Pixel Tablet, P60 Pro, Sony Xperia 1V mfl

Vi svarar om nyheterna från Huawei, Google och Sony

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Denna gång handlar alla om lanseringarna som varit den här veckan, alltså Huaweis släpp av P60 Pro och Watch 4-serien, Google Pixel 7A, Pixel Fold och Pixel Tablet samt allt annat från Google IO och sist Sony Xperia 1 V och Xperia 10 V.

Publicerad Uppdaterad

Köpa Pixel Fold

Fråga: Vad innebär det att Pixel Fold inte kommer till Sverige? Kan man köpa den ändå?

Elias Nordling svarar: Pixel Fold släpps i USA, Storbritannien, Tyskland och Japan. Den begränsade distributionen beror nog mer på att den producerade volymen är låg och att man räknar med att sälja få exemplar i mindre länder än att den har funktioner som inte stöds på lokala språk, Google har ju visat sig villiga att släppa övriga Pixel-mobiler i Sverige utan fullt stöd för alla språkfunktioner.

Köpa Pixel Fold

Fråga: Vad innebär det att Pixel Fold inte kommer till Sverige? Kan man köpa den ändå?

Elias Nordling svarar: Pixel Fold släpps i USA, Storbritannien, Tyskland och Japan. Den begränsade distributionen beror nog mer på att den producerade volymen är låg och att man räknar med att sälja få exemplar i mindre länder än att den har funktioner som inte stöds på lokala språk, Google har ju visat sig villiga att släppa övriga Pixel-mobiler i Sverige utan fullt stöd för alla språkfunktioner.

Om du ändå vill ha en Pixel Fold kan du för det första köpa den från Storbritannien eller Tyskland och den kommer att fungera som om du köpt den hemma. Den har svenska som språkval ändå och mobilnätfrekvenserna är samma där som här.

Förutom att bege dig till Storbritannien eller Tyskland och köpa en på plats kan du förstås beställa på nätet. Eftersom Tyskland är inom EU lär den även plockas upp av de internationella webb-butiker som säljer över hela EU. Fördelen med att köpa av dem är att moms och tull då redan är betald, och europeiska konsumentskyddslagar gäller.

Med andra ord kommer du att kunna köpa Pixel Fold ändå, bara inte i butik i Sverige.

Vad släppte Huawei och vad kommer hit

Fråga: Huawei är ju inte så aktiva i Sverige, så vad var det de lanserade i veckan och vad kommer faktiskt hit till Sverige?

Erik Mörner svarar: Det som släpptes nu för den europeiska marknaden var först och främst Huawei P60 Pro, deras nya kameramobil som jag testade på plats i München. Utöver den även vikbara Mate X3 och klockorna Huawei Watch 4 och Watch 4 Pro. Dessutom släpptes hörlurarna Freebuds 5 med en udda desgin och vi fick se tidigare lanserade Huawei Watch Ultimate. Utanför mobilområdet lanserade Huawei även datorer.

När det gäller vad som kommer till Sverige är det ännu inte bekräftat, men om vi får gissa så släpps Watch 4-serien här inom kort liksom hörlurarna. Huawei fokuserar ju mycket på de produktkategorierna. Telefonerna lär dock inte komma hit eftersom Huawei ser 5G som ett måste här och telefonerna saknar både det och tillgång till Googles appar och appbutik. I exempelvis Tyskland och Polen säljs dock redan telefonerna, så den som är intresserad kan potentiellt köpa dem därifrån.

Googles surfplattetänk

Fråga: Vad utmärker Googles surfplatta Pixel Tablet jämfört med andra surfplattor?

Elias Nordling svarar: Googles syn på surfplattor illustreras kanske mest av tillbehören. Ett högtalarstativ följer med och kan väljas bort, du kan köpa ett skal med stativ, men Google själva har inte gjort något skyddande lock eller tangentbord till plattan. Det talar för att de främst ser surfplattor som en mediekonsumtionsenhet som används i hemmet, att ha den med sig på resande fot kommer i andra hand, och att du ska använda den som dator finns inte på kartan.

Skärmformatet är lite mer långsmalt vilket gör sig bra för moderna teveserier men kanske mindre bra för att arbeta med dokument. Istället för tangentbord tycker Google att du ska prova att diktera dina texter, gärna medan den sitter i dockan. Dockan förvandlar plattan till en smart högtalare med skärm, så förmodligen ser Google också surfplattan som ett sätt att stärka sin position i det smarta hemmet.

Sedan kan tredjepartstillverkare komma att göra tillbehör till plattan som går utanför det Google levererar, men det finns inga kontaktstift för att ansluta tangentbord så det får i så fall bli Bluetooth-tangentbord med lite mindre smidigare infästning.

Vikbara Mate X3 mot resten

Fråga: Hur skiljer sig Mate X3 från andra vikbara och står den sig i konkurrensen?

