IOS 16, Ipad OS 16, Watch OS 9

Så kan du prova nya IOS innan officiell lansering – bli betatestare

Apple har blivit lite mindre hemliga av sig. Vi berättar hur du gör för att testa betaversionerna av Watch OS, Ipad OS och IOS.

Publicerad Uppdaterad

Prova nya Apple först av alla

Fråga: Hur vet man vad som kommer i nästa versionen av Apples operativsystem?

Erik Mörner svarar: Från att ha varit extremt hemlighetsfulla så har, tvingas kanske, Apple blivit lite mer öppna de senaste åren. När det gäller just Ios, Ipad OS och Watch OS så finns faktiskt ett publikt beta-program du enkelt kan anmäla dig till för att få betaversioner av systemen och därmed möjligheten att testa nya funktioner först av alla. Apple har alltså både ett betaprogram för apputvecklare som får uppdateringar ännu lite tidigare och en för allmänheten som du signar upp dig på här: https://beta.apple.com/sp/betaprogram 

Jag skulle dock avråda från att köra betaprogramvara på en enhet du använder dagligen för särskilt tidiga versioner kan ha omfattande buggar som gör dem mer eller mindre oanvändbara. Plötsligt sparas inte kamerans bilder till exempel eller Bank ID vägrar att fungera, men har du en överbliven Iphone, Apple Watch eller Ipad och är nyfiken på vad som kommer kan det vara intressant. 

Som Plus-medlem kan du läsa fler aktuella frågor och svar så fort de publiceras och själv ställa frågor till Mobilredaktionen. Ovanstående fråga är till exempel publicerad sedan tidigare i vår frågesamling från tidigare i år.