14 tips

Lista: Bästa tipsen för din Huaweitelefon

Huaweis telefoner är fullproppade med smarta funktioner som inte finns i vanliga Android. Lär dig hur du drar nytta av dem för att använda din telefon som en riktig expert. Vi har listat 14 smarta tips.

Publicerad:

8 dec 2016 - 12:00

Uppdaterad:

8 dec 2016 - 12:00

Huaweis telefoner kör Android, vilket i sig ger dig mängder med möjligheter. Men ovanpå vanliga Android har Huawei lagt till sitt eget gränssnitt, EMUI, eller Emotion User Interface om du struntar i förkortningar. Utöver att det ser lite annorlunda ut jämfört med vanliga Android finns det en hel del smarta funktioner inbyggt i det gränssnittet som gör din vardag betydligt smartare. Samma sak som gäller Huaweitelefoner gäller även systermodellerna under Honor-märket.

1. Skydda ögonen


Att ligga och stirra på mobilen kvällstid skapar lite oreda i hjärnan, som tolkar ljuset från telefonen som dagsljus. Resultatet är att du både kan få svårare att somna och sova sämre om du avslutar dagen med telefonen i handen. Boven i dramat är ett alltför blåtonat ljus från telefonens skärm.

För att avhjälpa problemet något kan du göra två saker med en Huaweitelefon. Under visningsinställningarna hittar du både alternativet för färgtemperatur och menyalternativet Ögonvänligt.

Färgtemperaturen låter dig ställa den övergripande färgtonen i telefonen. Antingen gör du det via förvalen standard, varmt (gulare) och kallt (blåare), eller så kan du gå loss på egen hand i färgpaletten och ställa in det hela efter eget behov.

Ögonvänligt är ett menyalternativ som i stort gör ungefär samma sak. Textbakgrunder blir mer sandgula än vita och mycket av det blå ljuset filtreras bort. Ett bra alternativ för dig som läser mycket på telefonen helt enkelt.

2. Mer plats på skärmen


Många Huaweitelefoner har generöst tilltagna skärmar, men visste du att du kan utnyttja utrymmet ännu bättre? Eller fixa så att du kan se saker på skärmen bättre om du exempelvis använder läsglasögon?

Under inställningsmenyn Visning och vidare in under Visningsläge kan du välja hur kompakt text, bilder och gränssnitt ska visas på skärmen. Vill du få plats med så mycket som möjligt på skärmen väljer du liten som visningsläge och låter telefonen starta om sig. Efter det kommer du att få plats med betydligt mer på skärmen, eftersom allt har blivit lite mer kompakt.

3. Automatisk avstängning


Om du inte alltid har tillgång till en laddare, eller om du helt enkelt vill koppla bort allt som har med telefonen att göra under vissa tider på dygnet, till exempel när du sover, kan du schemalägga vilka tider telefonen ska vara påslagen.

Under inställningsmenyn Smart assistans hittar du alternativet för ”Schemalagd ström på och av”, där du helt enkelt kan ställa både när telefonen ska slå av sig själv och när den ska vakna igen. Och oroa dig inte, om du vill använda mobilen som alarmklocka kommer den att starta i tid för att väcka dig. Den biten finns påslagen som standard och du kan dubbelkolla det hela genom att hålla in strömknappen och välja att stänga av, där finns en kryssruta för huruvida larm ska få ringa även om telefonen är avstängd.

4. Håll koll på apparna


Appar som ligger och puttrar i bakgrunden, både när du använder telefonen och när den ligger låst i fickan eller väskan, kan vara riktiga strömtjuvar samtidigt som de kan äta upp en massa datapott för dig om det vill sig illa. 

När det kommer till apphantering har Huawei lånat och utökat en hel del av det vi tidigare sett hos Sonys telefoner, just för att kunna spara batteri och minska dataanvändningen. Här finns det en hel del att jobba med.

Steg ett ligger under inställningsalternativet Hantering av datatrafik och sedan vidare in under Nätverksanslutna appar. Där listas alla appar som finns installerade på telefonen och kryssrutor för huruvida de får kommunicera med omvärlden via enbart mobildata, wifi eller både och. Under hantering av datatrafik kan du även se vilka appar som förbrukar mest data och med hjälp av det kan du enkelt begränsa appar till att bara koppla upp sig när du är uppkopplad på ett wifi-nätverk.

Steg två hittar du under Avancerade inställningar och vidare in under Batterihanterare. Utöver att ställa in strömsparlägen och se vilka appar som förbrukar mest ström finns det två intressanta alternativ här. Dels alternativet för strömförbrukningsbrandvägg. Där kan du se vilka appar som är igång och vilka som förbrukar mycket ström. Klicka på de appar du vill ha igång trots deras strömförbrukning för att slå av varningar om hög strömförbrukning. Varningarna dyker annars upp i notisfältet i telefonen, där de påminner dig om att stänga appar du inte använder för stunden för att spara ström. Dels hittar du även alternativet skyddade appar. Här bestämmer du vilka appar som ska få köras även efter att du stängt av skärmen. Har du en smartklocka kopplad till telefonen kan du lämna den appen skyddad, medan Facebook och spelet du precis spelade stängs av när du släcker skärmen för att spara ström. 

5. Använd fingeravtrycket till mer


Huawei har haft fingeravtrycksläsare på många av sina mobiler länge nu, men visste du att läsaren kan användas till mer än att bara låsa upp din telefon? 

Kör telefonen Android 6 eller senare kan du bland annat låta fingeravtrycksläsaren användas istället för lösenord när du köper saker via Google Play Store. Vissa appar, som exempelvis lösenordshanteraren 1Password och Withings app för deras uppkopplade personvågar, har stöd direkt i appen för fingeravtrycksskydd också.

Under inställningar för Fingeravtrycks-ID hittar du även en mängd olika funktioner som du kan slå på efter eget behov.

Tar du många selfies är funktionen för att hålla in fingret på läsaren för att ta en bild riktigt bra. På samma sätt är svepgester över läsaren för att bläddra bland bilder i galleriet riktigt smidig. Du kan även besvara samtal, stänga av alarm och visa meddelandepanelen med hjälp av läsaren.

Den tredje delen är att du kan låsa enskilda appar med fingeravtrycket. Gå till appen telefonhanterare och svep till sida 2 bland alternativen där. Under alternativet Applås kan du sedan välja vilka appar du vill skydda från obehörig öppning med hjälp av ditt fingeravtryck (eller PIN-kod).

.

.

 

.