Annons

Exlosionsrisk

Om batteriet i mobilen svällt – det här kan du göra

Det är inte ovanligt att gamla batterier börjar svälla. Här får du tips hur du kan agera när det händer.

Publicerad Uppdaterad

Hjälp, batteriet har svällt!

Fråga: Jag gick igenom gammal elektronik och hittade en mobil där batteriet har svällt, det är så pass svällt att det även tryckt ut glaset lite på framsidan. Min fråga är, finns det risk att batteriet exploderar? Jag har lagt mobilen i en kastrull med lock samt en gjutjärnspanna på för extra skydd.

Elias Nordling svarar: Det är inte helt ovanligt att gamla batterier börjar svälla. Det beror på gasutveckling när materialet i batteriet åldras, och det har säkert hänt miljontals batterier utan att de har exploderat eller börjat brinna men har gasutveckling uppstått är risken att batteriet smäller betydligt större än annars, och rekommendationen är att batteriet ska omhändertas på ett säkert sätt om detta händer.

Du har gjort helt rätt som lagt mobilen i en stadig behållare som skyddar mot splitter och hindrar brandfarligt material att sprida sig. Du ska inte försöka plocka isär mobilen själv utan lämna in den för professionell demontering. Återvinningscentraler och mobiloperatörers butiker bör bägge kunna ta om hand om elektronikskrot på ett säkert sätt. Sedan ska man ju få det dit också... Du kanske har någon plåtbehållare med lock som går att försegla? Risken att något ska hända med batteriet precis när du transporterar det är som sagt mycket liten.


Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi samlade och svarade på aktuella frågor från våra Plus-medlemmar.