Våra plus-medlemmar har frågat

Mobilredaktionen svarar på 28 läsarfrågor

Som en del i Mobil Plus har vi givit dig som läsare chans att få svar på de mobilfrågor du undrar mest över. Här kommer svar på 28 frågor vi fått av våra plusmedlemmar.

Publicerad Uppdaterad

Apple har nyss lanserat nya Ipad och Apple Watch, och ny Iphone väntar runt kröken. Huawei har släppt ett nytt operativsystem som är deras stora satsning framöver och Samsung har formligen öst ur sig nya flaggskepp. Vikbara telefonerna från olika tillverkare blir allt fler. Samtidigt är både Android 11 och Ios 14 på väg ut. Och operatörernas 5G-nät. Vi gav dig som läsare möjlighet att ställa frågor till oss och här kommer svaren:

Batteribrist i Apple Watch

Pepe: Apple watch 6 wow! men varför bara 18 timmar  batteri?!! dåligt tyckte jag

Apple har nyss lanserat nya Ipad och Apple Watch, och ny Iphone väntar runt kröken. Huawei har släppt ett nytt operativsystem som är deras stora satsning framöver och Samsung har formligen öst ur sig nya flaggskepp. Vikbara telefonerna från olika tillverkare blir allt fler. Samtidigt är både Android 11 och Ios 14 på väg ut. Och operatörernas 5G-nät. Vi gav dig som läsare möjlighet att ställa frågor till oss och här kommer svaren:

Batteribrist i Apple Watch

Pepe: Apple watch 6 wow! men varför bara 18 timmar  batteri?!! dåligt tyckte jag

Erik: Ja, det är definitivt en faktor att hålla koll på när vi ska testa klockan inom kort här. Särskilt eftersom man nu med sömnmätningen förväntas att ha klockan på sig dygnet runt hade kraftigt ökad batteritid eller i alla fall effektiv snabbladdning, varit välkommet. Eller till och med båda två.

Webbproblem

Tommy Nilsson: Varför fungerar det inte att öppna era sidor i Edge på windows 10

Elias: Jag har inga problem med det, och jag jobbar en hel del med mobil.se i Edge på Windows 10. Beskriv gärna vilka problem du har i ett mail till redaktion@mobil.se så ska vi givetvis titta på en lösning.

Avskärmad smartklocka

Tompa: Jag har en fråga angående Samsung Galaxy Watch 3. Klockan kan inte fjärransluta till telefonen och jag får inga aviseringar, SMS eller mail. Har ni någon ide vad det kan vara för något fel?

Erik: Hej, jag hade inga sådana problem när jag testade klockan, men om problemet uppstått nu och det tidigare har fungerat så är det ju rimligt att prova att göra om installationen för att upprätta kontakten på nytt. 

Android 10 – lite onödig men naggande god?

Anders: Min Motorola One Zoom fick just Android 10. Kan ni tipsa om de viktigaste nyheterna att hålla koll på?

Elias: Android 10 är ingen stor uppdatering. Det viktigaste är mörkt läge, som nu även inträffar i appar när det är påslaget, nya svepgester som alternativ till Motorolas egna, och att du kan snooza notifieringar så att de försvinner nu men kommer tillbaka senare. Behörigheten för positionering har också ändrats så att du nu kan ställa in att en app bara får tillgång till position när den används och inte i bakgrunden. Du kan uppleva att mobilen kommer att tjata lite på dig om att uppdatera positioneringsinställningen för diverse appar under en tid, men det är bara en gång för varje app.

Prat i blåst tack

Ulrika: Jag letar efter något vindtåligt headset så jag kan promenera och prata i mobilen utan att personen i andra änden "blåser" bort. Har ni några tips?

Elias: Vi blev rätt imponerade av samtalsljudet i Samsungs senaste headset Galaxy Buds Live. Sennheiser och Poly brukar också vara bra på just samtalsljud.

