Låg vikt och lågt pris är receptet bakom minidatorernas segertåg. Enkla datorer som är lätta att ta med på resan eller att använda för att surfa och mejla har blivit riktiga storsäljare. Tillverkarna börjar ta ut svängarna lite mer när det gäller färg och material och det har även börjat dyka upp några lyxigare alternativ. Vi har testat åtta datorer, samtliga baserade på Intels Atom-processorer och med Windows som operativsystem, med prislappar från drygt 3000 upp till 17000 kr.
Asus Eee PC 1005
Asus billigaste datorer brukar ha Linux som operativsystem, men den modell som vi fått in för månadens test levereras med Windows 7. Datorn är testets billigaste, men den har ändå väl så bra prestanda som de mest snarlika konkurrenterna från LG, Acer och HP. När man slår på strömmen möts man blixtsnabbt av en startmeny, men datorn lyckas naturligtvis inte dra igång Windows så snabbt. Startskärmen är ett eget litet system vid namn Express Gate och här finns ett antal användbara funktioner, till exempel Skype, webbläsare, ett antal olika spel och en bildvisare som ger åtkomst till fotomapparna i datorn. För att komma åt Windowsmiljön avslutar man Express Gate. Då startar Windows efter någon minuts sedvanligt tuggande. Men det är värt att notera att Windows 7 Starter – den speciella versionen för minidatorer – kommer igång betydligt snabbare än Windows XP eller Vista.
Annons
Själva datorn har ett blankt svart skal och en skärm med matt yta. Kvalitetskänslan är godkänd och datorn har ett tangentord som utnyttjar hela datorns bredd så att knapparna inte blir onödigt små. Eee PC är väldigt bekväm att skriva på, men pekplattan får lite lika högt betyg. De flesta datorer har en platta med lite mattare yta som ligger nedsänkt i skalet, men på Asus markeras den bara av att den blanka plasten är lite knottrig där pekplattan finns. Jag gillar inte Asus lösning för pekplattan – utseendet drar ner kvalitetskänslan och responsen är sämre än genomsnittet. En annan brist hos Asus Eee PC är det trådlösa nätverkskortet. Datorn kan inte ansluta till routrar och accesspunkter som har de senaste säkerhetsfunktionerna, till exempel wpa2, aktiverade. Kanske är hårdvaran gammal eller så saknas uppdaterade drivrutiner – hur som helst har Eee PC problem med vissa nätverk som övriga datorer i testet loggar in på utan att knorra.
Annons
Skärmen har svag bakgrundsbelysning, men det verkar vara ett gemensamt drag hos lågprisdatorerna. Batteriet klarar nästan en hel arbetsdag utan laddning och det går att reglera strömsparläget via en speciell knapp nedanför skärmen. Här finns lägen som power saving, high performance och super performance. Men det vettigaste är att ställa datorn i autoläget – då dras prestandan automatiskt ner när belastningen är låg för att optimera batteritiden.
Plus: Billig. Snabbstartsläge med användbara funktioner.
Minus: Pekplattan, saknar bluetooth
LG X130
Vårt testexemplar levererades med Windows 7, men enligt samstämmiga röster från såväl återförsäljare som från etiketten på baksidan av datorn är det Windows XP som gäller. Trist – Windows 7 är både snyggare och fungerar dessutom snabbare på minidatorernas lite begränsade hårdvara. Om LG väljer att skicka med en uppgradering eller byter ut systemet i kommande leveranser kan vi konstatera att datorn fungerar bra med Windows 7.
Själva datorn ganska tunn och smidig, men efter att batteriet klämts på plats blir intrycket ett annat. Batteriet är fäst i en vinkel ut från baksidan av datorn. Det innebär både för- och nackdelar. När datorn står på ett bord fungerar batteriet som ett stöd och ger en bekväm vinkel att skriva på. När man ska packa ner datorn i en väska känns det dock som en riktigt klumpig lösning. X130 finns i flera olika färger. Vårt exemplar är rosa och kvalitetskänslan på detaljerna är hög – en inte helt vanlig kombination. Produkter som ger ett gediget intryck har en tendens att vara tråkigt svarta eller grå. Insidan av datorn är vit och ett gångjärn i förkromad plast håller ihop skärmen med tangentbordet. Metallfärgad plast ger inga pluspoäng, men bortsett från det tycker jag att datorn har en kul och konsekvent design.
