Enkelt att avgöra

Amazon Music jämfört med Spotify – kan de konkurrera?

Spotify dominerar som musikspelare men det finns många konkurrenter. Vi tittar närmare på om Amazon har någon chans.

Publicerad Uppdaterad

Amazon Music

Amazon Music är nog inte det första alternativet man tänker på om man överväger att byta musiktjänst, och om vi ska vara ärliga gör företaget själva inte särskilt mycket för att ändra vår uppfattning. Tjänsten lanserades i Sverige i början av 2021 med ungefär samma nonchalans som man släppte amazon.se ett halvår tidigare. I USA, där Amazon är e-handelsgudar och folk har smarta högtalare med Amazons Alexa i sina hem kanske det räcker med att säga “nu har vi musikstreaming också”, men i Sverige krävs det nog mer.

Företaget har till exempel ingen sida där de förklarar prissättningen och vad som ingår, utan väljer man subscribe från tjänstens hemsida kommer man direkt till betalsidan, där priset anges till 9,99 euro, vilket med dagens växelkurs blir cirka 108 kronor i månaden. Om man som i USA får rabatt om man även har Amazon Prime, är det ingenting företaget försöker sälja på oss. Det är i alla fall 30 dagars gratis provperiod. Först när man tecknat sig för ett abonnemang framgår det att man kan välja ett familjeabonnemang för 15 Euro eller ett abonnemang som bara fungerar via Amazons högtalare och streamingdongeln FireTV för 4 Euro i månaden.

Väl inne i tjänsten hittar man ungefär samma funktioner som i andra streamingtjänster, det vill säga utöver 75 miljoner låtar även spellistor och rekommendationer baserade på dina lyssningsvanor. Det känns dock som om spellistorna och rekommendationerna är gjorda med lite mindre entusiasm än i andra tjänster och förslagen känns ofta lite gamla.

Fördelar med Amazon Music

Jämfört med övriga musiktjänster, Spotify och dess andra konkurrenter, är det svårt att se några egentliga fördelar med Amazon Music, men jämfört med Spotify får du i alla fall tillgång till högupplöst ljud. Både CD-kvalitet, ännu mer högupplöst ljud (kallat Ultra HD av Amazon) och surround-ljud (både Sony 360 Reality Audio och Dolby Atmos). Detta gör Amazon Music till den billigaste musiktjänsten som ger dig både Dolby Atmos och 360 Reality Audio.

Det här är en del av vår stora genomgång av Spotify-tips och Spotifys konkurrenter och vad de kan erbjuda för fördelar. Artikeln publicerades i sin helhet exklusivt för Plus-medlemmar tidigare i år. Som Plus-medlem får du samlade tips först, exklusiva och fördjupande artiklar. Dessutom en rad oliak rabater och förmåner.