Läsarfrågor får svar

Mobilredaktionen svarar om Pixel, e-sim, Swappie-problem och mer

Pixel-familjen i form av höstens släpp finns nu i Sverige, men vikbara Pixel Fold får vi fortfarande vara utan.

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Denna gång handlar det om Googles nya Pixel-familj, skillnaden mellan Xperia 1 och 5, Tre-Telenor-affären och en hel del annat.

Publicerad Uppdaterad

Pixel som esim-skapare

Fråga: Jag läste på en amerikansk sajt att Pixel kan konvertera fysiska simkort till esim med något nytt verktyg som släppts nu. Stämmer det? Det låter nästan för bra för att vara sant.

Erik Mörner svarar: Det är troligen något som släpps i USA enbart just nu, något sådant verktyg finns inte i de Pixel 8 och Pixel 8 Pro som vi testat. Det går bara att som brukligt importera ett nytt esim via en QR-kod du fått från din operatör.

Pixel som esim-skapare

Fråga: Jag läste på en amerikansk sajt att Pixel kan konvertera fysiska simkort till esim med något nytt verktyg som släppts nu. Stämmer det? Det låter nästan för bra för att vara sant.

Erik Mörner svarar: Det är troligen något som släpps i USA enbart just nu, något sådant verktyg finns inte i de Pixel 8 och Pixel 8 Pro som vi testat. Det går bara att som brukligt importera ett nytt esim via en QR-kod du fått från din operatör.

När du byter telefon krävs som regel att du kontaktar din operatör för överföringen till en ny telefon, men Samsung och även Apples Iphone har funktion för att föra över esim direkt samtidigt som du för över annat innehåll från gammal till ny telefon. Apple har även verktyg för att göra om ett fysiskt sim till ett esim, men det kräver att operatören har stöd för det.

Ingen mer papperstidning

Fråga: Hej, vad har hänt med Mobil. Jag hittar inte tidningen i kiosken längre och abonnemang som Pressbyrån tidigare erbjöd finns inte längre tillgängligt. Har ni slutat trycka tidningen? En trogen läsare.

Erik Mörner svarar: Hej, ja nummer 3 av tidningen 2023 var det sista numret vi tryckte. Framöver finns vi enbart på mobil.se. Övergången till att bli uteslutande digitala ger oss ännu bättre möjligheter att snabbt ge dig aktuella nyheter, vägledning, tips och fördjupning. Det innebär även att vi kan ha en tätare kontakt och som plus-medlem får du även vårt exklusiva nyhetsbrev direkt till din e-postadress.

Otur hos Swappie

Fråga: Jag har läst din artikel om ”Två provköp av icke fabriksnya telefoner”, sid 19 i er tidning. Jag är i situationen att jag ska inhandla två ”nya” iPhones till familjen och jag tänkte handla två renoverade mobiler. Ursäkta Erik, men din artikel är totalt intetsägande när du inte anger varifrån du köpt telefonerna i artikeln. Budskapet till läsaren är att om du köper renoverat, så blir det tokigt och inte alls en smärtfri handling. Du anger att det kan hända vilken e-handel som helst. Hur tänker du då? Konsumentmakt innebär att man ratar de som förbiser kunders behov och upplevelser av e-handel och tvärtom att konsumenter ”belönar” de företag som tar konsumentens situation på allvar.

I din artikel gör du varken eller, du låter ett dåligt beteende hos företag fortsätta med det beteendet genom att inte ange företaget/en i din artikel. Samtidigt drar du alla över en kam, och ursäktar genom att ange att det alltid kan inträffa med e-handelsföretag. Därmed är din artikel direkt intetsägande. Jag trodde faktiskt att det var mer ryggrad i er tidning, dvs. Stå för de erfarenheter ni har.

Erik Mörner svarar: Jag förde ett generellt resonemang. Köpen skedde hos Swappie, det är ingen hemlighet, men att baserat på det underlag jag har peka ut dom som problematiska blir fel. Därför nämnde jag inte deras namn. Konsumentmakt är en sak, mitt ansvar som journalist något annat.

