https://www.mobil.se/tester/test-prexiso-ic4
520300
Tester
Tillbehörstest

Test: Prexiso IC4

Prexiso IC4 är en lasermätare som kopplas till din Iphone så att du ska kunna glömma allt vad analoga tumstockar heter.

Laseravståndsmätare är ett lite moderna- re alternativ till tumstocken. Genom något som mest ser ut som en över- dimensionerad laserpekare mäter du helt enkelt avståndet från exempelvis en vägg till en annan på någon sekund och på millimetern när.

Nu finns samma möjlighet till Iphone, men det fungerar inte riktigt som vi hade tänkt oss. Prexiso ic4 är en ganska väl tilltagen docka för Iphone 4s och tidigare (Iphone 5 med adapter funkar också). Utöver själva tekniken för mätutrustningen rymmer enheten även ett par batterier, vilket gör att ic4 som helhet är ganska klumpig. Batterierna ska dock räcka för upp till 3 000 mätningar.

Tanken med ic4 är att du ska slippa en stor och klumpig enhet och istället använda din Iphone som skärm för mätaren. Det blir lite väl tydligt när appens enda funktion utöver vanlig mätning är att addera eller subtrahera flera mätningar och inte ett smack till. Det hade varit betydligt mer användbart om vi kunde mejla eller sms:a måtten direkt från appen. En liten räddning finns förvisso i tredjepartsappar som Magicplan, men om du inte ska rita planritningar är det en klen tröst.

Själva mätningarna ska gå från en decimeter upp till 20 meter och fortfarande vara tillförlitliga, men eftersom mätningen görs från enhetens bakdel och hela bygget med dockad Iphone är strax under 13 centimeter är det först strax efter två decimeter som ett resultat går att få fram.

Trots enhetens uppenbara brister och lite väl förenklade användnings- område så gör den sitt jobb bra och tillförlitligt. I våra tester mätte den till och med upp trettio meter riktigt exakt och även om det definitivt inte är den billigaste lasermätaren på marknaden så blir det åtminstone inte direkt en dyrare lösning än många fristående enheter.

Relaterade artiklar

Typ: Laseravståndsmätare för Iphone 

Noggrannhet: 3 mm


Räckvidd: 0,1–20 meter 

Batteritid: upp till 3 000 mätningar 

Pris: 1 490 kr

Web: http://ic4.prexiso.com/

Betyg: 6/10