Tangentbordet har offrat ganska mycket yta till knappar i utkanterna som tab, shift och retur. Det gör att utrymmet som blir kvar för bokstavsknapparna är lite mindre än hos exempelvis Asus som minimerat storleken på alla funktionsknappar. LG:s tangentbord passar bäst för lite mindre fingrar, men slaglängden på knapparna hör till de bästa och pekplattan är välgjord. Den har en försänkt yta och knappar med distinkt klickljud. Andra bra egenskaper hos datorn är skärmen – skarp och ljusstark – liksom bluetoothstödet. Bluetooth är långt ifrån en självklarhet hos de billigare minidatorerna. Tyvärr är bluetoothdrivrutinerna ofta ett problem i Windows XP och eftersom testexemplaret kom med fel operativsystem har vi inte kunnat testa hur bra kretsarna i X130 fungerar i XP.
Plus: Bra skärm, välbyggd.
Minus: Föråldrat operativsystem
Samsung N140
Minidatorerna har ofta en pianoblank yta, men Samsung levererar en enhet med många mattsvara ytor som ger lite mer businesskänsla. Formen och formatet är snarlikt datorerna från exempelvis LG och Acer, men N140 är helt klart värd att titta på om man vill ha ett lite diskretare alternativ utan att ta steget upp till dyrare datorer. Tangentbordet har, precis som hos LG, små knappar men bra slaglängd och känsla. Pekplattan är matt och kantad med en tunn kromlist. Även pekplattan håller hög klass. Skärmen är ljusstark, men bakgrundsbelysningen är lite ojämn med några svagare områden. Det syns när man kör datorn på batteri och belysningen arbetar med reducerad styrka.
Samsung skickar med en ganska omfattande uppsättning egna program med backupverktyg, optimering av batteritid etc. Dessutom har de lagt till ett antal egna spel. Ett intressant verktyg är programmet som styr strömförsörjning via usb-portarna. Det gör det möjligt att välja om exempelvis en mobil kopplad med sladd till datorn ska fortsätta att laddas efter att man stänger av datorn. Praktiskt. Operativsystemet är Windows 7 och datorn känns som en av de snabbare i testet. Den har också en stor hårddisk på 250 Gbyte. De flesta konkurrenterna har nöjt sig med 160 eller 120 Gbyte. N140 levereras med ett neoprenefodral.
Plus: Snabb, stor hårddisk, pekplattan
Minus: Ojämn belysning
Nokia Booklet 3G
Det var många år sedan Nokia senast släppte en vanlig dator och Booklet 3G ger ett mycket positivt första intryck. Datorn känns riktigt välbyggd och består av fantastiska mängder lättmetall. Den ger nästan intrycket av att vara fräst ur ett stycke aluminium. Tangentbordet har ungefär samma utseende som på Appledatorer med stora mellanrum mellan knapparna. Storleken på knapparna är dock betydligt mindre jämfört med en Macbook – Nokias dator är bara obetydligt bredare än de andra minidatorerna i testet. Vikten placerar Booklet 3G ungefär mitt i startfältet, men datorn är tunnare än alla konkurrenter i testet utom Sony och det bidrar till det exklusiva intrycket. En snygg detalj är den blå lysdioden i caps lock-tangenten som bara syns när den är aktiverad.
En unik finess i Nokias dator är hdmi-kontakten. Via den går det fint att koppla in en tv, projektor eller skärm med digital anslutning – ett bra komplement till den analoga vga-kontakten. Nokias dator har också ett inbyggt modem för turbo-3g. Datorn levereras med Windows 7 och det krävs inga extra program för att modemet ska fungera. Mobiluppkopplingen är minst lika snyggt integrerad i operativsystemet som nätverksanslutning via sladd eller wlan. Simkortet sitter bakom en lucka på sidan av datorn, intill SD-kortplatsen, och det går faktiskt fint att byta simkort utan att stänga av datorn. Det är precis så här enkelt man vill att det ska vara – inget krångel med drivrutiner, sladdar, donglar eller bluetooth.