Pixel Watch med esim?

Fråga: Finns Pixel Watch 2 med e-sim?

Erik Mörner svarar: Ja, den släpps både som e-dsim-variant och med enbart wifi/bluetooth. I Sverige är det Telenor, Telia och Tele2 som erbjuder esim-abonnemang för Pixel Watch 2. Tre säljer enbart wifi-versionen och erbjuder inte e-sim till just den klockan.

Skillnad mellan Xperia 1 och 5

Fråga: Vet ni skillnaden mellan Sony Xperia 5v och Sony Xperia 1 V?

Erik Mörner svarar: Xperia 1 V har större och betydligt mer högupplöst skärm, därmed ett lite större format som helhet på telefonen och en telelins så att du får mer optisk zoom. Xperia 1 V är bra, jag gillade den mycket. https://www.mobil.se/produkttester/test-sony-xperia-1-v-har-hittat-ratt/536941

Xiaomi 13 Pro är en annan väldigt bra kameramobil https://www.mobil.se/produkttester/test-xiaomi-13-pro-en-fulltraff-som-forfor-med-fantastisk-kamera/487674

Vad hände med Tre och Telenor

Fråga: Vore tacksamt om ni kunde göra ytterligare artikel om hur det går med eventuell sammanslagning av operatörerna Telenor och Tre.

Erik Mörner svarar: Tack för mailet. Vi har inte lyckats få någon kommentar från varken Tre eller Telenor utöver vad som sades i den första artikeln, dom håller tyst. Inför sammanslagningen av Tre och Vodafone i Storbritannien pågick förhandlingar i ungefär ett år, så det där är komplexa frågor som kan ta tid. När vi får reda på något mer så skriver vi om det.

Surfplatta för PDF

Fråga: Jag funderar på att skaffa en surfplatta för att läsa PDF-dokument på väg till och från jobbet med. Är det Ipad som gäller?

Elias Nordling svarar: Ipad är nästan overkill om du bara ska läsa PDF:er. Vilken billig surfplatta som helst duger. Exempel om du vill komma billigt undan är Samsung Galaxy Tab A8 och Acer Iconia Tab P10.

Ny 15 eller förra årets 14 Pro

Fråga: Jag ska köpa en ny Iphone och funderar på en Iphone 15 men har blivit erbjuden en Iphone Pro 14 till samma pris. Finns det några problem med att välja den äldre utgående modellen?

Elias Nordling svarar: Kort svar nej. Iphone 14 Pro är likvärdig med eller bättre än Iphone 15 på nästan alla områden, och processorn som driver mobilerna är precis samma. Så det finns ingen anledning att Iphone 14 Pro skulle bli gammal före Iphone 15.

Bästa möjliga ljud

Fråga: Jag ska vara med i direktsänd radio utomhus. Jag tänkte använda mitt Bluetooth-headset för att höra frågorna ordentligt men vill använda en extern mikrofon eller mobilens mikrofon för att headsetets mick inte är tillräckligt bra. Går det att ordna?

Elias Nordling svarar: Ja det ska gå, i alla fall i Android. När du kopplat upp headsetet går du in i bluetoothmenyn och klickar på inställningarna för headset-uppkopplingen, antingen ett kugghjul eller en symbol med bokstaven “i” beroende på vilken mobil du har. Där kan du ställa in så att headsetet används till ljud men inte till samtal. Då kommer headsetets mikrofon inte att användas.

Vikbart med två appar

Fråga: Jag funderar på att skaffa mig en Samsung Galaxy Z Fold eller liknande. Vilka fördelar får jag av det större skärmformatet?

Elias Nordling svarar: Jag tycker att den största fördelen är att det blir realistiskt att arbeta med två appar sida vid sida. Det nästan fyrkantiga skärmformatet ger dig inte större bild när du tittar på teve men funkar bra för att visa två appar bredvid varandra på samma skärm. Så om du gör saker ofta där du växlar mellan appar fram och tillbaka kan du ha glädje av den större skärmen.