Tillbehörstest

Test: Sony Wireless Speaker SRS-BTV5

Pytteliten högtalarboll från Sony med både blåtand och NFC.

Publicerad Uppdaterad

Små högtalare har i de allra flesta fall nackdelen att de helt enkelt inte låter vare sig speciellt högt eller bra. Det är inte så mycket högtalarens fel som att det rent fysiskt inte får plats några alltför vettiga grejer i ett så pass litet format.

Sonys senaste blåtandshögtalare tillhör det minimala segmentet, då den mäter in strax under en biljardkula i storlek. Designen följer det mesta som Sony, eller snarare Sony Ericsson tidigare, brukar hitta på när det gäller små högtalare till mobilen och sticker enkelt ut från mängden i en positiv bemärkelse.

Om du kör en mobil som inte begåvats med NFC kopplar du ihop högtalaren med mobilen precis på samma sätt som med vilken annan blåtandsenhet som helst. Om din telefon däremot är utrustad med den modernare tråd- lösa kommunikationstekniken handlar

hopparningen helt enkelt om att du nuddar telefonen vid högtalarens över- del och godkänner koppling på mobilens skärm för att det ska vara klart, något som gör det hela ruskigt smidigt. Till Android finns även en app som gör att du kan ställa in vad som ska hända vid upp- eller nedkoppling av högtalaren, exempelvis köra igång musikspelaren eller liknande.

Som tidigare nämnt handlar det däremot om en ganska liten högtalare, där både själva högtalardelen och ett batteri för fyra timmars drift ska få plats. Det gör att du varken kan spela speciellt högt eller att det låter speciellt bra vid musikuppspelning. Basen finns helt enkelt inte där, men vi slipper i alla fall en alltför skränig diskant. Den runda designen gör dock att ljudet sprids rätt bra runt om i rummet. Däremot finns det en inbyggd mikrofon i bollen för att du ska kunna köra enklare konferens- samtal med den. I det läget blir ljudet faktiskt helt okej åt båda hållen.

Namn: Sony Wireless Speaker SRS-BTV5 

Typ: Blåtandshögtalare


Anslutningar: ljud in (3,5 mm), usb för ström 

Övriga funktioner: NFC

Info: www.sonymobile.com

Pris: 649 kr

Betyg: 6/10