Annons

Monstermobilen

Test: LG Optimus 2X

Årets mobila innovation: Vion Labs
Årets mobila innovation: Vion Labs

Med Optimus 2x kastar sig LG in i kampen om smartphone-kunderna. Vårt test visar att LG mycket väl kan avgå med segern. Här är den fullständiga versionen av testet.

Publicerad Uppdaterad

Det har gått ett tag sedan lg för första gången trädde in på den svenska marknaden. Det inträffade med lanseringen av de första 3g-telefonerna i samarbete med det då nystartade bolaget Tre – en vinglig start som höll på att ta kål på både lg:s mobilsatsning och operatören Tre. Sedan dess har mycket hänt och lg har med växlande framgångar varit aktiva på den svenska marknaden. Med LG Optimus 2X som kommer ut på marknaden i mars lär LGs rykte lyftas avsevärt.

En nyhet med modellen är att det är den första mobilen som har tvåkärnig processor (dual core). Du undrar kanske vad det innebär? Jo, det betyder samma sak som på datorn, alltså i korthet att Optimus 2x inte bara har en, utan två, hjärnor. Dessa två kan hjälpas åt när det behövs mycket kraft och när processer behöver snabbbas upp. Vi återkommer till den biten.

Solid design

Låt oss börja med en utvändig besiktning av telefonen. Modellen väger 139 gram och är tyngre än exempelvis Samsungs Galaxy S. Men där Galaxy S verkar billig och plastig ger Optimus 2x ett helt annat intryck. Den verkar gedigen och riktigt välbyggd. Den inbyggda skärmen är på fyra tum och har en upplösning på 800 x 400 bildpunkter. Det är godkänt, men inte knivskarpt för en mobiltelefon av denna kaliber. Skärmen är en lcd-skärm som känns riktigt bra, även i solljus. Jag är nästan säker på att du redan har räknat ut det här, men ändå: Mobilen använder Googles operativsystem Android, i version 2.2 vid försäljningsstarten, men enligt lg ska man snart kunna uppgradera telefonen till den allra senaste Androidversionen 2.3.

Under skärmen hittar man fyra tryckkänsliga knappar, över den sitter av- och på-knappen och utgång till hörlurar, och till höger sitter volymknapparna. Överraskande nog sitter det inte heller på denna mobil en dedikerad kameraknapp. I stället använder man utlösaren på den tryckkänsliga skärmen för att ta en bild. På mobilens baksida sitter ett metallband i vilket man har fräst in »with Google«-loggan. I metallbandets förlängning sitter den inbyggda kameran. Åtta megapixel och fotoljus med blixt. Men kameran återkommer vi också till strax.

En detalj till fångar ens uppmärksamhet. Överst på mobilen sitter minsann en hdmi-utgång. Därmed är det möjligt att ansluta mobilen till platt-teven eller en projektor. Det är fiffigt och en funktion som en lång rad av konkurrenterna antingen redan har eller kommer att få.

Två processorkärnor

Men låt oss återgå till Optimus 2x inre. Processorn är av typen 1 GHz Nvidia Tegra 2 ap2oh Dual Core Processor. Det är den allra senaste processorn från Nvidia, och den processor vi kommer att få se i en lång rad av de surfplattor som lanserades på ces tidigare i år.

Den nya processorn ger inte bara en märkbar skillnad på mobilens allmänna snabbhet, trots att det redan där står klart att vi har att göra med något nytt. Optimus 2x har också bättre batteritid än vi är vana vid. Jag har under testet upplevt tydligt att mobilen klarar sig längre än många andra modeller innan den behöver få sig lite mer laddning. Det är en välkommen nyhet.

Men man märker också stor skillnad med den nya processorn om man startar ett avancerat spel eller något annat program som kräver komplicerade beräkningar. Optimus 2x startar på ett kick, och någon nanosekund senare är programmet redo att arbeta. Det omvända vore förstås underligt, med tanke på att du nu har två processorkärnor istället för bara en. Kanske är det här vi hittar den allra största nyheten. Allt tyder nämligen på att lg är ensamma på marknaden om den nya nvidia-processorn, åtminstone i några månader.