Bäst för 3000

A Johansson: Hej! Undrar bara om ni har tid att tipsa om vilken telefon som har bäst kamera/tar bäst bilder för 3000 kr. Min sambo behöver en ny telefon och hon prioriterar kameran. Tack på förhand. Mvh Andreas

Elias: Hej! Moto G8 Plus minns jag som riktigt hyfsad kamera för prislappen. Moto G9 Plus har lanserats i dagarna. Vi har inte hunnit testa den ännu, och den är större och tyngre.  Xiaomi har en del prisvärda mobiler i prisklassen också, men deras kameror tycker jag brukar imponera mindre i praktiken, Motorola gör ett bättre jobb där enligt min åsikt.

Mindre format

Ingemar: Hej. Min Sony xz1 börjar få skavanker. Nu letar jag efter en efterträdare men det verkar bara finnas stora åbäken till telefoner att köpa. Finns det inga smartphones mindre än 5" nu för tiden?

Elias: Jag skrev just en guide om det, för prenumeranter. Du hittar den på mobil.se/plusartiklar. 

Men det korta svaret är att nej, det gör det inte. Skärmstorleken i tum är lite missvisande eftersom långsmalare skärmar ger högre mått i tum utan att telefonen behöver bli så mycket större. Men oavsett hur du räknar finns det ingen motsvarighet till Compact-serien i dag. Den minsta relativt nya telefonen är Samsung Galaxy S10e. Det finns telefoner som är lite smalare, men större på höjden vilket gör det svårare att nå överdelen på skärmen.

Alla appar även i Android Go

AW: Hej, Läste er artikel om Motorola moto E6 Play. Jag undrar bara om alla appar finns. Snap, bank-id, Swish, bank etc?

Elias: Hej, Ja det gör de, även billigare Androidmobiler som den, med operativsystemet Android Go klarar av att köra i princip alla appar. Möjliga undantag är spel med särskilt krävande grafik. Det är bara Huawei som är utstängda från Googles tjänster som har begränsat apputbud i sina mobiler.

Vill importera

Jill: Hej! Jag undrar lite hur det funkar och vart man kan beställa utländska mobiler som inte kommer till vår marknad? Har tidigare sett infinix 8 (tror den heter så?) Och nu zte 20 5g.

Så nu till mina frågor: Är man dum om man köper en telefon som inte finns på svenska marknaden? Vart kan man köpa dessa mobiler? Hur står de sig mot de telefoner som finns här?

Elias: Hej, du kan beställa utländska mobiler via webbutiker som Gearbest och Aliexpress, men även sådana med tydligare koppling, som e-ville (som har en svensk webbutik men inte finns i Sverige) och CDON (som är en svensk webbutik som samarbetar med internationella butiker).

Saknar telefonen svensk distribution är det risk att svenska också saknas i mobilens system, men svenskt tangentbord och svensk rättstavning kan du alltid få, det är bara menytext som är på engelska.

Det man framför allt har att vinna på sådana beställningar är att hitta billigare mobiler. Det beror dels på att du kapar en mellanhand, men också för att moms och andra skatter inte är inräknade, och det är inte osannolikt att ditt paket får ett rejält tullpåslag på det angivna priset om du inte beställer från en butik inom EU. Den risken löper du inte med CDON och E-ville där momsen är inräknad.

Full Icloud direkt

Andreas: Just bytt från Android till Iphone och det första min Iphone säger är att mitt utrymme på Icloud börjar bli fullt. Vad ska jag göra?

Erik: Har du använt verktyget för att flytta allt ditt innehåll från en Android till din nya Iphone så valde du kanske att föra över alla bilder och filmer. De tar mycket plats och har du de bilderna sparade även på någon annan plats, som Google Foto, Dropbox eller liknande är det kanske inte nödvändigt att lagra alla även på Icloud och tvingas betala extra för det. Se bara till att du säkert har backup. Är det andra saker som tar plats så kan du gå in i Inställningar på Iphone, klicka på klicka på ditt namn i toppen, sedan Icloud och Hantera lagring så kan du se vad som tar mest plats och välja vad du vill och behöver ha kvar. 

Öppna och skapa zip-filer i Ios

Zim: Kan man öppna zip-filer i Iphone och Ipad?

