Fördelar kontra nackdelar

Vi jämför: Så skiljer sig Apple Music från Spotify

Spotify dominerar framförallt på svenska marknaden, men det finns alternativ och här tittar vi närmare på Apple Music.

Publicerad Uppdaterad

Apple Music

Är du likt nästan halva Sveriges befolkning en Iphone-användare så har du redan Apple Music installerat på din mobil. Men du är inte begränsad till att använda tjänsten på Apple produkter, Apple Music finns som app till Android, och fungerar även på PC, Sonos-högtalare, Google Chromecast (bara med Android-appen) och Googles smarta högtalare, med mera.

Den främsta nackdelen med Apple Music jämfört med Spotify är att det inte finns något alternativ för gratislyssnande. Du kan lyssna på låtar du redan äger via appen utan att betala men inte lyssna fritt på streamad musik.

Apple Music streamar med 256 kbit/s AAC-ljud, vilket tack vare den bättre komprimeringsalgoritmen mer eller mindre motsvarar Spotifys 320 kbit/s. Du kan även välja att streama musiken med vad Apple kallar Apple Lossless, som drar mer data men där ljudkvaliteten varierar mellan CD-kvalitet (16-bit/44,1 kHz) upp till HD-ljud med 24-bit/192 kHz beroende på vilken kvalitet på ljudet som finns i Apples katalog. Du hittar läget för det under appens inställningar.

Fördelar med Apple Music

Det finns flera fördelar med att välja Apple Music, även om få av dem är unika för just den tjänsten. Du kan till exempel ladda över musiken till din Apple Watch och lyssna utan att ha med dig mobilen på löprundan. Det kan du med Spotify och Tidal också, men Apples lösning är bättre integrerad och mer stabil. Apple Music är också bättre integrerad med Siri, så du kan ge mer komplicerade röstkommandon, såsom att spela liknande musik, lägg till i biblioteket, eller spela låtar av en viss artist, antingen samtliga eller bara de som är tillagda i biblioteket (“spela min musik av…”).

En funktion, som bara Apple Music och Google Play Music har, är möjligheten att ladda upp egna musikfiler till tjänsten, eller mer korrekt till Icloud. Det kan vara bra för att du har någon skiva som inte finns på tjänsten men som du har på CD, eller du har musik som du gjort eller spelat in själv, eller kanske andra ljudfiler som inte är musik och därför inte finns att streama. I mitt fall är det till exempel skivor med fågelläten för fältbestämning. Musik som du laddat upp finns alltså alltid tillgänglig via molnet och du behöver inte tänka på att spara ner några filer till din mobil.

Det här är en del av vår stora genomgång av Spotify-tips och Spotifys konkurrenter och vad de kan erbjuda för fördelar. Artikeln publicerades i sin helhet exklusivt för Plus-medlemmar tidigare i år. Som Plus-medlem får du samlade tips först, exklusiva och fördjupande artiklar. Dessutom en rad oliak rabater och förmåner.