Skärmen har högre upplösning än de billigaste datorerna och bildkvaliteten får ett högt betyg. Booklet 3G har ett ganska högt pris och jag hade hoppats på en ssd-lagring utan rörliga delar, men tyvärr har datorn en helt vanlig hårddisk på 160 Gbyte. Trots det känns datorn snabb – till och med när resurstunga Nokiaprogram som Ovi Suite är igång. Datorn har en inbyggd gps som fungerar med datorversionen av Ovi Maps och andra program som kan använda positioneringstjänsten i Windows 7. Datorn har ingen separat mikrofoningång, utan Nokia har istället satsat på en 3,5-millimetersheadsetkontakt. Ett stereoheadset följer med i kartongen, så det är enkelt att komma igång med exempelvis Skype. Nätdelen är tyvärr ganska otymplig och matchar varken datorns kvalitetskänsla eller smidighet.
Plus: Kvalitetskänslan, inbyggt modem
Minus: Högt pris, klumpig nätdel
Sony Vaio VPC-X11S1E
Det är svårt att inte imponeras av formatet. Det är lätt att tro att man glömt att montera batteriet när man håller i Vaio-datorn. Det är en på gränsen till overkligt tunn och lätt dator, men Vaio har trots det testets mest högupplösta skärm och dubbelt så mycket minne som det övriga startfältet. Trots att mycket av skalet verkar vara tillverkat i metall känner jag inget förtroende för konstruktionen. Datorn känns helt enkelt väldigt bräcklig och det knakar om skalet när man hanterar den. Väskan som ingår får däremot mycket högt betyg. Det är ett väl vadderat skinnfodral som bör kunna skydda dator på ett riktigt bra sätt. Materialet i väskan verkar vara äkta vara och håller säkert för daglig användning.
De sämsta egenskaperna hos Sonys dator är tangentbordet och prislappen. Tangentbordet utnyttjar inte hela datorns bredd och att använda det kan inte beskrivas som annat än plågsamt. Knapparna är väldigt små och slaglängden är minimal. Pekplattan är helt ok, men inte bättre än hos exempelvis LG eller andra datorer i testet som kostar en fjärdedel så mycket. Sonys nätdel är smidig, så bortsett från frågetecknen kring hur tålig datorn är så blir det full pott när det gäller bärbarhet. Turbo-3G är inbyggt och det är föredömligt enkelt att koppla upp sig i Windows 7. Till skillnad från övriga datorer i testet har Sonys dator den kompletta ”Pro”-versionen av operativsystemet. I likhet med Nokia har datorn headsetkontakt istället för en separat mikrofoningång. Dock saknas hdmi-kontakt. Snålt med tanke på prislappen. Datorn har bara en vanlig vga-kontakt för skärm.
Sonys dator känns riktigt snabb. Minnet på 2 Gbyte bidrar naturligtvis till detta, men ännu viktigare är SSD-disken som använder minneskort istället för roterande skivor för lagring. SSD-diskar har brukat innebära litet utrymme, men Sony Vaio klarar sig ganska bra i konkurrensen med en kapacitet på 128 Gbyte. Batteriet klarar upp till 8 timmar vilket är imponerande med tanke på vikten. Tittar man på videoklipp eller aktiverar Aero-gränssnittet i Windows ökar dock processorbelastningen och batteritiden krymper snabbt ner mot 3-4 timmar.
Plus: Snabb, formatet, skärmen
Minus: Tangentbordet, kvalitetskänslan, dyr
HP Mini 110
HP Mini 110 har ett typiskt minidatorutseende med rundade former och blankt skal. Det känns också först som en av de smidigaste datorerna i testet, men HP har gjort samma obegripliga lösning för batteriet som LG. Istället för att låta batteriet sticka ut bakom skärmgångjärnet i linje med datorn sticker det ut på undersidan och gör datorn flera centimeter tjockare än vad som är motiverat. Visst blir batteriet ett praktiskt stöd när man sitter och skriver, men när man ska packa ner eller förvara datorn är konstruktionen helt förkastlig.
