Annons

Supersnabb

Första intrycket: Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 tål vatten
Ett speciellt läge i kameran låter dig spela in med 120 bilder per sekund och sedan spela upp delar av filmen i slow motion.
Fotoexempel från Sony Xperia Z2
Fotoexempel från Sony Xperia Z2
Fotoexempel från Sony Xperia Z2

På pappret erbjuder Xperia Z2 inte särskilt mycket revolutionerande nyheter utan får snarare ses som resultatet av en längre utveckling. Med flera toppmodeller släppta i dagarna är det tydligt vilka telefoner som Sony Xperia Z2 främst tävlar emot.

Publicerad Uppdaterad

Fördröjningar i gränssnittet är definitivt inget problem i Sony Xperia Z2. Man reagerar inte bara på avsaknaden av fördröjningar utan på att telefonen faktiskt är osedvanligt snabb, så att det i sig gör att man reagerar på det. Telefonens prestanda imponerar alltså och det gör att telefonens funktioner också gör det. Inspelningen av video i 4K fungerar till exempel felfritt samtidigt som jag tycker att konkurrenten Samsung Galaxy S5 hackar något när den ska göra samma trick.

Liksom de senaste av Sonys modeller är Sony Xperia Z2 vattentålig och både fram- och baksida täcks av glas med en kant av matt aluminium. När Xperia Z2 börjar säljas har Sony lovat att man ska skicka med aktivitetsmätaren Sony Smartband SWR10 som tillsammans med appen Lifelog ska ge dig koll på hur du rör dig, sover och mår. Det har vi dock ännu inte haft möjlighet att testa i praktiken. 

Kameran i Xperia Z2 är på 20,7 megapixel och du kan se ett par exempelbilder från den i bildspelet ovan. Kameran är duktig på att känna av vilka förutsättningar som gäller och anpassa sig efter det, till exempel för att få bra bilder även i motljus. 4K-inspelning - alltså video i upplösningen 3840 x 2160 pixel - finns som ett eget läge i kameraappen och där hittar man även funktionen för att spela in film med 120 bilder per sekund som man sedan kan spela upp i slow motion.

Det är framförallt snabbheten som man måste lyfta fram som det bestående första intrycket av Sony Xperia Z2. Vi återkommer givetvis med ett test av telefonen och ser gärna att du kommenterar nedan om det är något speciellt du undrar om telefonen och vill ha svar på.

Sony Xperia Z2

Mått: 146,8 x 73,3 x 8,2 mm
Vikt: 158 gram
Skärm: 5,2 tum, 1080 x 1920 pixel
Processor: Snapdragon 801, fyrkärnig 2.3 GHz
Minne: 3 GB RAM, 16 GB lagringsminne, plats för minneskort
Operativsystem: Android 4.4
Kamera: 20,7 megapixel, autofokus, fotolampa, videoinspelning i 4K-upplösning. Främre kamera på 2,2 megapixel
Batteri: 3200 mAh