Ett pass eller id-kort för att få legget i mobilen

Skaffa digitalt id-kort nu med Mobilt BankID – så kommer du igång

Med ett pass eller ett nationellt ID-kort kan du nu skaffa ett eget digitalt ID-kort att ha i mobilen och därmed slippa ha med plånboken. Så här gör du.

Publicerad Uppdaterad

Mobilt BankID är det dominerande sättet för svenskar att indentifiera sig och signera digitalt. Nu utökas funktionen till att även inkludera möjligheten att identifiera dig fysiskt, till exempel för att hämta ut paket. 

ID-kort med Mobilt BankID i mobilen fungerar både för privatpersoner och företag. Nu har Bank ID aktiverat möjligheten att skapa ett digitalt ID direkt i appen. För att kunna skapa en id-handling där måste du ha ett fysiskt pass eller ett nationellt id-kort och ditt digitala ID kopplas till den fysiska id-handlingen. Mobiltelefonen måste också ha stöd för NFC för att kunna läsa av din fysiska id-handling. 

1. Du börjar med att starta Bank ID-appen och klicka på ikonen för ID-kort, längst ner i botten på skärmen. Sedan väljer du “Aktivera ID-kort". 

2. För att komma vidare ska du läsa och godkänna villkoren för att sedan skriva under med ditt befintliga Mobila Bank ID. 

3. Sedan tar du fram din fysiska ID-handling och väljer i appen vilken ID-handling du använder dig av. 

Den ID-handling ska nu fotograferas så att uppgifterna syns tydligt i bild.

5. Nästa steg är att blippa ID-handlingen. Bäst är då att innan ta bort mobilskal eller annat som kan störa och passet ska ligga stängt med framsidan uppåt. För att telefonen ska kunna läsa av chippet så bör du dra telefonen sakta över framsidan av passet tills du får en bekräftelse på att chippet lästs av. NFC-läsaren sitter på olika ställen i olika telefoner. 

6. Sedan är det klart. Du kan se ditt digitala ID-kort genom att välja “Visa ID-kort” och signera med ditt BankID. 

Mobilt, digitalt ID-kort med BankID lanseras nu och sedan är det upp till företag och myndigheter om och när de väljer att acceptera digital identifiering via denna tjänst. 

Den som ska kontrollera ditt digitala ID gör det genom att skanna QR-koden eller trycka på skärmen för att se att det är äkta, men det kan även räcka med att jämföra bilden och informationen med ditt utseende. 

Sedan tidigare har DHL och Postnord sagt att de kommer acceptera identifiering med digitalt ID från BankID och BankID själva hoppas och räknar med att flera kommer att ansluta sig. Befintlig digital identifiering med vanligt BankID som till exempel Postnord använt sig av kommer fortsätta fungera som tidigare. Sedan tidigare erbjuder Freja en liknande lösning med digitalt ID-kort i mobilen.