Med kamera plus kamera

Test: Huawei P9 Plus

Ett lyxigt metallskal och specialkamera från klassiska kameratillverkaren Leica. Huawei packar P9 Plus med det bästa man har att erbjuda.

Publicerad:

18 maj 2016 - 12:01

Uppdaterad:

9 dec 2016 - 09:26

Det är ett par egenskaper som slår en direkt när man börjar testa Huawei P9 Plus. Jag skulle säga att det framförallt är kameran (eller kamerorna, för de är ju tre), prestanda och kvalitetskänslan som övertygar. Sedan har telefonen en hel del annat att locka med också, men det återkommer vi till.

P9 Plus är dyrare än den vanliga P9 som vi redan testat, men telefonerna har en hel del gemensamt. De främsta skillnaderna är att Plus har större skärm, att skärmen har stöd för Press Touch som innebär att man kan trycka hårdare på ikonerna på startskärmen för att få fram genvägar och så finns bättre batteri och IR-sändare så att telefonen kan användas som fjärrkontroll till andra prylar. Press Touch är funktionen som Huawei tidigare lanserade under namnet Force Touch strax innan Apple släppte sina Iphone 6S och 6S Plus, båda utrustade med 3D Touch som Apple kallar tekniken. Rent tekniskt är funktionena snarlika men funktionen är mer begränsad i P9 Plus. Det beror för det första på att Huawei bara använder tekniken för genvägar i ikonerna på startskärmen och inte inne i appar för att där ge genvägar och enkla förhandsvisningar utan att du behöver klicka dig vidare. En annan orsak är så klart att Huawei endast har stöd för Press Touch i 18 av de medföljande egna apparna medan Apple har gjort det till en standard som även tredjepartsutvecklare av appar till Ios kan utnyttja vilket många också gör. Stirra dig inte blind på Press Touch-stödet i P9 Plus alltså, för det är långt ifrån heltäckande.

Huawei gör till skillnad från många andra Androidtillverkare en hel del klart märkbara pålägg över Android och Press Touch är bara ett sådant. Huaweis gränssnitt är en bit bort från Googles gränssnitt som det ser ut i Nexus-lurarna och Huawei har land annat valt att lägga alla appar direkt på startskärmen istället för att använda en separat applåda och sedan på startskärmarna låta dig lägga genvägar till appar du använder ofta. Tanken är att det ska bli enklare. Ogillar du tanken kan du antingen installera en annan så kallad startskärmsapp eller använda Huaweis funktion som låter dig dölja appar du inte behöver komma åt så ofta. Du hittar den funktionen genom att ta två fingrar och dra isär dem på en av startskärmarna. Den typ av anpassningar som Huawei lägger på Android har historiskt en tendens att medföra sena eller helt uteblivna uppdateringar av systemet när Googles släpper sådana. Huawei har hitills inte övertygat med snabba uppdateringar av operativsystemet, men har sagt att de ska bättra sig även om vi inte sett några faktiska bevis på det ännu..

Såväl skärmen som batteritiden är bra och Huawei P9 Plus har till exempel betydligt bättre batteritid när vi testar än systermodellen, den lite mindre Huawei P9. Vill du i P9 Plus få ut ytterligare batteritid finns förutom strömsparlägen i olika nivåer och snabbladdning även anpassningar som gör att du kan låta skärmen gå ner till lägre upplösning. Det här är visserligen klart märkbart för skärmens detaljrikedom men bidrar i alla fall med ytterligare batteritid de gånger du prioriterar det.

Kamerorna är givetvis något av det mest intressanta i den här telefonen där Huawei samarbetat med den klassiska kameratillverkaren Leica för att på något sätt ytterligare sätta en kvalitetsstämpel på telefonens kamera. Kamerasensorerna i telefonen kommer från Sony och bildprocessorn gör Huawei, så det Leica bidragit med förutom eventuella råd är linserna i telefonens kameror. Själva gränssnittet i kameraappen ska även det vara Leica-inspirerat så att de få som faktiskt använt en Leica-kamera kan känna igen sig, både i typsnitt, utseende och på ljudet, ja P9 Plus har tagit ljudet när du trycker av från en klassisk Leica-kamera.

.

.

 

.