Tips till Maps

Platshistorik: Så spårar Google Maps var du är alltid

Med funktionen Platshistorik kan du tillåta Google att ständigt spara information om hur du rör dig och var du befinner dig.

Informationen om din position sparas i ett tillgängligt format som du kan hitta i inställningarna för Google Maps under rubriken Min tidslinje. Vilka platser du besöker och hur du förflyttar dig sparas ständigt även när du inte aktivt använder någon av Googles tjänster. Historiken kan användas av Google i till exempel Maps för att ge dig rekommendationer, för att anpassa vilka platser som lyfts fram tydligare i kartbilden och för att berätta för företag om besökare i deras butiker kommer på besök som resultat av att de sett en annons, det senare sker dock anonymt. Platshistoriken sparas på dina enheter och på Googles servrar och som användare kan du se dina besök i Tidslinjen. Med denna funktion aktiv kan du se tidslinjen både i appen och i din webbläsare så länge du är inloggad: https://timeline.google.com/

I tidslinjen kan du även få långtgående statistik på hur mycket du rör dig, vilka typer av platser du besöker och om du gör några större resor. Varje månad får du också ett e-postmeddelande med delar av denna infomation sammanställd. Dels som en påminnelse om att du har platshistorik aktiverad och kan stänga av den när du vill. Men även för att visa vilka slutsatser Google sammanställt. Jag kan till exempel se att jag den senaste månaden promenerat 240 kilometer, spenderat 68 timmar på olika hotell, besökt restauranger i 20 timmar och besökt 13 butiker.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips på funktioner i Google Maps du kanske inte känner till.