Nu tillgängligt i Sverige

Få din Samsung-mobil att svara med din egen röst – så gör du

Samsungs röstassistent i Galaxy-mobiler går nu att ställa in så att den svarar dig med din egen röst. Du kan även få telefonen att svara med din egen automatröst på samtal när du är upptagen.

Genom att säga tio olika fraser på engelska kan du få din telefon att prata med din egen röst, helt automatiskt. Du behöver bara göra inställningen en gång och sedan kan telefonen, baserat på det prata fritt, med en röst som liknar din.

Det är funktionen Bixby Custom Voice som nu kommit till Sverige. Genom att starta Samsungs röstassistent Bixby i din telefon kan du lära telefonen att härma din röst. Resultatet används sedan i röstassistentens alla svar.

Bixby är tillgänglig på till exempel engelska, tyska, franska och koreanska, men inte på svenska, så det är primärt engelska du måste använda. 

Så här gör du:

1. Starta Bixby och gå till Inställningar och sedan Language and voice style. Där klickar du sedan på Create Custom Voice.

2. För att börja spela in din röst behöver du ladda ner en app från Samsung Galaxy Store. Appen heter Bixby Custom Voice Creator och telefonen pekar dig direkt dit.

3. Tänk på att sedan tala in i telefonens mikrofon utan hörlurar anslutna och följa instruktionerna. Du får tio olika fraser på engelska som du ska säga högt till telefonen. Du gör det genom att följa instruktionerna steg för steg. Telefonen signalerar att den har uppfattat det du sagt i varje steg.

4. När de tio fraserna är upplästa av dig får du vänta några minuter så skapas den särskilda rösten. 

Har du sedan valt din röst så är det den som kommer att svara dig när du använder röstassistenten Bixby. 

Resultatet då? Jag tycker själv inte att rösten är lik min egen röst när jag provar, men man uppfattar ju sin inspelade röst som främmande ofta när man själv hör den. När jag låter andra lyssna är omdömena allt från att det finns klara likheter till att det låter som Stephen Hawking. Det finns klara drag av entonig robotröst så den låter hur som helst inte riktigt naturlig.

Kan även svara på dina samtal när du inte kan det

Utöver att få röstassistenten att prata till dig med din egen röst så kan du även använda rösten för att svara på samtal via text. Då används Samsungs funktion Bixby Text Call. Genom att först aktivera den tjänsten i Telefon-appens inställningar kan du svara på samtal med din automatröst även när du är upptagen och inte kan prata. Det här fungerar bara på engelska, men den som ringer dig får prata med automatrösten och det den som ringer säger kommer upp som text på din skärm så att du kan agera och skriva textmeddelanden tillbaka. Det du skriver läses i sin tur upp på engelska med din röst för den som ringer.