. Vad radiovågorna i Renew än mäter så verkar det funka för att du inte ska slitas ur din djupaste skönhets- sömn, utan väckas lite lättare en stund senare.

Alla data som appen samlar in kan du studera i detalj morgonen efter, jämföra med genomsnittet, posta till Runkeepers Health Graph eller helt enkelt jämföra med dig själv över tid.

Prislappen är ganska hög och du ska väl knappast förvänta dig att klockradion går att använda som en vanlig högtalare för musik då den presterar okej men knappast mer på den fronten. Istället kan prislappen motiveras av att du kan få bättre koll på din sömn och i bästa fall vakna mer utvilad.

Typ: Klockradio med Iphonedocka och sömnmätare

Mått: 136×193×152 mm

Vikt: 760 gram

Anslutningar: Ström, Aux in, Iphonekontakt (äldre version, Iphone 5-kompatibel med adapter)

Batteribackup: Nej 

Fm-radio: Ja


Pris: 1 990 kr


Webb: www.gear4.com

Betyg: 7/10