1
1
https://www.mobil.se/tips-tricks/tips-samsung-funktionen-som-forenklar-for-dig-med-samre-syn
573195
Tips & Tricks
falskt
Förstora det lilla

Tips: Samsung-funktionen som förenklar för dig med sämre syn

Tillgänglighetsfunktioner finns det gott om och i One UI 5 i Samsungs mobiler är nyheterna många.

Tillgänglighet: Förstoring

Tillgänglighetsfunktionerna är till för folk som har sämre syn, hörsel eller annat och därflör behöver extra stöd för att använda mobilen. I One UI 5.0 finns många nyheter för tillgänglighet. En av de bättre är den som heter Snabbgenväg till förstoring.

Här ska vi med en gång säga att de som översatt systemet till svenska klantat till det. Det finns två funktioner som bägge heter just förstoring och de ligger bredvid varandra i inställningarna för tillgänglighet. Bägge funktionerna låter dig dessutom skapa en snabbgenväg i form av en knapp i menyraden eller genom särskilda kombinationer av knapptryck, så egentligen funkar det här tipset lika bra för bägge funktionerna. 

Den ena förstoringsfunktionen använder mobilens kamera för att förstora saker i din omgivning. Du använder alltså mobilen som ett slags förstoringsglas. I gränssnittet kan du slå på mobilens ficklampa om du behöver ytterligare ljus för att läsa och ändra förstoringsgraden. Det här är en funktion som kan vara riktigt praktisk i vardagen, och att ha en snabbgenväg till den gör den ännu mer praktisk.

Den andra förstoringsfunktionen förstorar istället mobilens skärm. Text och bild blir större men du ser bara en liten del av skärmen åt gången så du får panorera runt, vilket gör funktionen svår att använda i praktiken.


Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här i november när Samsung släppte One UI 5 baserat på Android 13.