1
1
https://www.mobil.se/apple-iphone-se
571777
Produkttester
falskt
Fast i det förgångna – Motarbetar sig själv

Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone

● BILDSPEL
Nya Iphone SE (2022) har visserligen ett lägre pris och påkostad prestanda, men den ger dig inte så mycket mer. Den känns och är gammal redan från början.

Smidigt format

Liten skärm med tjocka kanter runt
Batteritiden
Enkel kamera

Det är Apples billigaste Iphone samtidigt som det är den snabbaste telefonen oavsett prisklass, tillsammans då med Apples övriga och senaste Iphone-modeller i Iphone 13-familjen. Låter det motsägelsefullt? Iphone SE är en motsägelsefull telefon, för den utgår precis som föregångaren Iphone SE i 2020 års version från designen på Iphone 8, en telefon som kom ut i september 2017. Det är alltså för drygt fyra år sedan och designen gjorde entré redan i Iphone 6 från 2014. 

Jag tar ett ögonblick och läser mitt eget test från när Iphone 8 kom ut. Där står att Iphone 8 inte bidrar med särskilt mycket nytt jämfört med tidigare års Iphone-modeller samtidigt som konkurrenterna redan då hade bättre skärmar och bättre kameror. Spola fram fyra år fram till idag och det är självklart att Iphone SE 2022 känns fast i det förgångna.

Det tydligaste kännetecknet som får Iphone SE att skilja sig från mängden idag är att den har så stora kanter runt skärmen. Jag trodde att diskussionen om breda kanter runt skärmen var ett avklarat kapitel men på flera plan tar Iphone SE 2022 oss tillbaka i tiden. 

Vill du ha en liten, smidig, billig telefon är det så klart något positivt, men det är inte bara av godo.

Nyckelordet här är nog “förbättring”. Iphone SE riktar sig, som jag uppfattar den, framförallt till den som redan har en Iphone. 

Ett steg upp från det förgångna

För att ditt nya inköp ska kunna tolkas som en förbättring krävs dock att den Iphone du byter upp dig ifrån varit med ett tag. Framförallt är det tydligt att du om vi jämför Iphone SE med andra telefoner, från Apple så väl som från konkurrenterna, kan få betydligt bättre för inte så mycket mera. När Iphone 8 kom kostade den 8000 kr. Iphone SE kostar mellan 5700 och 7700 kronor beroende på mängden lagring och då är det mesta identiskt.

Det innebär att Iphone SE 2022 har ett rätt så smidigt format, den är något större än Iphone 13 Mini, men har en mindre skärm, på grund av de där kanterna runt skärmen då. Skärmen i sig är en LCD-skärm, vilket gör att du blir utan den förbättrade färgåtergivningen och svärtan i modernare skärmar, men även detaljrikedomen bättre upplösning ger och flytet som förbättrad uppdatering ger. Den ensamma kameran på baksidan klarar de flesta enklare fototillfällen där mörker eller annat mer utmanande i motivet inte ställer till det. Det var en bra kamera som satt i Iphone 8 och det är en bra kamera idag, men det är knappast mer än så. Glöm nattläge med längre slutartid, glöm vidvinkel och glöm zoom.

Kameraappen i Iphone SE ser ut som den i andra Iphones, men begränsningarna blir tydliga så fort tar en porträttbild, en bild i lite sämre ljus. Det är verkligt stor skillnad.     

Inverkan på vardagen

Att bara klanka ner på vad Iphone SE inte kan jämfört med betydligt dyrare flaggskepp är dock meningslöst. Det jag vill göra är att lyfta fram hur det här påverkar dagligt användande, så att du får en uppfattning om vad Iphone SE 2022 ger dig och om en annan telefon kan vara ett bättre alternativ.

