Tillbehörstest

Test: Parrot Zik

Funktionsspäckade hörlurar med extra allt, utom en själ.

Publicerad Uppdaterad

Hur många tekniker kan vi peta in i ett headset? Det måste ha varit frågan Parrot ställde sig när de skapade Zik. Blåtandsheadsetet kan paras enkelt via nfc, stänger automatiskt av musiken när den känner att lurarna inte sitter på huvudet och har inbyggd noise cancelling för att effektivt stänga ute allt ljud. Utöver det plockar den upp röstvibrationer via skallbenet för att ge ett tydligare talljud när du använder lurarna som headset.

Just det, det finns en speciell app som både fungerar som equalizer och ger dig en bunt olika simulerade lyssningsmiljöer också. Som sagt, extra allt.

Lurarna är även designade av legendaren Philippe Starck som ville att formen på lurarna skulle påminna om människans eget skelett. Ljudkontrollerna på ena sidan av luren är av touchtyp och underlaget ska efterlikna mänsklig hud enligt designern själv. Vi får mest flashbacks till David Cronenbergs film Existenz och dess organiska tevespelskontroll. Bekväma är de i alla fall.

Alla funktionerna i headsetet fungerar som utannonserat och särskilt den automatiska avstängningen är riktigt välkommen. Du kan utan problem förlora en ansenlig tid bland alla olika ljudinställningar, men det är också där lurens problem kommer in. Allt låter väldigt platt och digitalt och den dynamik som större lurar brukar erbjuda infinner sig aldrig riktigt. Det blir lite som att jämföra en polerad studioplatta med en bra liveinspelning, för på något sätt känns det lite som om själen i ljudet saknas.

Namn:   Parrot Zik 

 Funktion:   Trådlöst bygelheadset med noise cancelling 

 Pris:   3 490 kr

Betyg: 6/10