600 miljoner Ios-enheter kan avlyssnas

Apple anklagas för inbyggd bakdörr i Ios

Det finns flera bakdörrar inbakade i Ios. Det hävdar säkerhetsexperten Jonathan Zdziarski, som under en hackerkonferens i New York berättade detaljerat om dem.

Publicerad Uppdaterad

Apple har tidigare anklagats för att ha samarbetat med amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA och beskyllts för att ha byggt in en bakdörr i Ios-systemet som kan användas av programvara för övervakning av myndigheten. Så sent som i slutet av förra året förnekade Apple att man skulle ha arbetat med NSA för att ta fram en metod att komma åt Ios-enheter genom ett program som heter DROPOUTJEEP. Nu anklagas elektronikjätten åter för att ha byggt in bakdörrar i Ios-systemet.

Jonathan Zdziarski är en av världens främsta från Apple fristående Ios-experter och har bland annat skrivit fem böcker om systemet. Under användarnamnet "NerveGas" har han också bidragit en hel del till utvecklingen av olika jailbreak-lösningar för Ios. Under konferensen Hackers on Planet Earth, vars tionde årliga upplaga hölls i New York i helgen och där bland andra visseblåsaren Edward Snowden medverkade via videolänk, anklagade han Apple för att ha byggt in funktioner i Ios-systemet som kan användas för att komma över användarens data. Under konferensen gick Zdziarski i detalj igenom olika misstänkta medvetet implementerade bakdörrar i systemet, och anklagade även Apple för att ha byggt in möjligheten till trafikavlyssning av Ios-enheter.

– Varför behöver vi en paketavlyssnare som körs på 600 miljoner privata Ios-enheter? undrade Jonathan Zdziarski under föreläsningen.

Vill att Apple ska förklara sig
I ett blogginlägg riktar Jonathan Zdziarski också fler anklagelser mot Apple, även om han samtidigt är tydlig med att han inte tror på någon konspiration eller sammansvärjning mellan NSA och Apple. Däremot, konstaterar han i blogginlägget, finns det funktioner i Ios-systemet som inte borde vara där.

– Det finns några tjänster som körs i Ios som inte borde vara där, som medvetet har lagts till av Apple som en del av programvaran, kommenterar han i bloggen och tycker nu att Apple måste förklara sig för sina kunder.

Genom sin PR-avdelning har Apple svarat på anklagelserna. Apple avvisar kritiken om bristande säkerhet i Ios-systemet och hävdar att det handlar om diagnostiseringsfunktioner som inte inkränktar på säkerhet och privatliv för användarna. Samtidigt säger Apple också att man aldrig har arbetat tillsammans med någon myndighet från något land för att skapa bakdörrar i de tjänster och produkter som man tillverkar.

Jonathan Zdziarski köper dock inte Apples förklaring och menar att den inte håller eftersom det inte finns något sätt för användarna att stänga av funktionerna som kan läcka data.

Källa