En tydlig nyhet i Iphone SE 2022 är stödet för 5G. Det är kanske inte ett måste i Sverige idag, men för en telefon som är tänkt att hålla och användas flitigt i ett antal år behövs 5G. I andra länder som kommit längre i sin utbyggnad snabbare än här i Sverige. 5G-stödet är inbakat i det A15 Bionic-chipp som driver telefonen. Det är alltså det som även garanterar prestanda idag och i framtiden och eftersom samma chipp sitter i Iphone 13-serien och är ett av de snabbaste som går att hitta kommer det räcka till länge än. Vi har aldrig råkat ut för en ny Iphone som varit något annat än blixtsnabb och därför känns det som ett obalanserat val av Apple att prioritera prestanda framför så mycket annat som uppenbarligen fått stå tillbaka. 

Ansiktsigenkänningen Face ID istället för fingeravtryck hade möjliggjort större skärm och därmed mer utrymme så tangentbordet kunde visas lite större och du fått mer utrymme till fler mejl, större filmvisning, mera webbsida innan du behöver scrolla. 

Ser vi på Iphone SE 2022 kontra andra Iphonemodeller så handlar mycket om uppgraderingarna till Ios. De kan aldrig ge Iphone SE flera kameror eller bättre skärm, men de är centrala för hur användbar telefonen blir i framtiden, hur länge den håller sig relevant. Vi får titta ganska långt tillbaka i tiden för att hitta en Iphone där bytet till en Iphone SE blir en tydlig förbättring. 

Öppnar begagnatmarknaden

Att marknaden för begagnade Iphones vuxit sig så stor är ju ett betyg på Apples lyhördhet på vad användare vill ha. Jag tolkar det som att många idag vill ha billigare telefoner och att det som de senaste årens toppmodeller erbjudit inte motiverar deras prislapp. Där tänker användarna helt rätt och med släppet av Iphone SE 2022 eldar Apple själva på den utvecklingen. Ser man hur toppmodellerna utvecklats sedan Iphone 8, ursprunget till denna Iphone SE 2022, kom så handlar det om betydligt bättre skärmar, betydligt bättre kameror och år för år något bättre prestanda. Att telefonen bara får del av prestandan från dessa år av utveckling men går minste om resten är det som gör att andra telefoner troligen är ett bättre val i många fall.

Å andra sidan

Elias Nordling: En av de märkligaste sakerna med Iphone SE (2022) är att, för att vara en mobil från 2017 som fått supersnabb processor så känns den inte särskilt snabb. Det beror dels på själva systemet i Ios där alla skrollrörelser känns dämpade för att fungera lika bra på sämre hårdvara, men också på att skärmen inte hänger med att uppdatera sig när du sveper runt.

Frågor och svar

Så hur gammal Iphone-modell ska jag ha för att Iphone SE 2022 verkligen ska kännas som en förbättring?
Sett till funktioner och design var Iphone 8 som Iphone SE 2022 utgår ifrån snarlik även med tidigare års modeller. Kanske är därför Iphone 5 så långt tillbaka man ska gå för att hitta något annat, men då kommer andra aspekter. För en Iphone 5 eller 5S har idag till exempel inte senaste IOS och dras förmodligen med ett batteri som förlorat allt väsentligt av sin kapacitet. 

Kan jag räkna med uppdateringar av IOS lång tid framöver?
Ja, det är standard för Apples del. Senaste IOS 15 till exempel levererades till Iphone 6s som kom september 2015, även om alla nya funktioner inte brukar komma till de äldre telefonerna.

Kommer laddare med i paketet?
Nej, det gör det inte. En lightning till usb-c-sladd följer dock med, så det enda du behöver köpa till om du inte har det är själva väggadaptern.

Ett alternativ 

Mer i Android
Du kan få snabbare, bättre skärm, bra prestanda, bättre kameror och supersnabb laddning i en mobil för en billigare peng, men då är det en Android. Xiaomi 11T Pro, Asus Zenfone 8 eller vikbara Samsung Galaxy Z Flip 3 till exempel. Föredrar du Iphone så ger Iphone 12 eller Iphone 11 Pro båda två, nya eller begagnade, mer för mindre än vad Iphone SE 2022 kostar.  

Kameraexempel

Porträttläge finns, men det kräver mer av situationen, att du håller dig på rätt avstånd och i tillräcklig belysning, för att fungera tillfredsställande.

Smidigt format

Liten skärm med tjocka kanter runt
Batteritiden
Enkel kamera