Mobilredaktionen svarar på läsarnas aktuella frågor

Hållbarheten på vikbara, osäkra appar, klockors vattentålighet och mer

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Om osäkra appar, bättre batteriladdning, hållbarheten på vikbara mobiler och mycket mer. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Gratis betalappar när du svarar på undersökningar

Fråga: Jag har ingen fråga men vill tipsa om en app som ger dig pengar på Google Play-kontot för att svara på frågor. Man får alltså tillgodohavande som går att använda för appköp eller annat i Google Play, som filmer, böcker eller in-app-köp.

Erik Mörner svarar: Ja, den appen har jag med provat. Google Konsumentpanel (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.pa...) som den heter är återkommande undersökningar, korta frågor, som du får svara på. Det kan handla om butiker du besökt eller uppgifter om dig själv, som din ålder, vad du jobbar med och liknande. För varje undersökning får du en belöning, vanligen 1 till cirka 3 kronor. Mängden undersökningar varierar, men det kan komma cirka en i veckan, ibland fler, ibland färre. Pengarna du får blir till saldo på ditt Google Play-konto. Värt att veta är att de svar du ger kan användas för att rikta reklam till dig.

Gratis betalappar när du svarar på undersökningar

Fråga: Jag har ingen fråga men vill tipsa om en app som ger dig pengar på Google Play-kontot för att svara på frågor. Man får alltså tillgodohavande som går att använda för appköp eller annat i Google Play, som filmer, böcker eller in-app-köp.

Erik Mörner svarar: Ja, den appen har jag med provat. Google Konsumentpanel (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.pa...) som den heter är återkommande undersökningar, korta frågor, som du får svara på. Det kan handla om butiker du besökt eller uppgifter om dig själv, som din ålder, vad du jobbar med och liknande. För varje undersökning får du en belöning, vanligen 1 till cirka 3 kronor. Mängden undersökningar varierar, men det kan komma cirka en i veckan, ibland fler, ibland färre. Pengarna du får blir till saldo på ditt Google Play-konto. Värt att veta är att de svar du ger kan användas för att rikta reklam till dig.

Positionerad

Fråga: Hur gör jag för att dölja position på mobilen?

Elias Nordling svarar: Om du har en Android-mobil, gå in under inställningar, välj plats och slå av positioneringen.

Har du en Iphone går du in i inställningar, väljer integritet och

säkerhet, sedan platstjänster.

En del appar kan fungera sämre utan plats på, till exempel Google Maps.

Du kan också välja app för app om de ska ha behörighet till din plats

under samma ställe på Iphone och Android i inställningarna.

Zenfone 9 med samtalsinspelning

Fråga: Jag läste att Zenfone 9 har möjlighet till samtalsinspelning. Gäller det fortfarande eller har det försvunnit i någon systemuppdatering.

Elias Nordling svarar: Vi har kollat, det gäller fortfarande, även efter att mobilen systemuppdaterats till Android 13. Googles Pixel-telefoner kan spela in samtal i vissa länder, men i svenska enheter är den funktionen inte tillgänglig. Generellt kan just möjligheten att spela in samtal variera beroende på vilket land du som användare befinner dig i, då eftersom inspelning av samtal kan vara olagligt. Det finns tillfällen då en telefon som inte haft funktionen plötsligt fått den när användaren varit på semester. När det gäller Zenfone 9 så är det alltså en av få telefoner som har funktionen tillgänglig i Sverige och det har även Rog Phone då den också är tillverkad av Asus.

Klockors trycktålighet

Fråga: Man skriver att klockor som är klassade att tåla 5ATM, det vill säga fem atmosfärers tryck, klarar djup ner till 50 meter. Borde det inte vara 40 meter, det är ju en atmosfärs tryck vid ytan och sedan ytterligare en atmosfär per tio meter. Eller tänker jag fel?

Elias Nordling svarar: Det är inget fel på ditt resonemang, det är snarare så att när man säger 5ATM menar man fem atmosfärers övertryck, det vill säga 6 atmosfärers tryck. Men man slarvar med att skriva ut det.

Sedan betyder 5 ATM inte att man på allvar kan dyka ner till det djupet med klockan. Det beror inte huvudsakligen på att simtag ökar trycket, utan handlar mer om att man testar under kort tid på helt nya klockor. Stötar och nötning försämrar skyddet, vatten sipprar in över längre tid och det kan vara individuella variationer mellan klockor. Så man brukar säga att är en klocka klassad för 5ATM kan man i alla fall vara helt säker på att man kan simma med den.

Vågar man lita på vikbara?

Fråga: Jag är sugen på en Samsung Galaxy Z Flip, men blir orolig när jag läser om alla problem med att skärmen har gått sönder. Har problemen lösts med Z Flip 4?