Erik: Ja, det är lätt att både packa upp zip-filer och att komprimera filer till en zip du sedan kan skicka. Det fungerar likadant i Ipad och i Iphone och det hela går till så att du först, när du fått e zip-fil i till exempel ett mejl eller laddat ner den ser till att spara den i Apples egen app Filer, så att filen spara där. Sedan går du in i appen Filer, letar rätt på zip-filen och helt enkelt klickar på den. Då packas filen upp och hamnar i en mapp på samma plats som zip-filen ligger. Vill du själv komprimera en eller flera filer så markerar du den/de och klickar sedan på symbolen med tre prickar i en ring samt väljer sedan Komprimera.

5G värt priset, och namnet

Tveksam: Är det värt att betala den extra cirka tusenlapp eller så det kostar att få en telefon med 5G idag egentligen? Hur ska jag tänka?

Elias: Tycker du att din internet-uppkoppling i dag är för långsam trots att du har bra 4G-täckning? Om svaret är nej är det förmodligen inte värt att satsa extra på 5G. Det lär förmodligen ta 2-3 år till innan 5G blir en verklig faktor, och då kanske det redan är dags för nästa mobiltelefon? Men om du vet med dig att du kommer använda din mobil under många år kan det kanske vara värt att fundera på 5G.

Klocka nummer två

Tilde: Vad finns det för anledningar att uppgradera till den nya Apple Watch? Eller är det onödigt?

Elias: Det beror på vilken klocka du har nu. Skillnaderna mot förra årets modell är små, men har du en äldre modell är en skärm som alltid är på en stor nyhet, och med den senaste modellen dessutom med högre ljusstyrka än tidigare.

Inte bara istället för Android

Chippen: Vad är egentligen Huaweis Harmony OS? Kommer jag få det i min Huawei P30?

Erik: Ja det har varit lite oklart, men nu nyligen så lanserade Huawei Harmony OS 2.0 och berättade lite mer i detalj om vad det utvecklas till och vad som är framtidsplanerna. Harmony OS är Huaweis operativsystem för inte bara smartphones utan en lång rad andra enheter. Allt från bilar till klockor till tv-apparater. Harmony OS är ett distribuerat system och det gör att du ska kunna få en helhetsupplevelse och fritt röra dig mellan olika enheter. Appar ska med andra ord utvecklas en gång och sedan anpassa upplevelsen efter om det är en tv-skärm en klocka eller på mobilen du använder appen. Dessutom har Harmony OS ett visst stöd så att det relativt enkelt ska gå för apputvecklare att anpassa Android-appar så de kan köras på en telefon med Harmony OS. Vi får säkert höra mer detaljer framöver, men det var en kort sammanfattning. Din P30 kommer hur som helst behålla Android precis som idag. Ingen förändring planerad där.

Oroligt med Huawei

Christina: Vågar jag köpa en ny Huawei-telefon idag?

Erik: Det är inte lätt att helt tvärsäkert svara på hur funktionen i dagens Huawei-telefoner eventuellt kan komma att påverkas framöver. Allt som hänt det senaste året och mer än så visar ju att förutsättningar kan förändras snabbt och oväntat. När det gäller de senaste Huawei-telefonerna, de som saknar Googles appar och appbutiken Google Play bör de behålla sin funktion. De ska även få säkerhetsuppdateringar men hur det ser ut med uppdateringar till exempelvis Android 11 och Android 12 vet vi inte säkert idag. Huawei har släppt sitt gränssnitt EMUI11 och det är baserat på gamla Android 10 fortfarande. Apputbudet i de nya telefonerna ska i alla fall vara detsamma eftersom Huawei själva styr över sin butik App Gallery. När det gäller äldre telefoner som fortfarande har Googles appar och tillgång till Googles Play-butik är läget oklart och det har förekommit obekräftade uppgifter om att de telefonerna kan förlora tillgången till Google Play-butiken. Sammanfattningsvis kan man säga att det onekligen är en risk idag att köpa en Huawei-telefon eftersom Huawei själva inte själva har kontroll på situationen utan är beroende av andra parters välvilja.

Vettigt med vikbart?

Pär: Ni som testat ett par vikbara telefoner, är det ett koncept som kommer leva kvar? Vilket format funkar bäst?

