1
1
https://www.mobil.se/tips-tricks/bast-med-ny-eller-begagnad-iphone-och-vardet-pa-apples-ios-uppdateringar
571933
Tips & Tricks
falskt
Nyhetens behag?

Bäst med ny eller begagnad Iphone och värdet på Apples Ios-uppdateringar

● BILDSPEL
En ny Iphone är aldrig en billig historia och det har öppnat upp för en omfattande efterfrågan på begagnade modeller.

Fråga: Får min Iphone IOS 15.4 som jag såg ska komma nu? Hur många uppdateringar kan man vänta sig när man köper en Iphone? Är uppdateringarna det som gör det värt att köpa till exempel en Iphone 13 istället för en begagnad Iphone 11?

Erik Mörner svarar: Ios 15 och uppdateringen till Ios 15.4 stöds av Iphone 6s och senare samt första och andra generationens Iphone SE.

När det gäller frågan om att köpa ny eller äldre, begagnad Iphone så har du så klart märkbara skillnader i prestanda, kameror och så vidare när vi jämför telefoner som skiljer i ålder flera år. För att värdera vad du får med en ny respektive en begagnad Iphone skulle jag först ge rådet att välja minst 128 GB lagring (64 är lite för lite, för då blir lagringen snabbt full om man installerar lite appar, tar kort och så), sen fördjupa mig i värdet av systemuppdateringar.  

Funktionsmässigt har Iphone 11 egentligen allt man behöver, så man missar inte så mycket jämfört med de betydligt dyrare senare modellerna. Iphone 11 går att hitta begagnad för ungefär 4000 kronor. Uppdateringar av systemet brukar Apple skicka ut typ 6 år, så ju nyare mobil man köper desto längre kan man räkna med uppdateringar. Särskilt mycket viktiga nyheter kommer inte där, men viktiga appar som Mobilt Bank-ID brukar sluta fungera efter ett par år. Just nu så kräver till exempel Bank-ID Ios 12 som Iphone 5s som kom ut 2013 inte klarar.

Det här är en läsarfråga som vi på Mobilredaktionen svarat på. Som PLUS-medlem på mobil.se kan du både stäla egna frågor och läsa våra svar först av alla.