Lista: Apparna till Iphone del 1

Apparna just nu

Apparna är så klart något av det roligaste med Iphone. Förutsatt då att du lyckas hitta guldkornen. Vi listar mängder av apptips under tre dagar, här hittar du del ett.

Publicerad Uppdaterad

Underhållning

Obligatoriskt att testa

Namn: Bubble Ball

Bara det faktum att den snabbt knuffade ner den ständiga mästaren Angry Birds från topplistan i Itunes gör att du måste testa spelet. Det är inte alls vackert, men spelet har ändå en enkel idé som man snabbt tar till sig. Bygg över banans hål så att bollen kan färdas från starten till målflaggan så tar du dig vidare till nästa bana.

Pris: Gratis

Betyg: 6

Alternativ: Cut the Rope, 7 kr

När en bokstav saknas

Namn: Korsordslexikon

Korsordshjälp eller alfapetfusk? Med den här appen kan du få fram ord som passar in och löser ditt korsordsproblem. Vad heter det nu igen… Sök till exempel ord, fyra bokstäver, som börjar på H och slutar med rd. Appen ger dig svaren. Hord, hyrd, hård, härd och hörd.

Pris: 7 kr

Betyg: 7

Alternativ: Descrambler, 0 kr

Få fem i rad

Namn: Luffarschack

Idén är välbekant och enkel. Du ska få fem i rad på det rutade pappret och spelar antingen ensam mot telefonen eller mot en mänsklig motståndare, men då får vi skicka telefonen mellan er där ni sitter. Ännu mer underhållande om man kunde spela mot motståndare som inte var på plats antingen via Gamecenter eller kanske på annat sätt.

Pris: 7 kr

Betyg: 6

Alternativ: Board Game Collection, 0 kr

Foto och video

Fotomåla med ljuset

Namn: Magic Shutter

Med en systemkamera lite mer avancerad än kameran i din Iphone kan du ta bilder med lång slutartid och på det sättet låta ljusen från bilar till exempel liksom måla streck i bilden. Magic Shutter låter dig ta bilder med längre slutartid och bäst blir det om du håller kameran still och låter ljuset röra sig. Alternativet nedan tyvärr betydligt sämre.

Pris: 22 kr

Betyg: 8

Alternativ: Slow shutter cam, 7 kr

Kunde varit bra för skakig film

Namn: MovieStiller

Det kunde varit bra, men är det verkligen inte. Du spelar in en vanlig film med Iphone, till exempel från en lite skakig biltur och skulle ju vilja ha en skakreducerad film. Det utlovar programmet att du ska få, men när jag låter den ”fixa” min film är allt som händer att hela bilden fladdrar runt på skärmen och resultatet är helt enkelt bedrövligt dåligt.

Pris: 22 kr

Betyg: 1

Alternativ: Gorillacam, 0 kr

Inbyggda bilder lite bättre

Namn: Pro HDR

Iphone 4 har HDR i kameran som ett tillval så att säga inbyggt från start. Det innebär att den har möjligheten att ta flera bilder med olika exponering för att kombinera dessa till en bild med bra tonomfång. Du slipper alltså kritvita himlar alternativt kolmörka skuggor utan får den bästa kombinationen. Nackdelen är att ProHDR tar betydligt längre tid på sig än den inbyggda funktionen.

Pris: 15 kr

Betyg: 6

Alternativ: TrueHDR, 15 kr

Ett alternativ till krispig HD

Namn: 8mm Vintage Camera

Med hjälp av en hel rad olika filter kan du i den här appen filma så det ser ut som gammal film. Det finns effekter för 1920-tal med svartvitt och grynig bild, flammig 70-talsfilm och flera andra där du ser smuts på linsen och andra autentiska detaljer. Kul att prova även om du förmodligen även i fortsättningen oftast använder den vanliga kameraappen utan smutseffekter.

Pris: 15 kr

Betyg: 9

Alternativ: Super 8, 7 kr

Mer om dina bilder

Namn: Lab

Iphone lagrar mer information om dina bilder än den faktiskt visar dig. Lyckligtvis kan appen Lab visa informationen som döljer sig i fotot. Appen är snygg och klicka på en bild du tagit så får du upp karta över var du tog den samt ett diagram över hur bilden är exponerad. Dessutom filstorlek och hur många megapixel bilden är på.

Pris: 7 kr

Betyg: 7

Alternativ: Exif & IPTC Metadata Browser, 0 kr

Våga vägra video

Namn: GIFvid

Animerade gif-bilder känner du kanske igen från webbens barndom. Nu när många mobiler kan filma till och med i HD-upplösning kan det vara kul att testa ett äldre alternativ med lite mera charm. Med Gifvid filmar du en kort snutt eller kombinerar ett gäng stillbilder som sedan sammanfogas till en ryckig animation.

Pris: 15 kr

Betyg: 8

Alternativ: iMotion, 7 kr

Gammeldags filmat senare

Namn: Super 8

Börja med att filma en snutt med programmet och välj först efteråt vilket utseende som passar bäst för det klipp du just tagit. Resultatet blir en grynig bruntonad film med brus och skräp på linsen, ja nästan i alla fall som det var förr. Filmen sparas i din kamerarulle så du kan ladda över till datorn eller skicka från telefonen.

Pris: 7 kr

Betyg: 6

Alternativ: Camera Plus Pro, 15 kr

Gratis effekter

Namn: Retro Camera Plus

Kameraappar som gör en massa konstiga saker med dina foton är mycket populära, men de flesta bra kostar pangar. Retro camera plus har fördelen att den är helt gratis. Nackdelen är väl då möjligen att det är reklam i, men här finns fem olika effekter att välja på. Gratis som sagt.

Pris: Gratis

Betyg: 6

Alternativ: Incredibooth, 7 kr

Snurra och visa

Namn: 360 Panorama

Med natursköna omgivningar kan ibland Iphonens kamera kännas lite begränsad. Det är liksom svårt att få med allt fint i bild. 360 är svaret på funderingen och det enda du behöver göra är att sakta snurra runt så tas kontinuerligt bilder som sammanfogas till ett fantastiskt panorama. Se till att ta bilden från precis samma punkt.

Pris: 15 kr

Betyg: 7

Alternativ: Panorama, 75 kr

När du fotar vitt

Namn: Greenspot Fix

Kameran i Iphone kan ofta ha en svaghet som gör att du får en svag grön ton i mitten av bilder när du fotograferar till exempel ett vitt papper. Problemet uppträder alltså när du tar bilder på ljusa eller vita ytor i elljus. Men öppna den misslyckade bilden i det här programmet så fixas felet och du har en vit bild utan grönt.

Pris: Gratis

Betyg: 7

Alternativ: Gyrocam, 7 kr

Inget tillgjort

Namn: Rapid Fire – Secret Camera

Det kan vara svårt att ta bilder som känns naturliga för så fort du tar fram din Iphone och vill ta en bild märker sällskapet det och fyrar av sitt mesta leende. Vill du istället ta bilder utan att någon gör fotominer och fånga hur det egentligen var så kan du sätta igång denna app. Ställ Iphone i läge och låt fotograferingen börja automatiskt. Använd med förnuft.

Pris: 7 kr

Betyg: 6

Alternativ: Secret Agent Cam, 7 kr

Fler appar!

Missa inte del två och tre som dyker upp på Mobil.se under helgen.