Delad glädje är dubbel glädje

Så delar du appar med Googles Närdelning – kräver ingen uppkoppling

Google introducerar möjligheten att dela appar med andra i omgivningen.

Publicerad Uppdaterad

För en tid sedan introducerade Google sin motsvarighet till Apples Airdrop i form av Nearby Share, eller Närdelning på svenska. Sedan dess har utvecklingen av funktionen fortsatt och nu introduceras möjligheten att inte bara dela bilder och filmer utan även appar till personer i närheten. Precis som tidigare behövs det inte något nätverk för delningen, utan telefonerna kopplar upp sig direkt mot varandra. Det här gäller alltså appar du redan laddat ner från Google Play och med hjälp av Närdelning kan du skicka appar till andra utan att förbruka någon mobildata eller att wifi krävs.

Närdelning ska fungera med Androidmobiler utrustade med Android 6 eller senare och det ska alltså inte spela någon roll om du och mottagaren har olika mobiler från olika tillverkare så länge du uppfyller systemkraven. När vi testar fungerar det bra på en Samsung medan en Huawei P30 Pro däremot inte visar den nya funktionen.

Du kommer åt funktionen genom att starta Play Store, gå in i hamburgermenyn och välja Mina appar och spel. I menyraden längst upp sveper du vidare från Uppdateringar till det nya alternativet Dela, sedan är det bara att följa den inbyggda guiden. Mottagaren kan sedan välja att installera appen direkt utan att lämna delningsfunktionen.

Framöver planererar Google även att göra det möjligt att dela wifi-lösenord med andra via Närdelning. Den funktionen kan bli en del av kommande Android 12 och Google har redan genomfört tester.