Film i fantastisk upplösning

Men också när man vill spela upp film i hög upplösning kommer processorn till nytta. Optimus 2x har ett inbyggt grafikchip, vilket gör filmuppspelningen helt fantastisk.

På testexemplaret ligger det några sekvenser från filmerna Avatar och Madagascar. Lg uppger själva att man kan spela upp full hd i telefonen. Nåja, det ser ju väldigt fint ut, men man kan väl inte spela upp full hd när skärmens upplösning är 800 x 400 bildpunkter? Nä, men ansluter man Optimus 2x till teven via hdmi-kabel blir det faktiskt det – knivskarpt och i 1920 x 1080, alltså äkta 1080p. Det är väldigt stiligt. Men det är inte bara vid uppspelning som Optimus 2x klarar av full-hd. Även vid videoinspelning är mobilen den första på svenska marknaden att klara av inspelning i formatet full-hd. Du kan alltså spela in video i högre upplösning än svt sänder. Filmerna blir fina i full-hd även om den stora wowupplevelsen uteblir.

Skarpa menyer

Vill man hellre leka med stillbilder klarar Optimus 2x att leverera sådana i åtta megapixels upplösning. Och det gör mobilen faktiskt bra, med fina färger och god skärpa. I likhet med andra modeller kan man göra en lång rad kamerainställningar som känns igen från kompaktkameran. Det blir allt tydligare att den fristående kameran som produkttyp sjunger på sista versen – den lär duka under för trycket från kameratelefoner med långt fler funktioner än vad som finns i en vanlig kamera. Även kameradelen hos Optimus 2x visar rappare svarstider än tidigare modeller.

Snabbheten är åter slående när vi går in i telefonens menyer. Som tidigare nämnt använder Optimus 2x Android i version 2.2 (med utlovad uppdatering till 2.3). Liksom på Nexus s bläddrar man nu uppåt/nedåt istället för åt sidorna. Och man märker inte skuggan av någon som helst fördröjning i svaret. Nya Android innebär en lång rad förbättringar från föregående versioner. Lg själva har lagt till en del – framför allt en mängd smarta widgetar. Exempelvis hittar man en nedladdningssektion med alla program du laddat ner, smidigt samlade där i botten på menyn.

Dock verkar webbläsaren inte helt färdigutvecklad. Den behöver en sista putsning, vilket vi räknar med hinner inträffa innan mobilen finns i butik.

Sammanfattning

Lg Optimus 2x är verkligen en comeback för LG. Dual core-processorn, skärmen, hdmi-utgången, kameran och stödet för nya Android gör denna mobil till något utöver det vanliga. Att lg har lyckats bli först med den nya processorn och att den dessutom troligen blir ensam om den i några månader, och därmed utan konkurrens, är starkt. Jag har sedan länge bestämt mig för att min nästa mobil blir en Android och lg Optimus 2x ligger bra till.

Å andra sidan

Linus Brohult: Mobiltillverkarnas knasiga megapixelkrig har nu nått videoupplösningen. Alla som hittills testat video med Optimus 2X säger att filerna blir galet stora, men med mycket sämre kvalitet än mobiler som filmar i vanlig HD (eftersom filmerna komprimeras så hårt). Även när det gäller kvaliteten på stillbilder tvivlar jag på om 2X kan mäta sig med konkurrenten Sony Ericsson Arc. Dessutom känns 2X betydligt klumpigare i handen (och väger 22 gram mer än Arc).

Frågor & svar

Hur är Google Maps i Optimus 2x?

Funktionerna är desamma som i andra telefoner med senaste versionen av Google Maps. Du kan växla till 3D-vy och snurra kartbilden med två fingrar, det fungerar riktigt bra.

Vilka funktioner har kameran?

Den har 8 megapixlar med autofokus och kan spela in video i full HD. Den har bra med inställningar direkt på skärmen, exempelvis för ljus, fokus och olika scenlägen. Dessutom finns bildstabilisering och geotaggning.

Hur ser det ut när man visar HD-film via hdmi till en tv?

Det ser mycket bra ut när du visar högupplösta filmer eller eget videomaterial på en hd-tv. Det fungerar också bra och köra ut spel via hdmi till en tv-skärm.