Erik: Det är en väldigt blandad kompott och ser man bara på de vikbara telefoner som finns idag och lägger märke till hur mycket de skiljer sig åt kan man dra slutsatsen att det är en omogen nisch och att det fortfarande finns väldigt mycket att göra. Vikbar telefon är som jag kan se det egentligen det enda sättet att kombinera stor skärm med smidigare format, men det kommer ju även med kompromisser. De vikbara som visar tydligast fördelar är de ger dig just större skärm men samtidigt är de långt ifrån att kunna ersätta surfplatta där hemma. De tester som vi gjort har dock visat fler fördelar med till exempel Galaxy Z Fold 2 och dess stora skärm än systermodellen Z Flip och andra i liknande form ger.

Skillnad på gammal 5G och ny 5G

Blixten: Om jag köper en 5G-telefon idag, kommer den då att erbjuda högsta hastigheterna även om några år, eller finns det flera generationer inom 5G så att 5G-telefoner om kanske två år kommer ge ännu bättre hastigheter som min då inte klarar?

Elias: Det är en högst reell risk. Dagens 5G-mobiler har stöd för de frekvensutrymmen som man beslutat om hittills, men man tittar även på högre frekvenser med andra egenskaper. Det gör det svårt att ens förutsäga hur 5G kommer att te sig om tio år. Men på så kort sikt som två år tror jag inte tekniker som millimetervågs-5g och annat kommer att få genomslag. Sedan är frågan om man ens behöver så höga hastigheter i mobilen, men det lär ju framtiden och dess tjänster utvisa.

Finns Nokia?

Sussie: Vad har hänt med Nokia eller HMD Global? De var lovande för något år sedan men verkar ha tappat allt?

Erik: Ja även vi har lite svårt att få besked om deras framtidsplaner och nuvarande status. De har ju haft lite otur. De lanserade till exempel en roamingtjänst precis innan Corona bröt ut och folk slutade resa och de släppte sin nya telefon som figurerar i nya Bondfilmen precis när premiären för den filmen sköts upp ett halvår. Sen skulle jag även säga att de varit dåligt rustade för att hänga på trender när det gäller mjukvara. Att leverera snabba Androiduppdateringar räcker en liten bit, men när systemet nu är relativt moget och det inte kommer revolutionerande nyheter i varje Android-uppdatering krävs något mer. Det har inte Nokia/HMD Global. Även konkurrensen från nya kinesiska spelare har ju de senaste åren blivit allt tuffare.

Note mot resten

Pennfajtas: Samsung Note har pennan, men är det något mer viktigt som skiljer den från S20?

Erik: Faktum är att de två Note- och S-serierna blir allt mer lika varandra. På ytan är det ju en del skillnader, men spaltar man upp och granskar del för del så ser man ju tydligt att Note på sensommaren ärver en hel del av den S-serie som lanserats tidigare samma år. Från början var skillnaderna större och Note var ju en telefonserie inte bara med penna utan även markant större skärm än andra telefoner.

Googleklockorna

Sofia: Vad hände med Wear OS?

Erik: Det finns fortfarande, men det känns som framstegen utan tvekan sker främst på andra håll. När jag säger andra håll menar jag framförallt Apple Watch och Samsung Galaxy Watch i sina olika utföranden som fått större genomslag. Redan 2019 meddelade Google att de ville köpa Fitbit för att accelerera sin satsning på området, men den affären har granskats av en rad olika instanser och ännu inte godkänts. Det har säkert påverkat Googles investeringsvilja i plattformen och fördröjt framtida planer.

Tålig eller otålig

Slarver och klumpeduns: Tålig telefon eller smartphone med skyddande skal?

Erik: Jag tycker det beror framförallt på i vilka sammanhang du använder din telefon, helt enkelt hur ofta du behöver att den verklilgen ska vara tålig. Ha klart för dig att du betalar mer för en tålig telefon. Du kan alltså få en telefon med betydligt bättre specifikationer om du väljer en telefon som inte är tålig på samma sätt. Behöver du bara skydda telefonen då och då kan därför ett skyddande skal många gånger vara ett bättre val.

Nästa marknadsledare

Spejar: Reelmes intåg i Sverige har jag lagt märke till. Finns det några fler nu eller inom snar framtid man bör ha koll på?