Efter att strömmen slagits på tar det inte många sekunder innan ett gränssnitt som HP kallar Splashtop visas. Det fungerar ungefär som i datorn från Asus – ett enkelt system som ger åtkomst till webb, Skype och fotoalbum. HP:s gränssnitt är dock mycket snyggare och mer intuitivt. Det finns en tydlig ikon för att starta Windows istället för den avstängningssymbol som har motsvarande funktion hos Asus. Operativsystemet är Windows 7 vilket innebär att datorn både är rimligt snabb att jobba med och att funktioner som bluetooth och nätverksanslutningar fungerar utan problem.
Plus: Lätt
Minus: Klumpigt batteri
HP Mini 5101
Minidatorerna brukar ha en design som avviker lite från ”vanliga” bärbara datorer, men Mini 5101 är kantigare och påminner mycket om HP:s större maskiner. Kvalitetskänslan är dock inte klockren. Vissa ytor är väldigt mottagliga för fingeravtryck medan andra ytor skyddas av matt gummilack. Formen får datorn att se mycket klumpigare ut än vad den egentligen är. Mini 5101 är testets budgetval om du är ute efter en dator med inbyggt modem. Tyvärr är operativsystemet Windows XP och det innebär att det är mycket krångligare att konfigurera uppkopplingen än på datorerna med Windows 7. När inställningarna väl är gjorda fungerar uppkopplingen smidigt, men vägen dit känns lång även om de flesta operatörer har bra guider på sina webbsidor. HP har bra bluetoothdrivrutiner för XP och ett eget litet program som hanterar allt trådlöst, så den delen fungerar bra.
Tangentbordet är medelmåttigt. Det har lite högre designambitioner de flesta konkurrenterna i testet, men är inte alls lika snyggt som Nokias. Knapparna känns lite vingliga och ett tangentbord som utnyttjar ytan maximalt, till exempel det från Asus, är i mitt tycke bekvämare att skriva på. Datorn har som sagt en och annan likhet med HP:s större modeller och tyvärr verkar HP ha lånat även nätdelen från en vanlig laptop. Den är både tung och otymplig. Förutom det inbyggda modemet är skärmen ett argument för HP Mini 5101. Skärmen har lika hög upplösning som Sonys värstingdator och ljusstyrkan är bra.
Plus: Skärmen, inbyggt modem
Minus: Föråldrat operativsystem, klumpig nätdel
Acer Aspire One D150-1Bk
Acer är ett av de största märkena på minidatorer, men D150 känns som en väldigt försiktigt utformad produkt som varken utmärker sig positivt eller negativt. Formatet är bra med ett väl integrerat batteri. Tyvärr stannar dock batteritiden på 3-4 timmar – bland de sämre datorerna i testet. Operativsystemet Windows XP har hängt med sedan 2001 och gör att Acers dator känns äldre och tröttare än Windows 7-utrustade datorer med motsvarande hårdvara. Datorns skal har ett mönster som på avstånd påminner lite om borstad metall, men i den här prisklassen är det naturligtvis plast det handlar om. Byggkvaliteten är bra och Acer behöver varken skämmas för tangentbordet eller för pekplattan. Däremot är knappen vid pekplattan trög och oprecis.
Acers dator skulle behöva vara ett antal hundralappar billigare för att bli ett riktigt intressant alternativ. Både hårdvaran och mjukvaran har brister. XP är inget bra operativsystem för minidatorer och datorn tillhör den minoritet som saknar bluetooth. Ett annat irritationsmoment är att Acers utrustat en annars smidig dator med en av testets mer otympliga nätdelar.
