Till dig som är ovan vid mobiler

Nybörjartips till mobilen: Använd skärmlås

Att strunta i skärmlåset på din mobil kan leda till katastrof.

En knapptelefon bekymrade man sig inte om att låsa, det fanns en knappkombination man var tvungen att trycka för att förhindra fickringningar, det var allt. Det kanske känns krångligt att nu behöva ha en pin-kod för att låsa upp mobilen och frestande att ställa in den så att du bara behöver svepa över skärmen för att låsa upp.

Gör inte det.

Om din gamla knapptelefon blev stulen kunde tjuven ringa för dina pengar, vilket var lätt att förhindra genom att spärra abonnemanget. En smartphone, däremot, ger förmodligen tjuven tillgång till din privata e-post, en mängd annan känslig information och kanske dina pengar också.

Ta därför skärmlåset på allvar. Pin-kod är väl kanske det mest intuitiva sättet att låsa sin mobil, men välj då en kod som inte är för lätt att gissa. Du behöver inte begränsa dig till fyra siffror heller utan kan välja längre sifferkoder.

Tycker du att det är bökigt att komma ihåg sifferkoder finns det dessutom utmärkta alternativ, som kanske är lite bökiga att ställa in men sedan enklare att använda. Har du en Iphone finns ansiktsigenkänningen som innebär att du bara behöver hålla mobilen framför dig så låses den upp. På nästan alla Androidmobiler finns det fingeravtrycksläsare som du kan träna upp att känna igen ett eller flera av dina fingeravtryck för att låsa upp mobilen. På Android kan du dessutom skapa en sveprörelse på skärmen för att låsa upp, vilket kan vara lättare att komma ihåg än en sifferkod.

Du behöver oftast inte låsa upp telefonen om det ringer, utan då dyker det upp symboler på skärmen för att svara på eller avvisa samtal som du kan trycka på direkt, så du behöver inte bekymra dig över att det ska vara bökigt att låsa upp snabbt om det ringer.

Om du känner att du klarar av att konfigurera skärmlås utan att ta hjälp av någon hittar du det under Inställningar (appen som ser ut som ett kugghjul). På Android heter inställningen Skärmlåstyp eller Säkerhet, På Iphone heter inställningen FaceID och lösenkod.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till absoluta nybörjare.