Från Google I/O

Det här är Android TV

Google TV är dött, länge leve Android TV.

Publicerad Uppdaterad

Som väntat presenterade Google Android TV under Google I/O och det är definitivt en helt annorlunda grej gentemot Google TV som aldrig tog fart.

Android TV bygger på nästa version av Android, Android L, men är helt anpassat för att ge en bra användarupplevelse på ungefär tre meters avstånd, vilket är snittet för hur långt ifrån du ofta sitter från en TV.

Systemet kommer att komma både inbyggt i TV-apparater från bland annat Sony och Philips, men även som separata mediaspelare från bland annat Razer och det hela kommer släppas någon gång under hösten.

Hela gränssnittet läggs ovanpå det som spelas så att du inte behöver känna att du måste hoppa in och ut i olika appar hela tiden. Högst upp på hemskärmen hittar du raden för material rekommenderat för dig, vilken plockar data från alla installerade appar.

Apparna hämtas givetvis från Play Store, där användaren enbart bjuds på appar anpassade till det nya gränssnittet. I samband med det tänk Google kör på allt inom Android L ska det däremot bara krävas några rader kod för att en app ska kunna anpassas till respektive system. Affären i sig kommer att vara tillgänglig i höst när hela plattformen släpps.

Utöver att installera appar kommer givetvis spel att vara en stor del av det hela. Bland annat kommer det förbättrade stödet för Google Play Games att finnas med så klart, tillsammans med stöd för riktiga spelkontroller. Exakt vilka spelkontroller som stöds nämndes aldrig, men det får vi nog veta inom kort.

Alla enheter med Android TV kommer även ha Google Cast inbyggt, det vill säga tekniken bakom Chromecast. Det betyder att alla nyheter som presenterades för den plattformen även kommer till Android TV.


För att styra det hela krävs ett styrkors och en knapp enligt Google. Detta kan manifesteras som en spelkontroll, en vanlig fjärrkontroll eller som en app i antingen din telefon, platta eller Android Wear-klocka. Givetvis är sök och röststyrning en stor del av det hela och om du exempelvis söker på Game of Thrones får du upp avsnitt från alla tjänster som erbjuder serien. Du får även upp en rad med relaterat material, även det från alla installerade tjänster, och möjligheten att titta närmare på skådespelare och annat inblandat folk. Klickar du på exempelvis en skådis får du upp en kort biografi över personen, men också en lista på tillgängligt material från anslutna tjänster, oavsett om det är Play Movies, Youtube eller Netflix och så vidare.

På det stora hela låter allt det här riktigt lovande och vi väntar spänt på möjligheten att testa det och se om det faktiskt fungerar så bra som utlovat.