Mobilen vill inte ladda – går det att laga?

I botten finns laddkontakt via usb-c och uttag för vanliga hörlurar.

Har laddkontakten på mobilen börjat glappa eller slutat att fungera helt? Det går oftast att reparera, men du kanske inte behöver.

Om mobilen helt eller delvis slutat ladda när du sätter i laddsladden, och det inte hjälper att rengöra kontakten, byta laddare eller sladd, är det troligtvis mobilens laddkontakt som börjat glappa. Den slits lätt om du till exempel råkar dra i sladden vinkelrätt mot kontakten så att laddkontakten blir som en hävstång i mobilens ladduttag. Har du otur kan kontaktens lödning gå upp med tiden.

Det kan vara förvånansvärt dyrt att byta laddkontakten, trots att det är en relativt billig komponent. Orsaken är just att det är ett krävande jobb att fästa kontakten ordentligt så att inte lödningen går upp vid belastning. På en del mobiler måste man byta betydligt mer än bara kontakten för att den sitter på ett kretskort där hela kortet måste bytas ut.

Det kan tyckas självklart att det ändå är värt att laga laddkontakten. Kan du inte ladda mobilen är den ju död. Men har du en Iphone, Galaxy S eller annan toppmodell är chansen stor att den även har stöd för trådlös laddning. Att helt enkelt köpa en trådlös laddare kan därför vara ett betydligt billigare sätt att förlänga mobilens livslängd. Det blir fortfarande krångligare att ladda om du till exempel sitter på tåget eller är hos en kompis, men om det handlar om att förlänga livslängden på mobilen med något år innan det är dags för ny kan det vara värt krånglet för att spara pengar.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gick igenom mobilreparationer i detalj.