Huawei Mate X3

Erik Mörner svarar: Den skiljer sig först och främst från de vikbara Huawei-telefoner vi tidigare testat. Huawei började ju med vikmodell där en stor skärm täcker utsidan av den ihopvikta telefonen. Huawei Mate X3 har istället en mindre separat yttre skärm och en större vikbar som syns när man viker upp, samma design som Samsung Galaxy Z Fold alltså. Det jag ser som områden där Huawei klår Samsung är att kamerorna ser ut att vara betydligt bättre sett till specifikationer, jag har inte gjort några ingående tester. Vidare är Mate X3 tunn och lätt, vilket ju gör den enkel att ha med sig i fickan. Tydliga nackdelar så klart är ju dock att den saknar 5G och Googles appar och appbutik.

Vad tror ni om Sonys kameramobil

Fråga: Vilken kamerasensor använder Sony i Xperia 1 V och hur bra kommer den kameran att vara?

Erik Mörner svarar: Jag har efter att ha följt lanseringen och fått detaljerad information höga förväntningar. När andra tillverkare ofta skryter om exakt vilken Sony-sensor de använder säger Sony i kontrast att de inte går ut med vilken sensor som används,

Det vi fått veta är bara att det är en nyutvecklad sensor som är 1,7 gånger större än den föregående, tar in nästan dubbelt så mycket ljus och minimerar mängden brus. Låter lovande.

Lyxklockan kommer till Norden

Fråga: Hur är Huawei Watch Ultimate och kommer den till Sverige?

Erik Mörner svarar: Det är en riktig lyxklocka, så den kombinerar träningsfunktioner med ett utseende som mer liknar en traditionell klocka, en stor sådan kan man tillägga. Det är en påkostad klocka med ett högt pris. Watch Ultimate är släppt i Finland för 850-949 euro och det är nu bestämt att den även släpps i Sverige hos ett fåtal återförsäljare. Huawei själva länkar till Mediamarkt som säljer klockan för 8990 repektive 9990 kronor beroende på modell. Klockan har metallhölje, amoled-skärm, safirglas och dykfunktioner ner till 100 meter.

Huawei Watch Ultimate

En av varianterna har även titanarmband, betydligt tåligare än rostfritt stål. På sport- och hälsosidan har klockan så klart positionering, navigering, blodsyremätning, ekg samt spårning av sömn, stress och batteritiden är två veckor. Huaweis klockor fungerar med såväl Android som med Iphone. 

Bekväma eller skumma

Fråga: Jag såg hörlurarna Huawei Freebuds 5. Hur är ljudet i dom och framförallt hur är passformen?

Erik Mörner svarar: Freebuds 5 är inte in ear-lurar med gummipluppar utan vilar i örat. De ska alltså inte tryckas in i öronkanalen, har ingen brusreducering och du hör fortfarande omgivningen. Jag provade lurarna på plats i München, men de var inte kopplade till någon telefon så jag kan bara uttala mig om passformen och inte om ljudet. De kändes bekväma och satt stadigt. Den del som vilar mot örats nedre del kändes lätt, men jag tror att man vänjer sig vid det och att det efter en stund inte är något man tänker på så mycket.

Oslagbar kamera?

Fråga: Hur bra är kameran i Huawei P60 Pro? Vad är styrkor och svagheter?

Erik Mörner svarar: Det jag kunde testa på plats var framförallt nattläget men telefonen var fastsatt i en stöldskyddssladd och möjligheten att ta bilder i olika omgivningar mycket begränsad. På plats märkte jag i alla fall att telefonen även i nattläget med ett par sekunders slutartid lyckades frysa ögonblick när det krävdes för skarp bild och utan att jag behövde anstränga mig alls fick jag många bra bilder, inzoomade på personer långt bort i mörker, bilder som varken Iphone 14 Pro eller Xiaomi 13 Pro som jag också hade med mig hade en chans att mäta sig med.

Sen kan jag inte säga så mycket om hur kamerorna står sig i andra situationer, men Dxomark som fått testa telefonen bekräftar dels det jag upplevde, att den lyckas frysa ögonblick i mörka miljöer, men även att den tar utmärkta bilder och filmer i “alla ljusförhållanden”, tar enastående bilder på människor och när det gäller makrobilder, har bra detaljrikedom i hela zoomomfånget  samt att den variabla slutaren säkerställer att alla i en gruppbild kan hamna i fokus.

De få nackdelarna Dxomark listar är skillnader mellan djupmätning i förhandsvisning jämfört med färdig bild, märkbar fokusövergångar när du spelar in film samt vid enstaka tillfällen onaturlig detaljåtergivning i särskilt svåra förhållanden.

Sonys billigare

Fråga: Vad, (om något, jag är lite osäker) ger Sony Xperia 10 V existensberättigande?

Erik Mörner svarar: Det Sony själva säger är väldigt lätt (159 gram) 5G-mobil. Jag kan lägga till att prislappen är på 5000 kronor och till det priset är Sonys vattentålighet ovanlig, IP65 och IP68. Tyvärr har dock telefonen samma systemchip, Snapdragon 695 som föregångaren, så det blir inte fråga om någon prestandaökning. När jag nu tittar på priser i butik så kostar dock Xperia 10 IV från 2022 fortfarande ungefär 5000 kr så i jämförelse är ändå den nya att föredra eftersom den har bättre kamera med bättre ljusinsläpp.