Skapa extra plats

Lagringsutrymmet fullt på Icloud: Det här kan du göra

Frigör utrymme enkelt eller uppgradera och få fler funktioner.

Publicerad Uppdaterad

När Icloud fungerar som bäst agerar det bara i bakgrunden och ser till att saker funkar. Då märks det inte så mycket. Det vanligaste tillfället då Icloud ger sig till känna är därför när det är problem och det vanligaste är säkert det att lagringsutrymmet håller på att ta slut. Då kan du så klart köpa mer utrymme av Apple och uppgradera till Icloud Plus med 50 GB för 9 kronor i månaden, 200 GB för 29 kronor per månad och 2000 GB för 89 kr/månad. Men det finns också sätt att frigöra utrymme i Icloudlagringen du redan har. Icloud när du skapar det ger dig gratis 5 GB utrymme och det kan räcka om du har en Iphone inte lagrar allt för mycket bilder eller filmer där. Så fort du skaffar en till enhet, en Ipad till exempel så blir det med ens svårt att hålla sig inom de 5 GB som erbjuds gratis, framförallt eftersom varje enhet har en egen säkerhetskopia i Icloud. Det här kan du göra för att minska utrymmet som är upptaget i ditt Icloud:

Rensa bort gamla säkerhetskopior

När du byter från en Iphone till en ny Iphone så kan säkerhetskopian från dessa två sparas i Icloud båda två. Ta bort de gamla säkerhetskopior du inte behöver längre. Det kan du göra i Inställningar - [Ditt namn] - Icloud - Hantera lagring - Säkerhetskopior.

Minska storleken på säkerhetskopian

I just inställningarna för Icloud som vi tittade på i föregående punkt kan du även se vad som tar mest utrymme i ditt Icloud och därmed försöka minska just det. Du kan ta bort Imessage-konversationer (främst stora filmer och bilder tar mycket utrymme), Icloud-lagring för appar du inte använder.

Radera bilder och filmer i Bilder-appen

Icloud används som standard för alla de bilder och filmer du tar och syftet är att de ska vara i säkert förvar och dessutom finnas tillgängliga i alla enheter om du har flera Apple-prylar. På det här sättet syns alltså dina bilder från Iphone även i din Ipad och i Apple TV, men har du enbart en Iphone till exempel och inget annat så blir funktionen begränsad. Även om du har en backup i till exempel Google Foto, Dropbox eller på annat sätt och därför inte är beroende av just Icloud för att säkerhetskopiera ditt fotobibliotek kan du rensa bland dina bilder.

Det här tipset har tidigare publicerats som en del i en längre artikel för Mobils Plus-medlemmar. Som Plus-medlem får du samlade tips och läser dem först av alla.