Plus: Lätt
Minus: Föråldrat operativsystem, saknar bluetooth
Användarupplevelse
Storleken gör att ergonomin hos en minidator aldrig kan bli perfekt, men de olika tillverkarna har skiftande framgång när det gäller att utnyttja den begränsade volymen – främst när det gäller tangentbordet. Sonys dator är ingen trevlig bekantskap. Knapparna är små och har för dålig slaglängd för att vara bekväma att skriva på. I gengäld har Vaio, tillsammans med HP Mini 5101, väldigt bra skärm. Nokia klarar sig bäst tack vare en av de bättre skärmarna i testet och ett tangentbord som är både snyggt och bekvämt att använda. LG X130 och HP Mini 110 ligger dock inte långt efter.
Vinnare: Nokia Booklet 3G
Material och kvalitet
Intressant nog är det ingen av lågprisdatorerna som känns billig på ett negativt sätt. Testets besvikelse står istället Sonys 17000-kronorsmaskin för. Visst är datorn lätt och smidig, men för mig hade den gärna fått vara ett hekto tyngre om det tagit bort alla knakande ljud och den ihåliga känslan. HP Mini 5101 och Samsung N140 känns lite mer som vanliga datorer – lite mer som arbetsredskap. LG:s dator, och i viss mån HP Mini 110 har en mer lekfull design och roligare färger utan att ge avkall på kvalitetskänslan. Nokia Booklet 3G tar hem högsta betyget i kategorin. Kvalitetskänslan matchar med råge de mest välgjorda mobilerna från Nokia och metallhöljet känns verkligen övertygande.
Vinnare: Nokia Booklet 3G
Anslutningar
2-3 usb, vga-kontakt för skärm, en nätverksanslutning, en minneskortläsare, wlan, bluetooth och ljud. Det är normalbestyckningen hos minidatorerna. Acer och Asus saknar bluetooth och placerar sig därför lite under snittet. Inbyggt modem hittar vi i HP Mini 5101, Nokia Booklet 3G och Sony Vaio. Windows 7 har betydligt bättre gränssnitt än gamla XP när det gäller mobiluppkoppling, så här får Nokia och Sony högre betyg än HP. Det som avgör kategorin till Nokias fördel är HDMI-kontakten. Nokia är ensamma om att erbjuda en digital skärmanslutning.
Vinnare: Nokia Booklet 3G
Prestanda och mjukvara
Samtliga datorer i testet använder Intels Atom-processorer. Det ger ingen topprestanda, utan fokus ligger på smidigt format och låg energiförbrukning. Processorhastigheten är ganska jämn över startfältet, men saker som påverkar prestandan är mängden internminne och valet av lagring. SSD-disken i Sony Vaio ger blixtsnabba accesstider jämfört med en vanlig hårddisk och 2 Gbyte internminne mot 1 Gbyte i övriga datorer ökar på försprånget. Sony tar hem kategorin, men HP Mini 110 och Asus Eee PC får pluspoäng för snabbstartsläget som ger tillgång till vissa funktioner utan att hela operativsystemet behöver startas.
Vinnare: Sony Vaio VPC-X11S1E
Ta med sig
Det är svårt att argumentera mot hårda fakta – en dator på 780 gram tynger inte ned packningen nämnvärt. Sonys dator är verkligen oerhört lätt och levereras dessutom med en välgjord väska och en smidig nätadapter. Näst lättaste datorn i testet – HP Mini 110 – är 50 procent tyngre. Tyvärr gör batteriernas form på HP Mini 110 och LG X130 att datorerna blir onödigt klumpiga. För det mesta reser man ju inte bara med datorn, utan packar också med nätsladden. Strömsnåla minidatorer behöver inte nätadaptrar som kan tjänstgöra som bojsänken - här finns förbättringspotential för såväl HP som Acer.
Vinnare: Sony Vaio VPC-X11S1E
Vinnaren: Nokia Booklet 3G
En minidator ska hålla för att följa med på resan och ha prestanda för att klara uppgifter som mejl, att titta på videoklipp och att använda webbtjänster. Nokias dator lyckas riktigt bra med detta, även om priset ligger ett par tusenlappar över genomsnittsmaskinen. Hög kvalitetskänsla, inbyggt modem, ett operativsystem som ger bra utväxling på prestandan och finesser som hdmi-kontakt och gps är några av egenskaperna som motiverar det höga betyget.