https://www.mobil.se/tips-tricks/skolor/koppla-iphone-till-bilstereon
429497
Skolor
Skola

Koppla Iphone till bilstereon

Iphone kopplar du enkelt in i bilen och slipper både trista radiokanaler och högar av cd-skivor. Favoritmusiken i din Iphone kan snart ljuda på resan oavsett om du har ny eller gammal bil.

Det mest självklara tillbehöret i en bil är utan tvekan bilstereon, den ensamma resenärens bästa vän på vägarna. Lika självklart som att i stort sett alla bilar har en bilstereo är det att nästan alla bilar har olika anläggningar. Den där äldre Saaben av årgång 1993 har förmodligen en bilstereo med fm-radio och kassettbandspelare medan den nyare BMW:n från år 2008 sannolikt har en bilstereo med cd-spelare och fm-radio.

Men vem vill verkligen använda de gamla kassettbanden år 2010 och 2011? Och handen på hjärtat nu, vem föredrar en cd-skiva per album framför en mp3-spelare eller Iphone som lagrar tusentals låtar på ett välorganiserat sätt? Den stora frågan blir därför hur Iphone ansluts till bilstereon på bästa sätt och det är detta som denna skola reder ut och ger svar på.

För att spela upp låtarna från Iphone med bilens högtalare är du inte tvungen att köpa en ny bilstereo. Var bara lugn, din Iphone fungerar med stereon i alla bilar. Denna skola går strax igenom anslutningsmetoderna, men först ska vi titta lite på bilstereon. Kassetten är i de flesta fall utbytt mot mera moderna uppspelningstekniker och utvecklingen har gått snabbt.

Pryltips: Kabel (3,5 mm, hane–hane)

Anslutning till den så kallade Aux-kontakten är ett enkelt sätt förutsatt att den då finns på din bilstereo. En högkvalitetskabel har förutsättningar att minska bruset som kan uppstå den här vägen.

Exempel: Deltaco 2 meter, 29 kronor

Under det senaste årtiondet har ytterligare tekniska framsteg gjorts. CD-spelare med mp3-stöd, minneskortläsare, 3,5 millimeter ljudingång (AUX), usb-ingång och stereo-bluetooth (a2dp) är de kanske bästa exemplen. Biltillverkarna har på gott och ont integrerat bilstereon i instrumentpanelen, vilket ger en flexiblare konstruktion på bekostnad av att ägaren inte kan byta ut eller uppgradera den för en billig penning.

På 2000-talet har Apple skördat stora framgångar med 100-tals miljoner sålda Ipod och Iphone kombinerat. Samtliga modeller går enkelt ner i de flesta fickor. Därmed är chansen god att Apples musikspelare följer med till bilen och vem vill inte åtminstone ha möjligheten att koppla in den för att lyssna på musik?

Pryltips: Iphone-hållare

Istället för att ha Iphone och sladdar fritt i bilen kan en snyggare lösning vara att montera telefonen så att den enkelt kan styras av förare och passagerare.

Exempel: Kensington Windscreen Mount, cirka 269 kronor

Beroende på vilken bilstereo man har är möjligheterna allt från små till stora för att koppla in sin Iphone för att få ut ljudet i bilstereons högtalare. Varje metod har sina för- och nackdelar. Den lösning som garanterat alltid fungerar är en fm-sändare till Iphones hörlursutgång som är det enda alternativet för de enklaste och äldsta cd-spelarna.

För andra typer av bilstereo finns lösningar som bör ge betydligt bättre ljudkvalitet. Till en bilstereo med kassett-spelare är en kassettband-adapter ett bra alternativ. Adaptern ser ut som en vanlig kassett men det finns en ljudkabel som mäter några decimeter i längd. Denna ljudkabel ansluts sedan till ljudutgången på Iphone. Då styr du alltså musiken från skärmen på Iphone, men byter du inte låt allt för ofta så går det ju bra att bara låta musiken spela.

Uppgradera stereon

Har du en utbytbar till skillnad från en fullständigt inbyggd bilstereo? Om svaret är ja, så finns det mycket goda möjligheter att få till en ännu bättre (och billigare) Iphone-integrering i bilen.

FM-sändare (via dock-kontakten)

Sänder du musiken via dockkontakten i botten på telefonen får du leva med att det bara är den vanliga musiken från telefonen som kan sändas och inte till exempel musik från Spotify eller liknande.

Exempel:  Griffin iTrip, cirka 500 kronor

En modern cd-spelare med usb-ingång och/eller 3,5 mm ljudingång (”AUX”) kostar från cirka 1000 kronor och är betydligt bättre än den gamla kassett- eller cd-spelaren som bara tillåter att Iphone kopplas in via fm-sändare eller kassett-adapter. Det finns 100-tals olika bilstereo-modeller att köpa på den svenska marknaden, så vilken skall man välja? En bra utgångspunkt är att filtrera fram ett begränsat antal modeller efter sökkriterier efter önskade ljudingångar och övriga önskemål på sajten Prisjakt.nu. Dessutom är det värt att besöka en eller flera butiker som säljer bilstereo-produkter och se om man trivs med någon modell samt prata med en säljare eller tekniker. Är man ute efter AUX är det definitivt värt en liten extra slant för att även få en Ipod-/usb-ingång på stereons front. Montering av den nya bilstereon bör helst utföras av en bilstereo-firma, men den händige och verktygsmässigt välutrustade klarar samma jobb själv.

