Till dig som är absolut nybörjare på mobiler

Nybörjartips: Iphone, Android och andra svåra ord 

Idag är det huvudsakligen äldre som får anstränga sig med mobilen, här är ett första steg på vägen.

“Vadå ‘Har du Android?’ Vad är en smartphone? Jag förstår inte vad alla ord betyder!” Så sade min mamma som är en av inspirationskällorna till artikeln. Och det är klart att man inte kommer så långt om man inte kan svara på den frågan, så här är en extremt kort grundkurs som skippar alla historiska utvikningar:

Har du en telefon med pekskärm är det en smartphone. Alternativet är en gammaldags mobiltelefon med knappar.

Smartphones kommer i två varianter, Apples och alla andra. Apple har sitt eget system och deras mobiler heter Iphone. De andras använder ett system från Google som heter Android. Oavsett om du har en Samsung, en Motorola eller en Doro-telefon är det alltså en Androidmobil. Har du en smartphone är det därför antingen en Iphone, gjord av Apple och med ett stort äpple på baksidan, eller så är det en Android.

Bägge typerna styrs på i princip samma sätt, du har appar som ligger uppradade på skärmen och trycker eller sveper åt olika håll på skärmen för att styra mobilen. Likheterna är större än skillnaderna och det finns egentligen inget du kan göra med den ena typen men inte den andra, men om någon ska ge dig en steg för steg-instruktion för hur du ska göra något behöver den personen veta om du har Android eller Iphone eftersom det då skiljer sig lite hur du gör.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till absoluta nybörjare.