Annons

Trasig mobil

Skärmen på min mobil har spruckit – lönar det sig att reparera?

Många gånger lönar det sig att reparera mobilen i stället för att köpa ny. Vi förklarar vad du ska tänka på.

En spräckt skärm är något de flesta råkar ut för förr eller senare. En liten spricka kanske knappt märks och påverkar inte funktionen. En större krosskada kan göra det svårt att läsa skärmen, försämra responsen vid tryck och kanske ge ifrån sig glassplitter du kan göra dig illa på.

Det är ofta relativt dyrt att byta ut en skärm, men inte så mycket för att det är en svår lagning att utföra som för att det är en av mobilens dyraste delar. Därför erbjuder en del mobilreparatörer billigare alternativ i form av “icke originaldelar”. Det här kräver sin förklaring.

Mobiltillverkare som Apple gör inga egna skärmar, men när de producerar en ny Iphone skriver de kontrakt med ett antal underleverantörer som gör skärmar som kvalitetskontrolleras så att de uppfyller Apples krav. Apple köper in fler av dessa skärmar än vad man sätter in i telefonerna. De extra skärmarna används som reservdelar av Apple och av auktoriserade verkstäder. Apple tar rätt bra betalt för dessa reservdelar samtidigt som tillgången kan vara begränsad.

De fabriker som tillverkar skärmar åt Apple kan i sin tur producera fler än vad Apple köper in och sälja dem vidare som reservdelar. De brukar kallas “OEM-delar”. De är oftast funktionellt identiska men billigare för att Apple inte fungerar som mellanhand. Sedan finns det rena tredjepartsdelar från tillverkare som gör skärmar som passar i telefonen men inte nödvändigtvis uppfyller Apples krav. Dessa är förstås billigast men av en orsak, framför allt kan man märka det på att skärmens maximala ljusstyrka är mycket sämre. Ska du reparera din mobil rekommenderar vi att du ber att få originaldelar eller motsvarande i form av “OEM-delar”.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gick igenom mobilreparationer i detalj.