Fördelar och nackdelar

Vi jämför Spotify med Youtube Music – det är främsta skillnaderna

Spotify dominerar bland svenska musiklyssnare, men det finns alternativ. Här tittar vi på Youtube Music.

Publicerad Uppdaterad

Youtube Music

En stor del av musikstreamingen sker förmodligen genom att folk helt enkelt tittar på musikvideor på Youtube för att höra musiken. Därför är det logiskt att Google skrotade sin musiktjänst Google Play Musik och ersatte den med Youtube Music för att dra nytta av ett starkare varumärke i sammanhanget.

Youtube Music är förinstallerad på i stort sett alla Androidtelefoner och på de flesta är det den förvalda musikspelaren. Appen finns även till Ios, och du kan lyssna på Youtube Music via datorns webbläsare. Givetvis också smarta högtalare med Google Assistant eller Sonos högtalare.

Youtube Music borde vara välintegrerat med Googles klocksystem Wear OS, men i och med att man just gjort en omgörning av klocksystemet och gett Samsung förtur, och Samsung i stället valt Spotify, är detta en fördel som fortfarande har framtiden för sig.

En nackdel med Youtube Music är att det inte finns något alternativ för högupplöst ljud. Den bästa ljudkvalitén är 320 kbit/s MP3. Det är å andra sidan samma ljudkvalitet som Spotifys bästa nivå så det är inget nedköp i jämförelse.

Fördelar med Youtube Music

Namnet Youtube Music är mer än bara ett varumärke, tjänsten är verkligen integrerad med videotjänsten Youtube. Om du söker på musik i Youtube Music får du även upp musikvideor från Youtube. Här finns ju också en hel del musik som du inte hittar via vanlig streaming, till exempel liveframträdanden. Videor spelas upp i Youtube Music-appen, och poängen med det är att du kan lyssna på musiken från en Youtube-video utan att behöva stanna kvar i appen. Du kan alltså göra något annat på mobilen eller stänga av skärmen helt utan att musiken från videon stoppas. Dessutom slipper du Youtube-reklamen.

Liksom med Apple Music kan du ladda upp egen musik i molnet och lyssna på den från valfri enhet. Det kräver ingen särskild molnlagring och du har ingen begränsad kapacitet för det. Det är mer rättframt att ladda upp musik med Youtube Music än med Apple Music. Du går in på music.youtube.com i valfri webbläsare (funkar även på mobilen), klickar på kontoikonen i övre högra hörnet, väljer ladda upp musik, och bläddrar sedan fram de musikfiler som ska laddas upp.

Youtube Music har en av de mer användbara gratisversionerna av sin tjänst. Du kan lyssna på musik obegränsat men får en del reklam. Den främsta begränsningen är att du på mobilen inte kan lämna appen. Skärmen måste vara på, och appen i förgrunden. Det vill säga ungefär som att lyssna på musik via Youtube. 

Det här är en del av vår stora genomgång av Spotify-tips och Spotifys konkurrenter och vad de kan erbjuda för fördelar. Artikeln publicerades i sin helhet exklusivt för Plus-medlemmar tidigare i år. Som Plus-medlem får du samlade tips först, exklusiva artiklar och fördjupande artiklar. Dessutom en rad oliak rabater och förmåner.