När man köper en ny bilstereo och letar efter en som kan styra Iphone via USB stöter man ofta på olika etiketter eller symboler på faktablad och kartonger. ”Made for Ipod”, ”Works with Iphone” och ”Made for Iphone” är några exempel. Symbolerna innebär att det elektroniska tillbehöret är certifierat av utvecklaren då det matchar Apples krav. I bilstereo-sammanhang innebär det att en Ipod eller Iphone med dock-kontakt ansluts till usb-ingången. Därefter blir Ipod eller Iphone en slav-enhet och får batteriet laddat medan stereons musikstyrning på fronten, annan plats eller fjärrkontrollen gäller.

Pryltips: Iphone-datakabel till USB

Via usb slipper du onödigt brus och det här är en bra anslutningsform om din stereo har usb-kontakt. Nackdelen är dock att ljudkällor som Spotify inte kan skicka ljud via dockkontakten och usb utan kräver att anslutningen sker via hörlurskontakten.

Exempel: Belkin iPod/iPhone USB-Cable, cirka 110 kronor

3G-näten, smartphones och bra tjänster har bidragit till en revolution för musiken på bilresor. På tjänstefronten har Spotify anpassats för ett flertal smartphones inklusive Iphone. Spotify ger Iphone tillgång till miljontals låtar som ligger lagrade på internet. Så länge Iphone har en konstant och god 3G-mottagning längs vägarna kommer Spotify fungera bra på bilresorna. Är du osäker på täckningen kan du ju använda Spotifys offlineläge i mobilen och innan du påbörjar resan se till att ladda ner alla spellistor du vill ha tillgång till.

För att komma igång krävs först och främst ett Spotify Premium-konto som kostar 99 kronor i månaden. Därefter krävs ett surfpaket med stor datamängd (1–5 GB eller mer) till mobilabonnemanget ifall det inte redan finns. Har du inget sådant kan du ladda ner musiken i förväg via wlan och sedan sätta Spotify i offlineläge. Spotifys app laddas hem gratis från App Store. Beroende bilstereo som finns i bilen får Iphone anslutas på ett lämpligt sätt, antingen via analoga ljudutgången (3,5 mm) eller via bluetooth. Tyvärr kan inte dock-kontakten användas för Spotify. Musiken styrs sedan med pekskärmen på Iphone. Ett tips är att köpa en passande Iphone-hållare till bilen.

Pryltips: Ciggladdare

Via usb kan telefonen laddas samtidigt som överföringen av ljud sker, men med andra överföringsformer laddas bara batteriet ur och då kan en laddare i bilen vara väldigt användbar.

Exempel: Belkin Iphone Car Charger, cirka 150 kronor

Om bilen har en modern cd-spelare är chansen god att det även finns en ljudingång med 3,5 millimeter i diameter. Denna ingång kallas för AUX. För moderna bilar med integrerad cd-spelare i instrumentpanelen kan AUX-porten i vissa fall finnas mellan framsätena eller nära handskfacket. Ansluter du din Iphone till Aux-kontakten kan det vara värt att lägga lite extra pengar på en något dyrare ljudkabel (3,5 millimeter ”hane-hane”) som har hög kvalitet vilket reducerar störande brus.

En bättre trådbunden överföring av ljud från Iphone till bilstereon är usb. Alla Iphone har en drygt 2 centimeter bred dock-kontakt. Den kabel som skall användas är den usb-datakabel som Apple skickar med Iphone, eller motsvarande kabel som du ofta kan köpa billigare från någon av alla tillverkare av tillbehör för Iphone.

Pryltips: FM-sändare (via 3,5 mm)

En FM-sändare, som i det här fallet arbetar via telefonens hörlursutgång skickar musik från både Ipod-appen, Spotify och andra musikappar till valfri frekvens så att du kan lyssna via bilens vanliga fm-radio. Du skapar alltså en egen radiostation som sänder inom det fåtal metar som behövs.

Exempel: Belkin Tunecast, cirka 600 kronor

Kasettadapter. Har du en lite äldre bilstereo med kassettbandspelare så kan en sådan adapter vara användbar och gör att du slipper justera fm-frekvens som du måste emd fm-sändare som störs av andra kanaler i fm-bandet.

Exempel: Monster iCarPlay Cassette, cirka 200 kronor

Fördelarna med usb är flera. Bruset försvinner, batteriet laddas eller hålls laddat och dessutom kan musiken styras på ett bra sätt med knapparna på stereon eller stereons fjärrkontroll. Nackdelen är att detta enbart fungerar med lokalt lagrad musik från, alltså den du synkar till din Iphone via Itunes. Tyvärr kan alltså Spotify och liknande musikappar inte styras via usb-anslutning, men förhoppningsvis finns det även en AUX-ingång i stereon som ofta räcker gott och väl för de flesta.

Bluetooth fungerar också. Är bilstereon A2DP-kompatibel kan ljudet från Iphone strömmas. Men denna typ av integrering låter bättre än vad det är i praktiken. Man kommer ändå att behöva styra musiken då och då från Iphones pekskärm.

Avslutningsvis rekommenderas en Iphone-laddarkabel för ciggtändar-uttaget för att hålla batteriet laddat. Detta behövs inte vid usb-anslutning till bilstereon, men väl när fm-sändare, kassett-adapter, ljudkabel eller bluetooth används flitigt.

Relaterade artiklar

Ämnen

Vad är AUX

En 3,5 millimeterskontakt ser ut som hörlursingången på din Iphone och låter dig med en enkel sladd för en hundralapp få ljudet från Iphone till din bilstereo, hemmastereon, eller en separat Iphonehögtalare.

Spotify för musiken

Använder du Spotify så krävs att musiken går via hörlurskontakten, inte bottenkontakten. Det är bara ljud från telefonens Ipod-app som kan ta vägen ut till din bilstereo via telefonens bottenkontakt.