https://www.mobil.se/tips-tricks/guide-microsoft-skydrive
516858
Tips & Tricks
Få tillgång till dina filer överallt

Guide: Microsoft Skydrive

Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

Skydrive är Microsofts variant av gratis molnlagring där du kan lagra dina filer och alltid ha tillgång till dem från vilken dator som helt med internetuppkoppling. Skydrive är i grunden gjort för webben och datorer, men fungerar även till Windows Phone. Eller snarare är det väldigt djupt integrerat i hela systemet.

I datorn

Microsoft har utvecklat ett särskilt program för Windowsdatorer som ger dig tillgång till Skydrive utan att använda en webbläsare. Med det programmet installerat kan du integrera det bättre med hela din dator, då det mer eller mindre funkar som en helt vanlig mapp i utforskaren. Den betydande skillnaden är så klart att allt du lägger i mappen automatiskt synkas till Skydrive och finns tillgängligt var du än använder tjänsten. Om du kör Windows 8 finns Skydrive redan integrerat i systemet från start, men om du kör Windows 7 eller tidigare kan du ladda ner Skydriveprogrammet på http://apps.live.com/skydrive.

I mobilen

När du kör en Windows Phone 8-telefon behöver du inte bekymra dig om att ladda ner en speciell Skydriveapp till telefonen. Istället finns tjänsten integrerad direkt i systemet och jobbar hela tiden i bakgrunden utan att du behöver fundera på saken. I telefonen handlar det mer om att använda respektive app för de filer som finns lagrade på Skydrive. Till exempel hittar fotoappen automatiskt de bilder som finns lagrade på ditt konto och anteckningar i One Note dyker upp och uppdateras utan att du behöver göra något. Det finns även tredjepartsappar som gör samma sak, där de helt enkelt letar upp och automatiskt kopplar ihop sig med rätt filer på Skydrive. Helt enkelt för att du inte ska behöva leta efter filerna i mappstrukturer.

På webben

Webbgränssnittet till Skydrive finns på http://skydrive.live.com och du har givetvis möjlighet att se, hämta hem och ladda upp filer den vägen. Du kan flytta, radera, och döpa om såväl filer som kataloger direkt i webbläsaren. Du kan även läsa och redigera dokument direkt på sajten, vilket fungerar som ett ganska bra alternativ till ett fullständigt Office-paket. 

Dokument till Office från molnet

Det är inte bara One Note som automatiskt synkar med Skydrive i din Windowstelefon, utan Officepaketet gör detsamma. Direkt när du öppnar appen hamnar du på sidan platser, där du kan se de dokument som finns lagrade i telefonen, öppna bifogade filer från mejl eller gå direkt till det som finns lagrat på Skydrive. Alla ändringar du gör i din telefon på de Skydrivelagrade dokumenten synkas automatiskt med webbtjänsten, så att alla dina enheter har den senaste versionen av dokumenten utan att du behöver göra något. Du kan redigera såväl Word- som Excelfiler och även öppna pdf-filer från ditt Skydrivekonto i telefonen.

Dina bilder i molnet

Om du inte vill riskera att alla dina bilder försvinner om din telefon skulle gå sönder eller tappas bort är det väldigt enkelt att lagra alla bilder du tar med mobilens kamera i Skydrive. Precis som att du kan se alla bilder som finns lagrade på Skydrive i din telefon kan du även ladda upp bilder dit automatiskt. Det enda du behöver göra är att aktivera funktionen för att automatiskt ladda upp bilderna till Skydrive, vilket du hittar under foton+kamera i inställningarna. Där kan du även välja om du ska synka bilder i lite lägre kvalitet medan du befinner dig på en mobil uppkoppling, eller i högsta kvalitet över ett wifi-nät.

Det finns inga direkta begränsningar på vilka filtyper som kan lagras på Skydrive. Filerna får dock inte vara större än 300 megabyte. Dessutom kan det vara värt att nämna att telefonen nödvändigtvis inte kan läsa alla filer som finns sparade där bara för att du kan öppna dem från din dator.

- 7 gigabyte gratis lagringsutrymme med möjlighet att köpa mer om du behöver.

- Fungerar både i mobilen och till datorn.

- Allt är tillgängligt överallt så länge du har internetuppkoppling.

- Filer och mappar kan enkelt delas med andra.

- Dokument och bilder synkas automatiskt med mobilen.

- Helt gratis om du har ett Microsoft-konto.