Mobilen har sprucken baksida eller repade kameralinser – går det att laga?

Är mobilens baksida sprucken eller kameralinsen alldeles repig? Det går att fixa.

Glasbaksidor på mobiler är ett otyg då det ger ytterligare en del som kan gå sönder på mobilen, särskilt om du inte använder skyddande skal. Förutom att det ser fult ut och du kan få glassplitter i handen kan en sprucken baksida dessutom innebära att telefonen får sämre skydd mot vatten och därför lättare förstörs vid regn eller liknande.

Baksidan inkluderar ofta även det skyddande glaset för kamerorna så om du har fått en repa på någon av mobilkamerorna som gör att bilderna blir sämre får du den utbytt på köpet Men du kan oftast byta bara kameraglaset också, då blir det billigare..

Eftersom baksidan även innehåller kameraön kan det vara en förhållandevis dyr komponent att byta. Dessutom kan det, om du har otur, vara ett komplicerat arbete att utföra vilket gör lagningen dyrare och mer tidskrävande. Det beror på att en del mobiler har kretskortet fastlimmat mot mobilens baksida vilket gör det svårt att separera den utan att skada mobilens vitala komponenter. Det är därför värt att kolla prislistan först.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gick igenom mobilreparationer i detalj.