Elias Nordling svarar: Vi har fått många rapporter om problem med skärmen eller skärmskyddet på Z Flip och Z Fold, även sådana som bara är ett par månader gamla. Än så länge har vi dock inte fått in några sådana rapporter om Z Fold 4 eller Z Flip 4. Vårt exemplar av Z Flip 4 som använts flitigt under hösten har heller inte råkat ut för några skärmproblem. Det är förstås inte i sig en garanti att den är utan problem, telefonen har ju gått att köpa i mindre än ett halvår, men den verkar i vart fall ha mindre problem än Z Flip 3 haft.

Antivirus

Fråga: När jag går in i säkerhetsinställningarna på min Samsungmobil säger den att jag behöver slå på enhetsskanning. Vad är det och borde jag göra det?

Elias Nordling svarar: Det är ett antivirusprogram från McAfee som skannar efter skadlig programvara på din mobil. Risken att du lyckas installera en skadlig app via Play Store är mycket liten, och gör du det har den förmodligen ett sätt att angripa telefonen som McAfee ännu inte upptäckt heller. Så länge du inte laddar ner APK-filer och installerar separat på telefonen klarar du dig bra utan att slå på enhetsskanning på telefonen.

Ladda över natten dåligt?

Fråga: Hej! Jag har hört att det är skadligt för mobilens batteri att lägga den på laddning över natten. Stämmer det?

Elias Nordling svarar: Det beror på vilken mobil du har. I princip stämmer det att det är dåligt för batteriet att ligga på full laddning under längre tid, men många tillverkare, till exempel Apple och Sony, har en funktion där mobilen känner av att du laddar den på natten och väntar med att ladda fullt tills en timme innan du brukar vakna. Samsung har inte en sådan teknik och företaget hävdar att deras teknik för att hantera när batteriet är fulladdat räcker gott och väl för att skydda batteriet från slitage.

Köpa nu eller senare

Fråga: Jag är sugen på en Samsung Galaxy Ultra. Ska jag köpa en S22 ultra eller vänta på S23 Ultra?

Elias Nordling svarar: Jag tycker absolut att du ska vänta, men därmed inte sagt att du ska köpa S23 Ultra. Skillnaden mellan den äldre och den nyare modellen ser ut att kunna bli små, och när en ny mobil lanserats brukar den äldre falla i pris. hursomhelst kan du efter lanseringen jämföra pris och egenskaper mellan de två och välja den du tycker är mest värd pengarna.

Molnlagring av bilder och Google Foto vs. Microsoft Onedrive

Fråga: Jag har slut på lagring på Google med Gmail Foto och drive. Jag har lagring på OneDrive med massor med plats kvar. Jag har stoppat säkerhetskopiering på Google av mina foton men kan jag radera bilderna också så jag får plats att köra med Gmail? På OneDrive används min Gmail adress för säkerhetskopiering. Jag har idag en Oneplus och använder deras Foton och hoppas den är kopplad till OneDrive. Inte lätt att förstå allt.

Erik Mörner svarar: Det finns verktyg för att enklare rensa onödiga och stora filer så du frigör utrymme på ditt Google-konto. Faktum är att Google har ett eget på https://one.google.com/storage/management Där kan du se hur mycket som ligger i papperskorgen samt se e-post med stora bilagor, större filer i Drive, vilka bilder och filmer i Google Foto som tar mest plats och så vidare. Foton i Oneplus galleriapp har ingen direkt koppling till Onedrive (det har däremot Samsung galleriapp om du aktiverar den funktionen i en Galaxy-mobil). I en Oneplus behöver du Onedrive-appen för Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.skydrive&hl=...) i telefonen för att ladda in dina bilder till Onedrive.

Installera okända programfiler i en Android

Fråga: Är det farligt att installera appar som inte kommer via Google Play utan som jag laddar ner i form av apk-filer? Att jag måste låsa upp möjligheten att installera sådana här filer tyder ju på att det finns en tydlig risk associerad med det?

Erik Mörner svarar: APK-filer där förkortningen står för Android Package Kit är det format som Androidapar huvudsakligen distribueras i och när du laddar ner en app från Google Play är det en apk-fil, även om du då inte har tillgång till den faktiska filen. APK-filer för att ladda ner appar oberoende av Google Play finns dock från ett stort antal sajter. Det finns en risk, ja, men i ärlighetens namn förekommer det ju oseriösa appar även i Google Play-butiken eftersom sådana upptäcks med mer eller mindre jämna mellanrum och då tas bort. Jag skulle dock säga att risken när du laddar ner en apk och installerar är betydligt större. En apk-fil kan om det vill sig illa skada din telefon genom att få tillgång till information den inte ska ha eller genom att någon modifierat en legitim app så den blir en så kallad trojansk häst och stjäl information i bakgrunden. Du kan minska risken genom att bara ladda ner apk-filer från säkra källor och genom att söka i filerna efter säkerhetsrisker innan du installerar. En etablerad tjänst för det senare är https://www.virustotal.com/gui/home/upload och bland APK-sajterna hör APKMirror som verifierar de filer de erbjuder för nedladdning, kontrolerar att apparna signerats korrekt och har inga piratkopierade appar. De mer mindre seriösa sajterna för APK-filer kan både innehålla farliga appar och innehålla oseriös och vilseledande reklam som kan utgöra en risk även den.