Varierande framgångar

Huawei P40 Pro uppgraderad: Så fungerar nya kamerafunktionerna

När Huawei presenterade P40-serien introducerade man även nya, unika kamerafunktioner. De har först nu dykt upp i form av en mjukvaruuppdatering och vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

Huawei P40 Pro finns sedan en tid tillgänglig att köpa med leverans i slutet av månaden. Vi på Mobil har testat telefonen och imponerades stort av kameran, men när vi testade var det flera funktioner som ännu inte fanns på plats i kameran. De funktioner som det gäller är AI-funktioner som i efterhand gör att du kan redigera dina bilder. Det har vi nu provat. Nyheterna liknar faktiskt funktioner som Nokia introducerade 2013 i Nokia Lumia 925 och appen Nokia Smartcam med liknande funktioner.

Det är nytt

I uppdateringen som alldeles nyss släpptes och som ska finnas på de telefoner som svenska kunder beställt redan från start finns funktionen Huawei Golden Snap i kameraappen. Det innebär att du kan välja att för varje bild du tar aktivera rörliga bilder. Då tar kameran en rad bilder i snabb följd under två sekunder och använder sedan den extra informationen för nya funktioner. Du ska i efterhand kunna minska reflektioner som uppstått i bilden och ta bort förbipasserande i bakgrunden.

Varierande lycka

När vi testar de här nya funktionerna lyckas redigeringen bara ibland. Alla funktioner kräver att du tagit bilden med levande bilder, alltså att flera bilder tas under två sekunder. Det är bara de bilderna som sedan kan redigeras. Du går alltså in i bildgalleriet i telefonen och jag börjar med att testa möjligheten att ta bort reflektioner i bilderna. Efter en rad olika motiv och försök fungerar det i några av bilderna. När jag först tar en bild ut genom ett fönster där gardinen speglas i fönsterrutan gör effekten efteråt knappt någon skillnad alls.

Andra bilder jag tar med reflektioner i lyckas telefonen bearbeta till det bättre, men inte fullt ut. Bäst blir det när jag ser mina egna händer speglas i fönstret. Den reflektionen lyckas telefonen redigeringsfunktion faktiskt ta bort bättre.

Passerande i bakgrunden

När det gäller personer som oavsiktligt fastnat i bild hittar jag under mitt snabba test inga riktigt bra motiv, som kan agera exempel, men de bilder jag tar med personer som rör sig genom bilden lyckas telefonen inte fixa tillfredställande, någon av dem.

I redigeringsverktyget får ofta bara svaret att “Inga förbipasserande detekterade”. Och det trots att jag tar en rad bilder där folk både går och cyklar förbi och skymmer det motiv jag tar bild av. Just när jag tar bild och en cyklist susar förbi i bild får jag möjlighet att välja bland de nio bilder som kameran hunnit ta, men funktionen i sig verkar då inte särskilt smart. Jag hade hoppats att information från de nio bilderna tillsammans skulle ge mig det ögonblick jag ville ha men med störande moment eliminerade. Istället hänvisar kameran mig till en av de första bilderna i serien, när inget störande objekt var med i bild, men det är inte det ögonblick jag ville fånga av de sparade två sekunderna.

Andra nyheter

Utöver dessa funktioner får kameran i uppdateringen även möjlighet att känna igen dokument och bearbeta dessa, men det är en begränsad bearbetning. Till skillnad från specialiserade appar som både kan beskära bild och räta upp perspektivet, kanske även kontrasten, så är den här funktionen mer grundläggande. Den bara beskär bilden runt dokumentet.

Bland andra nyheter i uppdateringen finns förbättrad klarhet framförallt i video du spelar in med zoom och i mörker. Uppdateringen innehåller även en ljudförstärkare som ska kunna höra omgivningen och göra telefonen till en fjärrmikrofon. De ljuden ska du kunna lyssna på direkt i bluetoothheadset. Dessutom innehåller uppdateringen Androids säkerhetsuppdatering för mars och fingeravtryckssensorn i telefonens skärm ska ha blivit lite snabbare än innan.