Annons

Löser halva problemet

Test: Xiaomi Bluetooth gamepad

Det är snudd på komplett paket när Xiaomi gör spelkontroll för Android.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10

Mobilt spelande lider lite av hönan och ägget-syndrom. Alla spel måste anpassas för mobilens främsta styrsätt, pekskärmen. Problemet är att många klassiska genrer, från plattformsspel till racing och FPS inte gör sig speciellt bra med kontrollschema på platt skärm. Även om många utvecklare har försökt lösa problematiken på olika sätt slutar det i de flesta fall med skärmkontroller som lämnar en hel del att önska. Lösningen skulle ju vara att ha stöd för externa kontroller för de som vill, vilket har funnits rätt länge nu. Nackdelen är att marknaden är liten och någon slags enhetlig uppstyrning från tillverkarna av de mobila operativsystemen saknas. Således utvecklas de flesta spel utan stöd för kontroller, vilket gör att den marknaden förblir en nisch eftersom så få spel stödjer kontroller.

Nåväl, av de bluetooth-spelkontroller som finns är Xiaomi en ganska ny spelare på marknaden, men vi får ändå säga att de visar samma goda form här som de gör på många andra områden de slagit sig in på.

Kontrollen är mer eller mindre plankad från Microsofts Xbox och ser ut som en korsbefruktning mellan kontrollerna till Xbox 360 och Xbox One. Enheten drivs med vanliga batterier och har både en ganska skön tyngd och ligger bra i händerna. Styrkorset och knapparna är en aning stela, men ligger ändå långt över snittet för kontroller från “mindre tillverkare” (inom det här segmentet i alla fall). Analoga spakar och axelknappar är däremot riktigt skönt avvägda i sitt fjädrade motstånd.

Uppkoppling och exakthet lämnar inget att önska och kontrollen slår av sig själv efter en stunds inaktivitet. Just den biten är bra då batteritiden på fyra timmar är lite i lägsta laget och definitivt kontrollens främsta nackdel.

Så långt, och så långt mobilspel har stöd för externa kontroller, är allt faktiskt riktigt trevligt. Det som solkar bägaren något är att vi hemskt gärna hade sett en fästmöjlighet för telefonen i kontrollen. Det kommer med många konkurrerande kontroller och är en enormt smidig lösning på problemet med var du gör av mobilen och därmed skärmen medan du spelar. Här saknas möjligheten helt tyvärr, vilket gör att du får lösa den biten bäst din egen kreativitet kommer på. Det finns små uttag för vad som skulle kunna vara en sådan ställning, men det är inget Xiaomi själva säljer.

Förutom det är Xiaomis spelkontroll en stor tumme upp!

Betyg:
7/10

Xiaomi Bluetooth gamepad

Typ: Handkontroll med Bluetooth
Uppkoppling: Bluetooth 3.0
Batteritid: 4 timmar
Webb: www.mi-store.se
Pris: 390 kr