Identifiering digitalt krävs

Nu svårare förnya Mobilt BankID – det här innebär nya säkerhetskraven

Nya säkerhetskrav kan påverka hur du ska kunna förnya eller skaffa ett helt nytt Mobilt Bank ID.

Publicerad Uppdaterad

Nya säkerhetskrav har införts när du skaffar Mobilt Bank ID. De nya reglerna är till för att öka säkerheten och kan kräva att du har ett pass eller ett nationellt id-kort och skannar det med din mobil när du aktiverar ditt nya Bank ID. Detta innebär alltså samtidigt att din mobil måste ha NFC-funktion för att trådlöst kunna läsa av din id-handling. 

Hur införandet sker i praktiken beror på vilken bank du har eftersom alla de tio banker som utfärdar BankID själva beslutar om sina egna säkerhetsåtgärder. Det kan alltså hända att du kan skaffa nytt BankID utan fysisk id-handling tillgänglig och det kan hända att de nya säkerhetslösningarna aktiveras i samband med en större transaktion. Allt är upp till din bank, deras riskbedömning och den enskilda situationen.

Har du inget pass eller nationellt id-kort för den nya aktiveringen behöver du skaffa ett sådant och det gör du hos Polisen. Körkort gäller inte som identifikation när du skaffar Mobilt BankID eftersom körkort saknar NFC och det är NFC-kravet som är en av de viktigaste delarna i utvecklingen för ökad säkerhet och kontroll.

Skanna pass eller nationellt id-kort med mobilen

Kontrollen av din identitet kan när den genomförs göras direkt i Bank ID-appen i samband med att du skaffar nytt eller förnyar ditt befintliga Mobilt Bank ID. 

Metoden för att skaffa ett nytt Mobilt BankID skiljer sig lite åt beroende på vilken bank du är kund hos. Behöver du hjälp eller har ytterligare frågor är det din bank du ska höra av dig till. Om banken kräver identifiering för att skaffa nytt Bank ID måste din mobiltelefon ha NFC och kamera för att det ska fungera. Saknar din telefon det eller om du inte har pass eller nationellt id-kort behöver du kontakta din bank.  

Hårdare säkerhetskrav kan göra att pass eller nationellt id-kort måste skannas med mobilen. Körkort eller utländskt pass fungerar inte.

Undvik bedrägeri

Vill du säkerställa att ingen obehörig har använt ditt Mobila BankID kan du logga in i BankID-appen och klicka på historik. Där kan du se inloggningar, signeringar och vilka tjänster du anslutit till.

Mobilt BankID är vanligen giltigt i tre eller fem år och en tid innan ditt BankID går ut får du information om att det är dags att förnya. Enklast när du förnyar ditt Mobila BankID är att använda ditt befintliga BankID innan det går ut, för att logga in. 

BankID ger på sin sajt instruktioner om hur du förnyar ditt Mobila BankID.