Betala gatuparkering i Stockholm med Mint

Publicerad Uppdaterad

Företaget Mint har sedan en tid tillbaka ett par tjänster igång för betalning via mobilen. Det rör sig om en tjänst för betalningar i butiker samt betalning för parkering i parkeringsgarage.

Nu utökas tjänsteutbudet med möjligheten att betala även parkeringsplatsen på Stockholms gator.

Det går till som så att man ringer upp ett 020-nummer (kostnadsfritt) och anger vilken zon man parkerat i. När man lämnar platsen upprepar man proceduren. För att det hela ska fungera krävs att man är ansluten som kund hos Mint. Vid registreringen får man en Mint-dekal att fästa i bilrutan. Man kan ringa från vilken mobiltelefon och vilket abonnemang som helst.

Vinsten för bilisten är att man kan betala för P-platsen även utan småpengar, och att man inte behöver uppskatta på förhand hur länge man behöver parkeringsplatsen.

I Stockholms stad finns dock sedan tidigare ytterligare en tillhandahållare av mobilbetalning av parkeringsavgifter, nämligen Sonera-ägda TeleP. Nu hävdar Tele P att Mint gör intrång i åtta patent som företaget äger.

-Det är ingen strid, det är en positionsbestämning. I morse bad vi Stockholms Stad arrangera ett möte med Mint för nu börjar det bli hög tid att agera, säger Sven-Åke Samuelsson, marknadschef för Tele P.

Stockholms Stad har å sin sida bjudit in flera företag att försöka sälja mobil P-betalning. Två av dessa, norska Easy Park och irländska Parking Partners har dragit sig ur. Även ett israeliskt företag har enligt Tele P försökt men gett upp på grund av patent-problemen.

Men Mint säger sig inte ha något otalt med Tele P och menar att företaget själv får stå för sina ståndpunkter.

- Vi har gjort vår undersökning och vår hemläxa ganska grundligt, säger Patrik Mossberg till DagensIT, som svar på frågan om Tele P:s patent kan utgöra något problem.