Annons

Widgets och fokuskoppling

Tips: Så kan du anpassa startskärmen i din Iphone med IOS 16

Den nya versionen av IOS har fortfarande mycket gemensamt med tidigare generationer och är ingen stor ändring i grunden. Ändå finns det en hel del att upptäcka och den bygger vidare på flera nyheter som Apple lanserat de senaste åren.

Publicerad Uppdaterad

De största nyheterna i IOS 16 är den nya låsskärmen och förbättringar för e-post och Imessage.

De största nyheterna i IOS 16 är den nya låsskärmen och förbättringar för e-post och Imessage.

Anpassa låsskärmen

Widgets direkt i låsskärmen och visuella anpassningar av densamma är den största nyheten i IOS 16. Lite inspirerat av Apple Watch och dess urtavlor kan du nu i Iphones låsskärm få små portioner information alltid tillgängligt och ständigt uppdaterat. Det är information från Apples egna appar, som väder, kalender, nyheter eller påminnelser. Även tredjepartsappar kan visa information här och det kommer bli fler som stödjer funktionen. Idag är de väldigt få.

Du anpassar din låsskärm genom att hålla ner fingret på den. Plustecknet som dyker upp låter dig skapa en ny låsskärm och du kan ha många som du kan växla mellan. Du kan välja en av dina egna bilder från fotogalleriet, någon av Apples bilder, aktuellt väder, emojis eller olika färgtoningar. Sedan kan du anpassa typsnittet för klockan, lägga till widgetar och skapa en matchande hemskärm, kanske baserad på samma bild som låsskärmen.

Du kan även länka en låsskärm till ett särskilt fokusläge. Ett fokusläge är något som introducerades i IOS för ett år sedan och anpassar i ett slag inställningarna i din telefon efter vad du gör för tillfället. Baserat på om du sover, arbetar, läser eller kanske tränar blockeras vissa aviseringar så att du slipper bli störd. Även hemskärmar och låsskärmen kan alltså anpassas, så att du när du är på jobbet bara ser arbetsrelaterade appar och tvärtom, att arbetsrelaterade notiser och appar inte syns när du är ledig.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Det här tipset publicerades ursprungligen här i september då redaktionen vägledde till nya funktioner i Ios 16 för Iphone och Watch OS 9 för Apple Watch som då just hade släppts.