Elias: Realme ingår i samma bolag som Oneplus, Oppo och Vivo, och det ska bli intressant att se om man även tänkte lansera de två sista märkena i vår del av världen. Sedan skulle vi ju önska att Google sålde sina Pixel-mobiler i Sverige. Däremot har vi inga direkta signaler om att någon ny tillverkare är på ingång.

Lagom dyrt!

Inte miljonär: Flaggskeppen är svindyra. Hur mycket pengar måste man lägga på en telefon för att få en som är tillräckligt bra?

Elias: Det beror helt på vad du anser är tillräckligt bra, förstås, men jag skulle säga att du kan få en telefon där du inte känner dig begränsad i prestanda, skärm eller kamera från 2500 kronor, till exempel Redmi Note 9 eller Moto G8 Power. Under den prislappen finns det fortfarande prisvärda mobiler, men då blir det tydligare att du gör uppoffringar för priset.

Livserfaren mobilanvändare

70+: Behöver man köpa en sån där seniormobil eller finns det andra sätt att skräddarsy en helt vanlig mobil så gott det går?

Erik: Behöver du specifika funktioner som till exempel fysiska knappar istället för pekskärm eller extra hög volym så krävs så klart en särskild telefon, men både i Android och Ios finns en rad funktioner för att anpassa så text blir större, får bättre kontrast och så vidare. Om du som senior tar hjälp av en kunnig vän eller släkting, eller kanske i samband med att du köper telefonen, kan de också ordna så att de viktigaste funktionerna ligger nära till hands och de onödiga inte tar onödig uppmärksamhet.

Byta varje år verkligen?

Åtålig: Hur mycket skiljer flaggskeppen år från år numera, jag menar hur ofta är det motiverat att byta och vilka funktioner märker man tydligast skillnad på?

Elias: Jämför man från år till år är skillnaderna rätt små, och även med två års spann är det inte någon dramatisk skillnad. Det känns inte motiverat att byta oftare än vart tredje år, om du inte måste för att din mobil tagit slut. Sedan sker ju teknikskiften, och bryr du dig till exempel om ifall din mobil har 5G och 120 Hz-skärm är det ju rätt stor skillnad mellan till exempel Samsung Galaxy S10 och S20. Men tittar du mer på kamera och prestanda är skillnaderna små.

Maxa mera

10 tum: Jag vill inte ha en liten mobil, jag vill ha en så STOR mobil som möjligt. Jag har en Xiaomi Mi Max som håller på att ge upp, finns det ingenting liknande i dag?

Elias: De "vanliga" mobilerna är på väg att växa ikapp Mi Max-serien. Med Nokia 8.3 och Moto G9 Plus får du mobiler som har nästan lika stor skärm som Mi Max 3 hade. Men de är lite mer långsmala, Mi Max 3 hade 18:9-format och de två nya mobilerna från Nokia och motorola har 20:9-skärmar.

Knappast vikbar Phone 

Storochliten: Kommer det en vikbar Iphone i år?

Erik: Det känner jag att jag kan lova att det inte gör. Apple har aldrig varit kända för att på det sättet haka på trender snabbt. De är duktiga på andra saker, men se på till exempel en annan tekniknyhet, 5G där de första telefonerna började dyka upp i början av 2019 men där Apple fortfarande inte finns bland de tillverkare som i skrivande stund släppt 5G-mobiler.

Högtalare verkligen smart? 

Hejhögtalare: Jag funderar på att skaffa en smart högtalare men är osäker på vilken nytta jag kommer att ha av den. På vilket sätt tycker ni att de tillför något och vilken ska jag välja?

Erik: Jag måste säga att jag vant mig snabbt. Mina smarta högtalare används främst i köket när jag undrar över något, vill lyssna på musik eller radio och kanske har händerna fulla. De styr även till stor del min teve istället för fjärrkontrollen. "Spela SVT1 på min teve" eller "stäng av min teve". Och i en diskussion när man är osäker på något är det lätt att fråga Google om svaret. I korthet enkelt att fråga samtidigt som man gör annat. En given start är ju Googles minsting Google Home Mini som kostar några hundra så kan du själv prova.